Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στo Ηράκλειο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στo Ηράκλειο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Ηρακλείου » Γενικές Πληροφορίες
Greek version availableEnglish version available
Heraklion Crete Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο
Δωμάτια στο Ηράκλειο
Στούντιο στο Ηράκλειο
Σουίτες στο Ηράκλειο
Διαμερίσματα στο Ηράκλειο
Οικογενειακά Δωμάτια στο Ηράκλειο
Bungalows στο Ηράκλειο
Το Ηράκλειο στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Γιατί Ηράκλειο?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Ηράκλειο
Wallpapers από Ηράκλειο
Αξιοθέατα στο Ηράκλειο
 Video Clip από Ηράκλειο
 PDF οδηγός για το Ηράκλειο: En | Gr
Virtual Tour Ηρακλείου
Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Γενικές Πληροφορίες για τo Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα

Ο Νομός Ηρακλείου καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της Κρήτης. Έχει έκταση 2.640 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ακτογραμμή πάνω από 250 χιλιόμετρα και κατοικείται από περισσότερους από 300.000 μονίμους κατοίκους. Υποδιαιρείται σε 7 επαρχίες, του Βιάννου, του Καινουργίου, του Μονοφατσίου, του Μαλεβιζίου, του Τεμένους, της Πυργιωτίσσης και της Πεδιάδος. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Ηράκλειο.

Όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, έτσι και στο Ηράκλειο, μια εκδρομή στα χωριά της ενδοχώρας μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία. Τόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτών των χωριών βοηθούν τον επισκέπτη να δει την ομορφιά τους. Πολλά από τα χωριά έχουν μείνει αλώβητα και χωρίς πολλές αλλαγές από την λαίλαπα του τουρισμού και αρκετά διατηρούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους, τόσο στην αρχιτεκτονική τους, όσο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων τους που συνεχίζουν με υπερηφάνεια και επιμονή ένα τρόπο ζωής που διαρκεί για χιλιάδες χρόνια. Σε αυτά τα χωριά, ο παρατηρητικός επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα λαού της Κρήτης, να ευτυχήσει να δοκιμάσει την φιλοξενία τους και να «εισπνεύσει» το ιδιαίτερο «πνεύμα» αυτού του τόπου. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να λάβει μέρος στις πάμπολλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπου η παλιά παράδοση συμπλέει με την καθημερινή ζωή και με αυτό τον τρόπο μας παρουσιάζεται ο σύγχρονος πολιτισμός και η σύγχρονη ζωή των σημερινών Κρητών.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Η απλή μετακίνηση του επισκέπτη από τον ένα τόπο στον άλλο με αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα, μπορεί να αποτελέσει από μόνη της μια μοναδική εμπειρία. Οι δευτερεύοντες δρόμοι, συνήθως χωματόδρομοι και κακής βατότητας που οδηγούν σε μερικά από αυτά τα χωριά, περνούν μέσα από τόπους εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και το να οδηγεί κάποιος αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα, ή ακόμα καλύτερα το απλό περπάτημα, σε αυτούς τους δρόμους είναι μια εμπειρία που μάλλον θα σας μείνει αξέχαστη.

Όπως συμβαίνει με όλους τους νομούς της Κρήτης, το Ηράκλειο έχει ακτές τόσο στο Βορρά στο Αιγαίο Πέλαγος, όσο και στο Νότο, στο Λιβυκό Πέλαγος. Οι περισσότερες παραλίες στο Βορρά είναι αμμουδερές και μερικές καλά προφυλαγμένες από τα μελτέμια, επειδή βρίσκονται σε κολπίσκους και όρμους. Οι νότιες ακτές είναι ανοικτές στην θάλασσα με ένα μόνο αξιομνημόνευτο κόλπο, της Μεσαράς. Μερικές αμμουδερές, μερικές με βότσαλα, όλες όμως με καταγάλανα, κρυστάλλινα, καθαρά νερά και με ενδιαφέροντα βραχώδη βυθό για τους λάτρεις του ψαροντούφεκου. Στις νότιες παραλίες του νομού Ηρακλείου το κολύμπι ξεκινά νωρίς την άνοιξη, γιατί ο καιρός είναι εδώ πολύ πιο θερμός από ότι στον Βορρά.

Το κεντρικό κομμάτι του νομού είναι μάλλον επίπεδο, με γόνιμες κοιλάδες και πεδιάδες, με σπουδαιότερη την πεδιάδα της Μεσαράς. Στο κέντρο του Δυτικού τμήματος το όρος Ίδη (Ψηλορείτης για τους ντόπιους) αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό σύνορο με το Ρέθυμνο. Στα Ανατολικά χωρίζεται από το Λασίθι με το όρος Δίκτη. Μια σχετικά χαμηλή οροσειρά, τα Αστερούσια όρη (υψόμετρο περίπου 1200 μέτρα) καταλαμβάνει το μέσον του Νότιου τμήματος του νομού. Επειδή είναι λιγότερο ορεινή περιοχή από τις άλλες της Κρήτης, έχει μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού και όπου και να στραφείς πέφτεις πάνω σε πολυάριθμα χωριά.

Το φυσικό περιβάλλον είναι πιο ήμερο στο Ηράκλειο απ΄ ότι στην υπόλοιπη Κρήτη. Το κεντρικό τμήμα της ενδοχώρας είναι αφιερωμένο στην γεωργία και ο επισκέπτης βλέπει αρκετά μεγάλες εκτάσεις με λαχανικά, ελιές και προπάντων αμπέλια. Αξιοσημείωτο είναι ότι εδώ καλλιεργούνται λαχανικά και τον χειμώνα σε θερμοκήπια. Επίσης, καθώς υπάρχουν και αρκετοί ορεινοί όγκοι δημιουργούνται πολλά φαράγγια, μικρές κοιλάδες, σπήλαια και στενοί δρόμοι που οδηγούν στα απομονωμένα χωριά.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Ολόκληρος ο νομός Ηρακλείου διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, που διασχίζει ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα και αφού περάσει από ολόκληρη τη Κρήτη, από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά, καταλήγει στην Σητεία, στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού.

Η περιοχή του Ηρακλείου είναι πολύ πλούσιος τόπος. Εκτός από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες που κάποτε ήταν οι κύριες ασχολίες των ντόπιων, σήμερα το εμπόριο, ο τουρισμός και οι άλλες υπηρεσίες συνεισφέρουν πολλά στην εύρωστη οικονομία του τόπου. Η περιοχή προσελκύει πολύ μεγάλο πλήθος τουριστών, σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, τόσο Έλληνες για δουλειές ή διακοπές, όσο και πάρα πολλούς ξένους, κυρίως Ευρωπαίους τουρίστες. Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου (Θετικές επιστήμες, Ιατρική κλπ), των άλλων σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία τόσο του νομού Ηρακλείου γενικότερα, όσο και της πόλης ειδικότερα.

Η ιστορία της περιοχής χάνεται στα βάθη των αιώνων, και φαίνεται να ξεκινά από τους Νεολιθικούς χρόνους ακόμα. Πολλά μνημεία που έχουν έλθει στο φως της ημέρας μας έχουν δείξει ότι η περιοχή όχι μόνο άκμασε κατά την Μινωική εποχή, αλλά αποτέλεσε το κέντρο του εκπληκτικού αυτού πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας η περιοχή έπαιζε και πάλι σημαντικό ρόλο: το Ηράκλειο, Κάντια όπως την αποκαλούσαν οι Ενετοί ήταν μια πλούσια, καλά οχυρωμένη πόλη, βάση των Ενετών για τις επιχειρήσεις τους στη Νότια Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της σκληρής κυριαρχίας των Τούρκων, οι κάτοικοι της περιοχής όπως και ολόκληρης της Κρήτης, επαναστάτησαν πολλές φορές, καθώς η αγάπη των Κρητικών για την ελευθερία δεν μπορούσε να ανεχτεί την υποταγή στο ζυγό του ξένου δυνάστη. Ακολουθώντας την πατροπαράδοτη αγωνιστική διάθεση του τόπου, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σθεναρά στους Γερμανούς εισβολείς και κατακτητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των χωριών του Βιάννου που τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς και όλοι οι άντρες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν για παραδειγματισμό.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: