Greekislands.com - Greekhotel.com
On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στα Χανιά. Το site όπου οι ξενοδόχοι στα Χανιά συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Χανίων » Γενικές Πληροφορίες για τo Νομό Χανίων
Greek version availableEnglish version available
Χανιά Κρήτη Ξενοδοχεία στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Δωμάτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Στούντιο στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Διαμερίσματα στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Οικογενειακά Δωμάτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Παραδοσιακά Σπίτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Junior Σουίτες στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Μεζονέτες στα Χανιά
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τα Χανιά στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Χανιά?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Χανιά
Wallpapers από Χανιά
Αξιοθέατα στα Χανιά
 Video Clip από Χανιά
 PDF οδηγός για τα Χανιά: En | Gr
Virtual Tour Χανίων
Ξενοδοχεία στα Χανιά: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Γενικές Πληροφορίες για τo Νομό Χανίων, Κρήτη, Ελλάδα

Ο νομός Χανίων καλύπτει το δυτικό άκρο της Κρήτης. Καταλαμβάνει μια έκταση 2.376 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει ακτογραμμή πάνω από 250 χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 150.000 μόνιμους κατοίκους. Διαιρείται σε πέντε επαρχίες: Αποκορώνου, Κισσάμου, Κυδωνίας, Σελίνου και Σφακίων. Πρωτεύουσα του νομού είναι τα Χανιά.

Το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι ορεινό με κυριότερο ορεινό όγκο την οροσειρά των Λευκών Ορέων, που ονομάστηκαν έτσι γιατί οι κορυφές τους είναι πάντα χιονισμένες, όλο το χρόνο. Τα Λευκά Όρη είναι το ψηλότερο βουνό, με την υψηλότερη κορυφή τους ν' αγγίζει τα 2.453 μέτρα. Ανάμεσα στα μεγάλα και τα μικρότερα βουνά δημιουργούνται πολλές μικρές εύφορες πεδιάδες και κοιλάδες, καλά αρδευόμενες από τα πολλά μικρά ποταμάκια και ρυάκια που κυλούν ανάμεσά τους, πολλά από τα οποία έχουν νερό ακόμα και το καλοκαίρι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η περιοχή έχει ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Εκτός από τα ποταμάκια και τα ρυάκια, εδώ και εκεί ξεπετάγονται μικρές λίμνες και λιμνοθάλασσες, κόλποι και ορμίσκοι με βράχια, βότσαλα και αμμουδιές, όπως επίσης και φαράγγια, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο, με γνωστότερο ανάμεσά τους το φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που έχει χαρακτηρισθεί ως Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται από την Πολιτεία.

Η επίσκεψη στα χωριά της ενδοχώρας είναι μια συναρπαστική εμπειρία, τόσο για το τοπίο τους, όσο και για το ιδιαίτερο χρώμα τους. Τα περισσότερα είναι ανέγγιχτα από τον τουρισμό και διατηρούν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων την αρχιτεκτονική και τον παλιό τρόπο ζωής των κατοίκων. Εδώ, σε αυτά τα χωριά, ο επισκέπτης θα κατανοήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά του Κρητικού λαού, θα απολαύσει την εμπειρία της φιλοξενίας και θα γευθεί και οσμιστεί το ιδιαίτερο άρωμα της περιοχής.

Οι διαδρομές από το ένα χωριό στο άλλο σε πολλές περιπτώσεις είναι από μόνες τους αξιοθέατα για τους επισκέπτες, δεδομένου ότι οι δευτερεύοντες δρόμοι διασχίζουν περιοχές ιδιαίτερα γραφικές και άπειρου κάλλους, που κάνουν την οδήγηση εκεί μια γοητευτική εμπειρία.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο νομός Χανίων έχει ακτές στο Βορρά, στο Νότο και στη Δύση. Οι ακτές στο Βορρά σχηματίζουν 3 μεγάλους κόλπους: τους κόλπους του Κισσάμου, των Χανίων και της Σούδας που είναι και ο καλύτερα προστατευμένος από τους ανέμους. Η Σούδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Οι βορινές και δυτικές παραλίες είναι στη πλειοψηφία τους αμμουδερές και επηρεάζονται από τους βοριάδες και τα μελτέμια το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νησίδες τριγύρω αδυνατούν να προστατεύσουν τις παραλίες και να εμποδίσουν τους ισχυρούς ανέμους να φτάσουν έως αυτές με όλη τους τη δύναμη.

Οι νότιες ακτές είναι ανοικτές στο Νοτιά, χωρίς κάποιους μεγάλους ή αξιοσημείωτους κόλπους. Οι παραλίες είναι αμμουδερές και κάποιες από αυτές με βότσαλα. Όλες έχουν κρυστάλλινα καθαρά και γαλάζια νερά και πολύ ενδιαφέροντα βυθό, κυρίως για τους φανατικούς του ψαροντούφεκου και τους λάτρεις της υποβρύχιας κολύμβησης. Το κολύμπι ξεκινά νωρίτερα στα Νότια, καθώς ο καιρός είναι αρκετά πιο ζεστός από τον βορρά.

Στο έδαφος του νομού βρίσκεται και το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού περιπατητικού μονοπατιού Ε4, το οποίο διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη και την Ελλάδα και τερματίζει στη Κρήτη. Στη Κρήτη το μονοπάτι ξεκινάει από το Καστέλι (Κίσσαμο) και τελειώνει στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στην Σητεία.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο τόπος είναι αρκετά πλούσιος. Παραδοσιακά, μια από τις κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Επιπρόσθετα τα αξιοθέατα του τόπου, η μαγευτική φύση,

η ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών και η παραδοσιακή φιλοξενία των ντόπιων έκαναν τον τουρισμό, μια από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές για το νομό. Η περιοχή είναι ένας από τους κυριότερους προορισμούς, τόσο για τους Έλληνες για διακοπές, εκδρομές και επαγγελματικά ταξίδια, όσο και για τους ξένους τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η ιστορία του τόπου πάει πίσω στη Νεολιθικής εποχή. Η ακμή της περιοχής τοποθετείται κατά την Μινωική εποχή. Επίσης πολύ σπουδαία ήταν η θέση των Χανίων και κατά τη διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας στο νησί, κυρίως λόγω του μεγάλου και ασφαλούς λιμανιού της Σούδας. Υπήρξε το κέντρο πολλών επαναστάσεων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, καθώς ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του λαού δεν του επέτρεπε να ζει κάτω από ξενικό ζυγό. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έγινε ένα από τα πλέον σημαντικά κέντρα αντίστασης κατά των Ναζιστών επιδρομέων, καθώς η Μάχη της Κρήτης έλαβε χώρα κυρίως στα Χανιά, εξαιτίας του ενδιαφέροντος των Γερμανών για το αεροδρόμιο του Μάλεμε που ήταν ένας από τους δυο κύριους στρατηγικούς στόχους της επίθεσης.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: