Greekislands.com - Greekhotel.com
www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στo Ηράκλειο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στo Ηράκλειο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Ηρακλείου » Χωριά στο Ηράκλειο » Μάταλα
Greek version availableEnglish version available
Heraklion Crete Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο
Δωμάτια στο Ηράκλειο
Στούντιο στο Ηράκλειο
Σουίτες στο Ηράκλειο
Διαμερίσματα στο Ηράκλειο
Οικογενειακά Δωμάτια στο Ηράκλειο
Bungalows στο Ηράκλειο
Το Ηράκλειο στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Γιατί Ηράκλειο?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Ηράκλειο
Wallpapers από Ηράκλειο
Αξιοθέατα στο Ηράκλειο
 Video Clip από Ηράκλειο
 PDF οδηγός για το Ηράκλειο: En | Gr
Virtual Tour Ηρακλείου
Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στα Μάταλα
Τα Μάταλα στους χάρτες Google
Τα Μάταλα στο χάρτη
Τα Μάταλα
Η παραλία στα Μάταλα
Πανοράματα
Τα χωριά του Ηρακλείου

Μάταλα, Ηράκλειο

Τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται σε μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή της νότιας ακτής της Κρήτης, σε απόσταση 68 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο, με 100 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Τα Μάταλα είναι μια πανάρχαια πόλη της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκαν ως λιμάνι της πανίσχυρης Μινωικής Φαιστού πρώτα και της σπουδαίας και σημαντικής αρχαίας Γόρτυνας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Στη θαλάσσια περιοχή των Ματάλων έχουν εντοπισθεί πολλά αρχαία ναυάγια, κυρίως ρωμαϊκά, που μετέφεραν εμπορεύματα, από και προς την Κρήτη, κυρίως Κρητικό κρασί προς την Ρώμη και την Αλεξάνδρεια και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου της Μεσογείου.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Το όνομα Μάταλα ήταν κάποτε, την δεκαετία του 1960, συνώνυμο με τους «χίππις», τους εξεγερμένους νέους από όλον τον πλανήτη που συγκεντρώνονταν και ζούσαν στις σπηλιές της περιοχής πριν τους «διώξουν» και καταφύγουν στην Ίο. Οι σπηλιές πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον προϊστορικό άνθρωπο ως κατοικίες. Έχουν βρεθεί πολλοί λαξευτοί τάφοι σε αρκετές από αυτές που χρονολογούνται από τους Ρωμαϊκούς και πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Ίδιας περίπου εποχής θεωρείται και ο λαξευμένος στο βράχο μικρός ναός της Παναγίας που χρονολογείται από την εποχή των διωγμών των χριστιανών από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Σώζονται, από την εποχή που χρησιμοποιείτο ο χώρος ως κατακόμβη από τους διωκόμενους χριστιανούς, τα λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια.

Σήμερα οι σπηλιές θεωρούνται αρχαιολογικός χώρος και προστατεύονται από την αρχαιολογική υπηρεσία που τις έχει περιφράξει και απαγορεύει την είσοδο και την διανυκτέρευση εκεί.

Σε απόσταση 5 περίπου χιλιόμετρα βόρεια από τα Μάταλα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Κομμός. Ο Κομμός ήταν σπουδαίο λιμάνι της περιοχής και αποτελούσε επίνειο της Μινωικής Φαιστού και αργότερα της Γόρτυνας για πολλά χρόνια. Έχουν εντοπισθεί πολλά ίχνη από το αρχαίο λιμάνι και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Αξίζει πολύ να διαπλεύσει κανείς τον κόλπο της Μεσαράς με τις ωραίες και πολλές παραλίες, όπου βρίσκει καταφύγιο και η περίφημη χελώνα καρέτα-καρέτα και να πραγματοποιήσει τον περίπλου του ακρωτηρίου Λίθινο μέχρι το περίφημο Αγιοφάραγγο, πριν τους Καλούς Λιμένες. Η θέα είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, υπάρχουν πολλές σπηλιές με πρόσβαση μόνο από την θάλασσα, πανέμορφοι κολπίσκοι με καταπληκτικές παραλίες και η εκδρομή αυτή . θα σας μείνει αξέχαστη!
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Μια άλλη πρόταση για εξόρμηση είναι αυτή στον τουριστικό οικισμό Καλαμάκι που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα βόρεια από τα Μάταλα. Όσοι ενδιαφέρονται για τα αρχαία μπορούν να σταματήσουν στο μικρό χωριό Πιτσίδια, 4 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά, όπου υπάρχουν πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η διαμονή εξασφαλίζεται με ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οργανωμένα κάμπινγκ. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς τόσο στην παραλία του οικισμού, όσο και στις κοντινές παραλίες Κομμό και Καλαμάκι. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει σε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς και στα καφενεία του οικισμού.

Όποιος βρεθεί στα τέλη του Ιουλίου στα Μάταλα δεν πρέπει να χάσει το πανηγύρι του Άγιου Παντελεήμονα που γιορτάζεται στις 27 Ιουλίου.

Η πρόσβαση από το Ηράκλειο γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Φυσικά για όποιον διαθέτει μικρό σκάφος ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει την περιοχή είναι αυτός.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: