Greekislands.com - Greekhotel.com
www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στo Ηράκλειο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στo Ηράκλειο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Ηρακλείου » Χωριά στο Ηράκλειο » Λιμένας Χερσονήσου
Greek version availableEnglish version available
Heraklion Crete Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο
Δωμάτια στο Ηράκλειο
Στούντιο στο Ηράκλειο
Σουίτες στο Ηράκλειο
Διαμερίσματα στο Ηράκλειο
Οικογενειακά Δωμάτια στο Ηράκλειο
Bungalows στο Ηράκλειο
Το Ηράκλειο στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Γιατί Ηράκλειο?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Ηράκλειο
Wallpapers από Ηράκλειο
Αξιοθέατα στο Ηράκλειο
 Video Clip από Ηράκλειο
 PDF οδηγός για το Ηράκλειο: En | Gr
Virtual Tour Ηρακλείου
Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στη Χερσόνησο
Η Χερσόνησος στους χάρτες Google
Η Χερσόνησος στο χάρτη
Ο Λιμένας Χερσονήσου
Οι παραλίες της Χερσονήσου
Πανοράματα
Τα χωριά του Ηρακλείου

Λιμένας Χερσονήσου, Ηράκλειο

Ο Λιμένας Χερσονήσου είναι το πιο κοσμοπολίτικο και πιο ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο του νομού και ίσως και ολόκληρης της Κρήτης. Βρίσκεται 28 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και κατοικείται σχεδόν από 3000 μόνιμους κατοίκους.

Ο Λιμένας Χερσονήσου πρέπει να είχε κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τα παλιά χρόνια, όπως μαρτυρούν τα πολλά και σημαντικά υπολείμματα του παρελθόντος με αρχαιότερο τον Μινωικό οικισμό δίπλα από τον ναό της Αγίας Παρασκευής στο δυτικό μέρος του λιμανιού. Αργότερα με το ίδιο όνομα υπήρχε ανεξάρτητη πόλη, επίνειο της Λυττού, στα δυτικά του σημερινού οικισμού που σύμφωνα με τις αρχαίες τοπικές παραδόσεις είχε ιδρυθεί από Τυρρηνούς που έφεραν μαζί τους και τη λατρεία της Βριτομάρτιδος Αρτέμιδος, που έγινε η κυριότερη θεά της πόλης, μαζί με το ξόανοτης θεάς.

Μεγάλη ανάπτυξη είχε η πόλη κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, γεγονός που αποδεικνύεται από τα πολλά ρωμαϊκά έργα που έχουν σωθεί, μεταξύ των οποίων οι εμφανείς λιμενικές εγκαταστάσεις ακριβώς κάτω από την σημερινή επιφάνεια του νερού στο λιμάνι, τα ερείπια αρχαίου θεάτρου της εποχής, πολλές κατοικίες και ένα πανέμορφο συντριβάνι σε σχήμα κόλουρης πυραμίδας που βρίσκεται στο σημερινό πεζόδρομο της παραλίας.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Και η χριστιανική όμως εποχή δείχνει με τα μνημεία της την ακμή της πόλης. Σημειωτέον ότι ήταν έδρα επισκοπής που την είχε ιδρύσει ο Απόστολος Τίτος, ο προστάτης Άγιος του Ηρακλείου. Αξιοπρόσεκτα χριστιανικά μνημεία είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο λιμάνι, κτισμένη σε ένα άνοιγμα του βράχου που μοιάζει με σπηλιά, ο ναΐσκος του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα με την μεγάλη ιστορία, γιατί είναι κτισμένος στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που με τη σειρά της ήταν κτισμένη πάνω σε αρχαιότερο ρωμαϊκό ναό. Άλλο σπουδαίο μνημείο είναι η τρίκλιτη παλαιοχριστιανική Βασιλική (με αψίδα στη μέση) στη θέση «Καστρί». Στο χώρο της έχουν θαφτεί σημαντικοί χριστιανοί ιερωμένοι και μάρτυρες της περιοχής. Τέλος, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο ακρωτήριο δυτικά από τον οικισμό. Η εκκλησία αυτή είναι δίκλιτη διμάρτυρη με δύο κόγχες. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Όμως και η νεώτερη παράδοση έχει το χώρο της στον Λιμένα. Το λαογραφικό μουσείο «Λυχνοστάτης» είναι ένας χώρος που κρατά ζωντανό τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και παρουσιάζει τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής. Περιλαμβάνει την αναπαράσταση ενός Κρητικού σπιτιού με κήπο οπωροφόρων δέντρων, με εργαστήριο παραδοσιακών τεχνών, ελαιοτριβείο, εκκλησία και ανεμόμυλο. Στο εκθετήριο παρουσιάζονται έργα λαϊκών κρητικών καλλιτεχνών και οργανώνονται παραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολύ μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων κάθε κατηγορίας, με πολλά και ωραία επιπλωμένα διαμερίσματα, με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και με πλήρως οργανωμένα κάμπινγκ. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς τόσο στην παραλία του χωριού, όσο και στα μικρά λιμανάκια της γύρω περιοχής. Υπάρχει ακόμα και ένα Υδατικό Πάρκο Αναψυχής, η χαρά μικρών, αλλά και μεγάλων φίλων του νερού. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια, καθώς και στα καφενεία και τα μπαρ του θέρετρου. Εδώ φυσικά περισσεύει και η νυκτερινή διασκέδαση όλων των ειδών, μέχρι πρωίας.

Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Διαθέτει και μικρό λιμένα για τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση μικρών ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Από εδώ διεξάγονται καθημερινά δρομολόγια με εκδρομικά πλοιάρια το καλοκαίρι για το νησάκι Δία.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: