Greekislands.com - Greekhotel.com
www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στo Ηράκλειο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στo Ηράκλειο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Ηρακλείου » Χωριά στο Ηράκλειο » Αρχάνες
Greek version availableEnglish version available
Heraklion Crete Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο
Δωμάτια στο Ηράκλειο
Στούντιο στο Ηράκλειο
Σουίτες στο Ηράκλειο
Διαμερίσματα στο Ηράκλειο
Οικογενειακά Δωμάτια στο Ηράκλειο
Bungalows στο Ηράκλειο
Το Ηράκλειο στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Γιατί Ηράκλειο?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Ηράκλειο
Wallpapers από Ηράκλειο
Αξιοθέατα στο Ηράκλειο
 Video Clip από Ηράκλειο
 PDF οδηγός για το Ηράκλειο: En | Gr
Virtual Tour Ηρακλείου
Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Οι Αρχάνες στους χάρτες Google
Οι Αρχάνες στο χάρτη
Οι Αρχάνες
Τα χωριά του Ηρακλείου

Αρχάνες ή Επάνω Αρχάνες, Ηράκλειο

Οι Αρχάνες είναι μια ωραία γραφική κωμόπολη χτισμένη στις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου σε μια περιοχή κατάφυτη και με πολλά νερά. Βρίσκονται 16 χιλιόμετρα Νότια από το Ηράκλειο και έχουν 3860 μόνιμους κατοίκους.

Στον οικισμό και στην γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά μνημεία που θα άξιζε να τα επισκεφθείτε. Ένα σημαντικό κτίριο που καταστράφηκε γύρω στα 1500 π.Χ. και που θεωρείται ανακτορικού τύπου σηματοδοτεί την ύπαρξη κάποιας σημαντικής Μινωικής πόλης στην περιοχή. Πραγματικά, τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη «Τουρκογειτονιά», μεταξύ των οποίων και απολιθωμένα κομμάτια υφάσματος ηλικίας περίπου 5.500-6000 χρόνων, μεγάλοι αποθηκευτικοί πίθοι και πολλά άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντική ήταν αυτή η αρχαία πόλη.

Ένας επίσης σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος υπάρχει στη θέση «Φουρνί», περίπου ένα χιλιόμετρο Βόρεια από το χωριό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νεκροταφείο, ίσως το πιο αξιόλογο και πιο εκτεταμένο νεκροταφείο στον ευρύτερο χώρο του προϊστορικού Αιγαίου (εποχή 2.400-1.200 π.Χ.). Οι συνεχείς και εκτεταμένες ανασκαφές του καθηγητή Γιάννη Σακελλαράκη και της Έφης Σακελλαράκη από το 1964 έχουν εντοπίσει και φέρει στο φως της ημέρας πάρα πολύ σημαντικά ευρήματα, περισσότερα από 25 κτίσματα, τα περισσότερα ταφικά, καθώς και κινητά αντικείμενα καθημερινής και λατρευτικής χρήσης. Η σημαντικότερη ανακάλυψη ήταν ενός τάφου (θολωτός τάφος A) που περιείχε την πρώτη ασύλητη βασιλική ταφή σε σαρκοφάγο στην Κρήτη (πρώτο μισό του 14ου αιώνα π.Χ.).
Mεγέθυνση φωτογραφίας
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Ένας άλλος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος υπάρχει στο Βαθύπετρο στη τοποθεσία «Πίσω Λιβάδια» (4 χιλιόμετρα Νότια από τις Αρχάνες) όπου βρίσκεται μια Μινωική έπαυλη με μορφή μικρού ανακτόρου. Ίσως επρόκειτο για την έδρα κάποιου τοπικού άρχοντα .Το κτίριο χρονολογείται στο πρώτο μισό 16ου αιώνα π.Χ., καταστράφηκε από σεισμό γύρω στα 1550 π.Χ. και άρχισε να ανασκάπτεται από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο από το 1949.

Ωστόσο, η πιο γνωστή αρχαιολογική θέση είναι το Μινωικό ιερό στη θέση «Ανεμόσπηλια» που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον οικισμό των Αρχάνων στους βορινούς πρόποδες του όρους Γιούχτα, ενός ορεινού όγκου που η μορφή του θυμίζει άνθρωπο. Το ιερό ανασκάφτηκε το 1979 από τον Γ. Σακελλαράκη και έφερε στο φως ένα σχετικά μικρό ιερό με λίγα ευρήματα. Αυτό που το έκανε διάσημο ήταν οι σοβαρές ενδείξεις ότι στο χώρο λίγο πριν την καταστροφή του από σεισμό είχε τελεστεί η πρώτη γνωστή ανθρωποθυσία στον Αιγαιακό χώρο.

Στο ίδιο όρος βρίσκεται και το σπήλαιο «Χωστό Νερό» με έντονο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον.

Η πόλη και η περιοχή άκμασαν επίσης κατά την Βυζαντινή εποχή και τους χρόνους της κυριαρχίας των Ενετών. Δείγματα αυτής της ακμής είναι οι πολλές και σημαντικές εκκλησίες που σώζονται μέχρι σήμερα. Οι σπουδαιότερες είναι η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας του 14ου αιώνα, η επίσης Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ίσως πάλι του 14ου αιώνα και οι νεώτερες εκκλησίες της Παναγίας, με το πολύ ωραίο καμπαναριό και ο ναός του Αγίου Νικολάου, προστάτη Αγίου της πόλης που σύμφωνα με το υπέρθυρο έχει κτιστεί στα 1857. Σημαντικές είναι οι αγιογραφίες των αρχών του 14ου αιώνα στο εκκλησάκι του Αγίου Ασώματου, στον ομώνυμο οικισμό, χαρακτηριστικό δείγμα της περίφημης Κρητικής Σχολής. Και τέλος η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη κορυφή του όρους Γιούχτα σε μεγάλο υψόμετρο.

Από τα νεώτερα μνημεία εξαίρετο δείγμα νεώτερης αρχιτεκτονικής, από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας, είναι το διώροφο Διδακτήριο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σαλίβερου (1901) που κτίστηκε με πλούσιες δωρεές Ελληνοαμερικανών από τις Αρχάνες.
click to enlarge   click to enlarge   click to enlarge   click to enlarge   click to enlarge

Στις Αρχάνες λειτουργεί ένα σχετικά μικρό, αλλά πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της κωμόπολης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικό με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πολλά ευρήματά τους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Δημοτικές αρχές και διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στη περιοχή διοργανώνουν συναυλίες με Κρητική, έντεχνη και ξένη μουσική, αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών τεχνών και κρητικά γλέντια.

Μια από τις σημαντικότερες και παραδοσιακές γιορτές είναι η γιορτή του Αρχανιώτικου σταφυλιού (10-15 Αυγούστου) όπου εκθέτονται τα πολύ σημαντικά για την οικονομία της περιοχής προϊόντα της αμπέλου, τόσο τα νόστιμα σταφύλια, όσο και τα περίφημα κρασιά της περιοχής. Και φυσικά, οι Αρχανιώτες δεν ξεχνούν το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου με τους χορούς γύρω και πάνω από μεγάλες φωτιές.

Η διαμονή εξασφαλίζεται σε κάποια μικρά ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια σε ωραία παραδοσιακά αναπαλαιωμένα κτίρια σε πανέμορφα παλιά πετροσόκακα και σύγχρονους πεζόδρομους. Καλό φαγητό και πολύ ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια, καθώς και στα λαϊκά καφενεία της κωμόπολης. Επίσης αξίζει να επισκεφθεί κανείς την αγορά της πόλης για να χαζέψει στα πολλά και εύγευστα προϊόντα της εύφορης γης των Αρχάνων, αλλά φυσικά και να ψωνίσει ό,τι του αρέσει.

Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι το ιδιωτικό ή νοικιασμένο μέσο για να μπορείτε να επισκεφθείτε όλες τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της ανθρώπινης δραστηριότητας που είναι πολλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ξεκινώντας από το «αδελφό» χωριό Κάτω Αρχάνες σε απόσταση 1,5 περίπου χιλιόμετρο Βόρεια.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: