Greekislands.com - Greekhotel.com
www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.ConferenceHotelsinGreece.com | Conference Hotels in Greece www.WinterHolidaysinGreece.com | Winter Holidays in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στα Χανιά. Το site όπου οι ξενοδόχοι στα Χανιά συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Χανίων » Αξιοθέατα στα Χανιά » Φαράγγι της Σαμαριάς
Greek version availableEnglish version available
Χανιά Κρήτη Ξενοδοχεία στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Δωμάτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Στούντιο στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Διαμερίσματα στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Οικογενειακά Δωμάτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Παραδοσιακά Σπίτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Junior Σουίτες στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Μεζονέτες στα Χανιά
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τα Χανιά στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Χανιά?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Χανιά
Wallpapers από Χανιά
Αξιοθέατα στα Χανιά
 Video Clip από Χανιά
 PDF οδηγός για τα Χανιά: En | Gr
Virtual Tour Χανίων
Ξενοδοχεία στα Χανιά: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα των Χανίων

Φαράγγι της Σαμαριάς

Το πιο διάσημο και γεμάτο ιστορία φαράγγι της Κρήτης είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς. Το φαράγγι ξεκινά από το οροπέδιο του Ομαλού σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1200 μέτρα και κατηφορίζει σιγά-σιγά μέχρι την θάλασσα, στο χωριουδάκι της Αγίας Ρουμέλης. Έχοντας μήκος 18 περίπου χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ολόκληρη η περιοχή που περικλείει το φαράγγι έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός, τόσο για την φυσική ομορφιά, όσο και για την μοναδικότητα και σπανιότητα της χλωρίδας και της πανίδας. Όλα τα είδη φυτών και ζώων που ζουν στη περιοχή προστατεύονται και το κυνήγι, το κόψιμο φυτών, αλλά και ο υπερβολικός θόρυβος που μπορεί να τρομάξει τα ζώα, απαγορεύονται. Το πιο χαρακτηριστικό είδος που ζει στο φαράγγι είναι το αγριοκάτσικο της Κρήτης το φημισμένο Κρι-Κρι που μπορεί να το δει κανείς σκαρφαλωμένο στις απότομες και απόκρημνες πλαγιές των Λευκών ορέων να πηδά από βράχο σε βράχο ή, αν είναι πολύ τυχερός, κοντά στο χωριό Σαμαριά, στο μέσο περίπου της όλης διαδρομής. Το χωριό είναι ακατοίκητο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ανακηρύχθηκε ο Εθνικός Δρυμός, αλλά καλά διατηρημένο, με σκοπό να ξεκουράζονται οι περιπατητές που διασχίζουν το φαράγγι και να βρίσκουν λίγο δροσερό νερό για να συνοδεύσουν το πρόχειρο φαγητό που έχουν προνοήσει να πάρουν μαζί τους και ίσως κάποια τουαλέτα.

Το μονοπάτι, με πολύ καλή σήμανση, οδηγεί ασφαλώς όλους του περιπατητές ως το τέλος, στη θάλασσα. Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν πολλά σημεία με πόσιμο νερό και τουαλέτες, αλλά όχι φαγητό. Οι καλά οργανωμένοι, με σωστά παπούτσια και ρούχα και κυρίως καπέλο και σωστό και σταθερό βηματισμό, μπορούν μέσα σε 6-10 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις, να φτάσουν στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Το τελευταίο «εμπόδιο» και το πιο δύσκολο τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χιλιόμετρα κάτω από τον καυτό ήλιο. Φτάνοντας όμως στην Αγία Ρουμέλη το καλύτερο που έχει κάποιος να κάνει είναι να βουτήξει στα δροσερά νερά και να ξεκουραστεί αρκετά πριν φύγει με το καραβάκι για το Λουτρό και τα Σφακιά ή τη Σούγια και την Παλαιόχωρα. Και ακόμα καλύτερη επιλογή είναι να προτιμήσει κάποιος μια ήσυχη και πανέμορφη διανυκτέρευση στο χωριό, αφού μετά την αναχώρηση και του τελευταίου καϊκιού με τους κουρασμένους περιπατητές επισκέπτες η Αγία Ρουμέλη γαληνεύει και προσφέρει στους τυχερούς (ή προνοήσαντες ;) επισκέπτες την απόλυτη ξεκούραση. Δωμάτια υπάρχουν αρκετά και καλό φαγητό στις πολλές ταβέρνες του χωριού.

Η πρόσβαση στο φαράγγι επιτρέπεται από τον Απρίλιο ή Μάιο έως τα τέλη του Οκτωβρίου, επειδή τις άλλες εποχές το ποτάμι είναι αρκετά ορμητικό και επικίνδυνο και υπάρχει και πιθανότητα κατολισθήσεων.

Βέβαια, αν κάποιος δεν νοιώθει αρκετά ικανός και γυμνασμένος για τη πλήρη διαδρομή μπορεί να ξεκινήσει από το τέλος, δηλαδή την Αγία Ρουμέλη και να φτάσει μέχρι το στενότερο σημείο που είναι οι Σιδερόπορτες και μετά να επιστρέψει, κάνοντας λιγότερα χιλιόμετρα και πιο ξεκούραστα, χάνοντας όμως όλη τη μαγεία και την άγρια ομορφιά του φαραγγιού.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: