Greekislands.com - Greekhotel.com
www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στo Ηράκλειο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στo Ηράκλειο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Ηρακλείου » Πόλη του Ηρακλείου » Αξιοθέατα στην Πόλη του Ηρακλείου
Greek version availableEnglish version available
Heraklion Crete Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο
Δωμάτια στο Ηράκλειο
Στούντιο στο Ηράκλειο
Σουίτες στο Ηράκλειο
Διαμερίσματα στο Ηράκλειο
Οικογενειακά Δωμάτια στο Ηράκλειο
Bungalows στο Ηράκλειο
Το Ηράκλειο στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Γιατί Ηράκλειο?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Ηράκλειο
Wallpapers από Ηράκλειο
Αξιοθέατα στο Ηράκλειο
 Video Clip από Ηράκλειο
 PDF οδηγός για το Ηράκλειο: En | Gr
Virtual Tour Ηρακλείου
Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Πόλη του Ηρακλείου
Η Πόλη του Ηρακλείου στους χάρτες Google
Η Πόλη του Ηρακλείου στο χάρτη
Η Πόλη του Ηρακλείου
Αξιοθέατα στην Πόλη του Ηρακλείου
Φωτογραφίες
Πανοράματα

Αξιοθέατα στην Πόλη του Ηρακλείου

Όπως συμβαίνει με τα Χανιά και τις άλλες πόλεις της Κρήτης, και το Ηράκλειο διαθέτει πάρα πολλά αξιοθέατα. Και εδώ, ο καθένας αντιμετωπίζει αυτό το ιδιότυπο και άκρως ενδιαφέρον μείγμα των πολιτισμών. Βυζαντινά ερείπια στέκουν δίπλα-δίπλα με Βενετσιάνικες κατασκευές και Οθωμανικά κτίσματα. Η παλιά πόλη επιζεί με τα στενοσόκακα, όπως ήταν την εποχή των Ενετών ή των Οθωμανών, με πολλά κτίρια να έχουν συντηρηθεί, ή και ανακατασκευαστεί καλύπτοντας πολλές σύγχρονες ανάγκες, δημόσιες ή ιδιωτικές.

Η Βυζαντινή περίοδος της ιστορίας της πόλης δεν έχει να επιδείξει πολλά μνημεία γιατί έχουν καταστραφεί ή αλλοιωθεί. Ο Ναός του Αγίου Τίτου έχει προκύψει από επεκτάσεις και εκτεταμένες επεμβάσεις που έγιναν στον πρώτο βυζαντινό ναό. Επίσης σώζονται και λίγα ερείπια βυζαντινού τείχους του Χάνδακα (961-1204) στην οδό Δαιδάλου.

Πολλά σπουδαία μνημεία της πόλης οφείλονται στους Βενετσιάνους. Το Βενετσιάνικο λιμάνι, με τα νεώρια για τις γαλέρες τους και το Κάστρο ή Κουλές (στα τούρκικα το κάστρο) που προστάτευε το λιμάνι. Κτίσμα του 16ου αιώνα στη θέση παλαιότερου που καταστράφηκε στο σεισμό του 1303. Διακρίνονται εντοιχισμένα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου, άγκυρες, αγγεία διάφορα και κανόνια. Σήμερα στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του οργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Τα βενετσιάνικα τείχη που περιβάλλουν και σήμερα ένα μέρος του Ηρακλείου είναι ένα επιβλητικό κτίσμα του 15ου αιώνα με πολλές επεκτάσεις των κατοπινών χρόνων. Από τις 4 πύλες που υπήρχαν, διατηρούνται σήμερα μόνον οι δύο, των Χανίων ή Χανιόπορτα και η Καινούρια πόρτα ή πόρτα του Ιησού, η τελευταία που κτίστηκε, το 1587. Είχαν 7 προμαχώνες που διατηρούνται όλοι. Στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο υπάρχει και ο τάφος του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) με χαραγμένα στην πλάκα του τα λόγια: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος». Από τα σημαντικότερα Βενετσιάνικα κτίσματα είναι ο ναός του ΑγίουΤίτου (πάνω σε προϋπάρχοντα βυζαντινό ναό) ο καθολικός Μητροπολιτικός ναός που μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους και μετά τις επισκευές του 1926 ξανάγινε ορθόδοξος ναός. Σήμερα φυλάσσεται στο ναό η κάρα του Αγίου Τίτου που επεστράφη από την Βενετία το 1966. Επίσης ο Ναός του Αγίου Μάρκου, μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του 1239, που βρίσκεται απέναντι από την Πλατεία Βενιζέλου και που έγινε τζαμί από τους Τούρκους και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή το 1956 και χρησιμοποιείται ως χώρος εκθέσεων. Αξιοπρόσεκτες είναι και η κρήνη του Μοροζίνη (1628) στη πλατεία Βενιζέλου ή Κρήνης, η κρήνη Μπέμπο (1588) στην πλατεία Κορνάρου που έχει ενσωματωμένο και τον κορμό Ρωμαϊκού αγάλματος και η κρήνη Πριούλι (1666) στην οδό Δελημάρκου. Τέλος η αναστηλωμένη Λότζια του 16ου αιώνα που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο.

Από την εποχή της Οθωμανικής κατάκτησης και κυριαρχίας υπάρχουν κάποια αρχιτεκτονικά δείγματα όπως η βάση του τούρκικου μιναρέ στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών που χτίστηκαν στη θέση των βενετσιάνικων στρατώνες και χρησίμευσαν ως στρατώνες των Τούρκων (1883). Σήμερα στεγάζονται μετά τις εκτεταμένες επεμβάσεις διάφορες σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες.

Ελληνικά μνημεία και κτίσματα της εποχής της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας είναι ο εντυπωσιακός για το μέγεθός του Άγιος Μηνάς (1862-1895) κοντά στον παλιότερο του ομώνυμο ναό του 18ου αιώνα, η εκκλησία των Σιναϊτών Αγία Αικατερίνη (15ος αιώνας) που σήμερα στεγάζει το Μουσείο εκκλησιαστικής Τέχνης.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Βικελαία Βιβλιοθήκη (1910), τον Άγιο Ματθαίο των Σιναϊτών την Παναγιά των Σταυροφόρων (οδός Γιαμπούδη), τον Άγιο Πέτρο, την τεράστια Πλατεία Ελευθερίας, η Αγορά, και πολλά νεοκλασικά κτίρια σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η πόλη έχει πολλά Μουσεία με σημαντικότερο το Αρχαιολογικό. Άλλα σημαντικά μουσεία είναι το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Μουσείο της Μάχης της Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Επίσης στη πόλη εδρεύουν πολλές σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι σχολές του ΤΕΙ Ηρακλείου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH) και το Τεχνολογικό Πάρκο.
click to enlarge   click to enlarge   click to enlarge   click to enlarge   click to enlarge

Οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο στη πόλη. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια. Οι πιο πολλές εκδηλώσεις γίνονται στο Φρούριο Κουλές, στο κηποθέατρο «Καζαντζάκης» και στο Πανάνειο Νοσοκομείο.

Εάν βρεθείτε στο Ηράκλειο στα τέλη του Μαΐου (20-23) μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται για την Μάχη της Κρήτης (Μάιος του 1941) με πολλαπλές εκδηλώσεις θρησκευτικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Στις 25 Αυγούστου η πόλη γιορτάζει τον πρώτο από τους Άγιους προστάτες της τον Άγιο Τίτο και στις 11 Νοεμβρίου τον Άγιο Μηνά με μεγάλα πανηγύρια και άλλες θρησκευτικές και κοσμικές εκδηλώσεις.

Η πρόσβαση στη πόλη του Ηρακλείου και σε όλο τον νομό είναι δυνατή κυρίως με μεγάλα φεριμπότ από τον Πειραιά. Καθημερινά υπάρχουν τουλάχιστον δύο δρομολόγια από τον Πειραιά, όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι και τις γιορτές τα δρομολόγια πυκνώνουν ανάλογα με τις ανάγκες. Τα πλοία της γραμμής ξεκινούν από τον Πειραιά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και μετά από 6-10 ώρες (εξαρτάται από το είδος του πλοίου και την επιχειρησιακή του ταχύτητα), φτάνουν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Επίσης από Θεσσαλονίκη διεξάγεται καθημερινά συγκοινωνία με λεωφορείο μέχρι τον Πειραιά και μετά με το φεριμπότ. Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένας πολύ σημαντικός επιβατικός και εμπορικός σταθμός, όπως και κέντρο για κρουαζιέρες. Φυσικά λόγω της τεράστιας κίνησής του το λιμάνι θεωρείται ανεπαρκές για τις ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και μελετάται η επέκτασή του και ο εκσυγχρονισμός του.

Το λιμάνι διαθέτει εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση και μικρών ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος υπάρχουν συνήθως δυο πτήσεις καθημερινά για το Ηράκλειο, μια νωρίς το πρωί και η άλλη αργά το απόγευμα, ή το βράδυ. Το καλοκαίρι και τις ημέρες αιχμής διεξάγονται περισσότερα δρομολόγια. Το Ηράκλειο διαθέτει δικό του διεθνές αεροδρόμιο, το δεύτερο σε κίνηση Διεθνές Αεροδρόμιο της χώρας, πρώτο σε ναυλωμένες πτήσεις (charter). Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την πόλη, 5 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο. Από το αεροδρόμιο οι επιβάτες μεταφέρονται στην πόλη με τα λεωφορεία της Ολυμπιακής, με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων του ΚΤΕΛ και με ταξί. Η απόσταση του αεροδρομίου του Ηρακλείου από την πόλη του Ρεθύμνου είναι περίπου 60 χιλιόμετρα.

Απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο υπάρχει και από τη Θεσσαλονίκη.

Το Ηράκλειο συνδέεται οδικώς με τις τρεις άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης με την Νέα Εθνική Οδό που εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: