Greekislands.com - Greekhotel.com
www.rentacaringreece.com | Drive your way through Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.greekmarble.com | The GreekMarble internet directory
Advertising Info
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στα Χανιά. Το site όπου οι ξενοδόχοι στα Χανιά συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Χανίων » Χωριά στα Χανιά » Αξιοθέατα στην πόλη των Χανίων
Greek version availableEnglish version available
Χανιά Κρήτη Ξενοδοχεία στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Δωμάτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Στούντιο στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Διαμερίσματα στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Οικογενειακά Δωμάτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Παραδοσιακά Σπίτια στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Junior Σουίτες στα Χανιά
Χανιά Κρήτη Μεζονέτες στα Χανιά
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τα Χανιά στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Χανιά?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Χανιά
Wallpapers από Χανιά
Αξιοθέατα στα Χανιά
 Video Clip από Χανιά
 PDF οδηγός για τα Χανιά: En | Gr
Virtual Tour Χανίων
Ξενοδοχεία στα Χανιά: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Πόλη των Χανίων
Η Πόλη των Χανίων στους χάρτες Google
Η Πόλη των Χανίων στο χάρτη
Η Πόλη των Χανίων
Αξιοθέατα στην Πόλη των Χανίων
Φωτογραφίες
Η παραλία της Νέας Χώρας
Πανοράματα

Αξιοθέατα στην πόλη των Χανίων

Υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να δει στα Χανιά. Πρώτα απ΄ όλα η παλιά πόλη είναι η ίδια ένα μνημείο που σας παρουσιάζει όλα τα είδη της αρχιτεκτονικής, μερικές φορές αναμεμιγμένα με έναν απροσδόκητο τρόπο, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μείγμα. Βλέπει κανείς βυζαντινές εκκλησίες και ερείπια οχυρώσεων της εποχής, Βενετσιάνικες συνοικίες, οχυρωματικά τείχη και δημόσια κτίρια, Οθωμανικά τζαμιά και κάστρα. Η Κρήτη ήταν πάντοτε σταυροδρόμι πολιτισμών σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της και τα Χανιά (όπως και οι άλλες σημαντικές πόλεις της Κρήτης) διατηρούν με περηφάνια όλη αυτή τη πολιτισμική ποικιλία και τα ίχνη των πολλών πολιτισμών και λαών που πέρασαν από αυτή τη περιοχή.

Οι Ενετοί έχουν αφήσει στη πόλη σημαντικές κατασκευές, όπως το λιμάνι με τον εντυπωσιακό φάρο στην άκρη του που χρονολογείται τον 16ο αιώνα, το κάστρο Φιρκάς και τα νεώρια, επίσης του 15ου αιώνα. Η Ενετική κληρονομιά είναι ιδιαίτερα εμφανής σε κάποιες συνοικίες, όπως ο Τοπανάς με τα μεσαιωνικά στενάκια και τις μνήμες των Ενετών αριστοκρατών που ζούσαν εδώ, ή το Καστέλι όπου ο Ενετός κυβερνήτης της πόλης είχε την κατοικία του και η Σπλάντζια με αρκετές εκκλησίες.

Η Οθωμανική κυριαρχία είναι επίσης παρούσα με το Χαμάμ που κτίστηκε τον 17ο αιώνα, το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν, το παλιό τούρκικο νοσοκομείο που τώρα στεγάζει τη Νομαρχία, τον Δημοτικό Κήπο που δημιούργησε ο Ρεούφ πασάς γύρω στα 1870 ακολουθώντας το ευρωπαϊκό στυλ των κήπων και που σήμερα φιλοξενεί ένα μικρό ζωολογικό κήπο.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Υπάρχουν και πολλές ενδιαφέρουσες εκκλησίες, τόσο καθολικές, όσο και ορθόδοξες. Οι πιο σπουδαίες από αυτές είναι ο ναός του Σαν Σαλβατόρε, πιθανότατα του 15ου αιώνα που σήμερα στεγάζει την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή συλλογή των Χανίων, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου, η μεγαλύτερη Ενετική εκκλησία στη πόλη όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, η Καθολική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Ορθόδοξος Καθεδρικός ναός, μια τρίκλιτη βασιλική του 1860, είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Και τέλος πολλές εκκλησίες σκόρπιες στις γειτονιές της παλιάς πόλης, κυρίως στην Σπλάντζια.

Αξίζει επίσης να δείτε την Εβραϊκή συνοικία, κτισμένη με το μεσαιωνικό στυλ με στενά δρομάκια και Ενετικά σπίτια και τη συναγωγή.

Και φυσικά μη παραλείψετε να επισκεφτείτε τις συνοικίες της Χαλέπας και του Κουμ Καπί. Η Χαλέπα είναι μια όμορφη ιστορική συνοικία όπου ζούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ήταν κτισμένο το παλάτι του πρίγκηπα Γεωργίου, του Ύπατου Αρμοστή της Κρήτης από το 1898, έως το 1905. Εδώ υπήρχαν τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Εδώ επίσης υπογράφηκε το 1876 η «Σύμβαση της Χαλέπας» με την οποία παραχωρήθηκε περιορισμένη αυτονομία στην Κρήτη από τους Οθωμανούς.

Το Κουμ Καπί είναι έξω από τα Ανατολικά τείχη της παλιάς πόλης. Παλιότερα ήταν μια κακόφημη συνοικία, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλά κτίρια έχουν ανακαινισθεί και σήμερα είναι σημείο συνάντησης της νεολαίας, χάρη στα πολλά νεανικά στέκια, τα μοντέρνα καφέ, τις ωραίες ταβέρνες και εστιατόρια.

Μη παραλείψετε να χαζέψετε στη Δημοτική Αγορά, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του 1913 με σταυροειδές σχήμα όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα τοπικά προϊόντα. Επίσης περάστε και από τα «στιβανάδικα» για να δείτε τα περίφημα στιβάνια στις βιτρίνες, να αγοράσετε ένα ζευγάρι, ή να θαυμάσετε τους μαστόρους την ώρα που τα κατασκευάζουν.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η πόλη έχει έξι Μουσεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στην Ενετική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Εδώ εκτίθενται ευρήματα όλων των περιόδων της αρχαίας ιστορίας που έχουν έλθει στο φως από ανασκαφές σε όλη τη περιοχή: Νεολιθική και Μινωική κεραμική, αγγεία και αγάλματα, πινακίδες της Γραμμικής Α και Γραμμικής Β γραφής, Γεωμετρική κεραμική, Ελληνιστικά γλυπτά και Ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα. Ακόμα και εάν δεν είστε λάτρης της αρχαιολογίας αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο επειδή εδώ εκτίθενται ευρήματα που αντιπροσωπεύουν μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο.

Η Βυζαντινή Συλλογή στεγάζεται στο ναό του Σαν Σαλβατόρε. Εδώ εκτίθενται αντικείμενα από όλες τις περιόδους της Χριστιανικής εποχής στη Κρήτη: από Πρωτοχριστιανικά μωσαϊκά, Βυζαντινές τοιχογραφίες, μέχρι νομίσματα και αρχιτεκτονικά γλυπτά της εποχής της Ενετικής κυριαρχίας, όπως επίσης κεραμικά και κοσμήματα.

Το Λαογραφικό Μουσείο έχει σχηματιστεί κυρίως από τις ιδιωτικές συλλογές της Ασπασίας Μπικάκη και της Ειρήνης Κουμανταράκη. Στεγάζεται στη Στοά της Καθολικής εκκλησίας. Εκτίθενται φορεσιές, οικιακά σκεύη και εργαλεία, καθώς επίσης εργόχειρα και κεντήματα. Αξιοπρόσεκτες είναι οι αναπαραστάσεις ενός παραδοσιακού σπιτιού και διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, κυρίως γεωργικών.

Το Ναυτικό Μουσείο στεγάζεται στην είσοδο του Φιρκά. Υπάρχουν αρκετά εκθέματα για την ναυτική ιστορία της περιοχής, όπως εργαλεία για την ναυσιπλοΐα, μοντέλα πλοίων, αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα και άλλα πολλά.

Το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Εδώ εκθέτονται πολλά έγγραφα, χάρτες, αναμνηστικά, τρόπαια και φωτογραφίες από όλες τις περιόδους της μεσαιωνικής και σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης. Μια αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Ελευθέριο Βενιζέλο όπου εκθέτονται προσωπικά αντικείμενα, αναμνηστικά, έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα σχετιζόμενα με τον Βενιζέλο. Το Αρχείο έχει επίσης μια σημαντική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 6.000 τίτλους βιβλίων σχετικών με την ιστορία και τη ζωή της Κρήτης, όπως επίσης και ένα αξιόλογο αρχείο εφημερίδων και περιοδικών.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το Χημικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της Διεύθυνσης Χημικών Υποθέσεων Χανίων. Διαθέτει μια σημαντική βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και συγγράμματα χημικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος. Επίσης μπορείτε να δείτε αναπαράσταση του πρώτου δημόσιου χημικού εργαστηρίου με όργανα και σκεύη από την εποχή της ίδρυσής του (1900) και να έχετε πλήρη εικόνα πως ήταν και πως λειτουργούσε ένα τέτοιο εργαστήριο.

Το Πολεμικό Μουσείο έρχεται να καλύψει την ανάγκη να υπάρχει ένα μουσείο που να δείχνει τους μακροχρόνιους αγώνες του Κρητικού λαού για ελευθερία. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα (1870) και τα εκθέματά του αντιπροσωπεύουν τις πολεμικές δραστηριότητες των Κρητικών των νεωτέρων χρόνων, τόσο στη Κρήτη, όσο και έξω από αυτήν. Υπάρχει μια πολύ καλή συλλογή σπανίων φωτογραφιών και διαφόρων αναμνηστικών από τους πολέμους για την ελευθερία της Κρήτης, όπως επίσης και από τους Βαλκανικούς και τους δυο Παγκόσμιους πολέμους.

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώνονται από το Δήμο, αλλά και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Τον Μάιο, στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης οργανώνεται ένα Συνέδριο Ειρήνης. Τον ίδιο καιρό διεξάγονται οι διεθνείς αγώνες στίβου, τα «Βενιζέλεια».

Τον Αύγουστο οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας κλπ στο ανοικτό θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, στο κάστρο Φιρκάς, αλλά και αλλού στη πόλη. Επίσης διοργανώνεται διεθνές συμπόσιο Γλυπτικής με πολλές Ελληνικές και ξένες συμμετοχές.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: