Greekislands.com - Greekhotel.com
www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στo Ηράκλειο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στo Ηράκλειο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Ηρακλείου » Χωριά στο Ηράκλειο » Σίβας
Greek version availableEnglish version available
Heraklion Crete Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο
Δωμάτια στο Ηράκλειο
Στούντιο στο Ηράκλειο
Σουίτες στο Ηράκλειο
Διαμερίσματα στο Ηράκλειο
Οικογενειακά Δωμάτια στο Ηράκλειο
Bungalows στο Ηράκλειο
Το Ηράκλειο στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Γιατί Ηράκλειο?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Ηράκλειο
Wallpapers από Ηράκλειο
Αξιοθέατα στο Ηράκλειο
 Video Clip από Ηράκλειο
 PDF οδηγός για το Ηράκλειο: En | Gr
Virtual Tour Ηρακλείου
Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ο Σίβας στους χάρτες Google
Ο Σίβας στο χάρτη
Ο Σίβας
Τα χωριά του Ηρακλείου

Σίβας, Ηράκλειο

Όμορφο μικρό παραδοσιακό μεσόγειο χωριό, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού με ωραία λιθόκτιστα σπίτια με πολλά σκαλισμένα οικόσημα και ωραίες καμαρωτές πόρτες, με παράδοση στις καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και μεγάλης φήμης, κυρίως ελιάς. Βρίσκεται 62 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο, λίγο έξω από τον δρόμο για τα Μάταλα και έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους. Γενέτειρα του γνωστού πεζογράφου Θέμου Κορνάρου.

Το πρώτο που συναντά κάποιος μπαίνοντας στο χωριό είναι μια πολύ ωραία και χαρακτηριστική πηγή δίπλα ακριβώς στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (εορτάζει στις 17 Ιουλίου). Η βόλτα στα αξιοθέατα του χωριού πρέπει να ξεκινήσει από την πλατεία όπου δεσπόζει το παλιό κτίριο του Δημοτικού σχολείου που κτίστηκε στα 1864, με έναν ωραίο αρωματικό καφέ σε ένα παραδοσιακό καφενείο.

Δίπλα στο Δημοτικό σχολείο και κτισμένη την ίδια εποχή (1864) είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, αφιερωμένη στη μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννη του Πρόδρομου (Βαπτιστή) που τιμάται στις 29 Αυγούστου. Ο ναός έχει ένα ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και θαυμάσιες εικόνες του γνωστού αγιογράφου Ιωάννη Σταθάκη.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
click to enlarge click to enlarge click to enlarge

Σημαντική για τους ντόπιους είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ξένου που εορτάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του όσιου Ιωάννη του Ξένου που γεννήθηκε στο χωριό και διέδωσε τον χριστιανισμό στην περιοχή μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τον ζυγό των Αράβων το 961 από τον στρατηλάτη αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρο Φωκά.

Στον κοντινό λόφο του Προφήτη Ηλία υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι απ' όπου ο επισκέπτης έχει πολύ ωραία θέα σε ολόκληρη την πεδιάδα της Μεσαράς. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, 2,5 περίπου χιλιόμετρα νότια κοντά στο μικρό χωριό Λίσταρος δίπλα στην παλιά εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ υπάρχει ένας βράχος πάνω στον οποίο σύμφωνα με την ιερή παράδοση μαρτύρησε ο Άγιος Ευτυχιανός (εορτάζεται στις 17 Αυγούστου).

Κοντά στην Ιερά Μονή της Οδηγήτριας σε απόσταση 7 περίπου χιλιόμετρα νότια από το χωριό υπάρχει ο ναός του Αγίου Ανδρέα (14ος, ή 15ος αιώνας) με πολύ ωραίες αγιογραφίες. Σύμφωνα με την παράδοση του ναού τα εντοιχισμένα πιάτα που παρατηρεί ο επισκέπτης πάνω από την είσοδό του, υπενθυμίζουν την νηστεία των τεχνιτών και μαστόρων κατά τη διάρκεια του κτισίματος της εκκλησίας. Ο Ναός κτίστηκε στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Αγίου Ανδρέα και εορτάζεται στις 4 Ιουλίου. Λίγο πριν την Μονή της Οδηγήτριας στην τοποθεσία «Βαθύ Λαγκός» υπάρχει ο ναός του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται από τον 14ο, ή τον 15ο αιώνα.

Σε απόσταση 8 χιλιόμετρα νότια από τον Σίβα, στον χωματόδρομο που οδηγεί στο ακρωτήριο Λίθινο βρίσκεται η Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας, μια μονή φρουριακού τύπου που ιδρύθηκε σύμφωνα με τις παραδόσεις το διάστημα από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας υπήρξε σημαντικό πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο ευρύτερης σημασίας, ενώ κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε κέντρο των επαναστατικών ζυμώσεων, με κορυφώσεις την θυσία του θρυλικού ηγούμενου της μονής Ξωπατέρα το 1829 και την επανάσταση του 1866-69 που οδήγησε και στις βιαιότητες των Τούρκων κατά της Μονής. Σήμερα μονάζουν εκεί λίγοι μόνο μοναχοί, αλλά υπάρχουν πολλά μνημεία που δείχνουν την παλιά ακμή της, όπως το δίκλιτο καθολικό που το ένα κλίτος είναι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και το άλλο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μεγάλος οχυρωματικός περίβολος περιβάλλει τη Μονή και στη βορινή του πλευρά μπορείτε να δείτε τον Πύργο του ηγούμενου Ξωπατέρα.

Μετά την Οδηγήτρια θα συναντήσετε τα ερείπια από το παλιό μοναστήρι των Αγίων Ευτυχιανών στην τοποθεσία «Ράξος» δυτικά από τη Μονή. Ακόμα νοτιότερα κοντά στην είσοδο του πανέμορφου Αγιοφάραγγου υπάρχει ο ναΐσκος της Αγίας Κυριακής λαξεμένος στο βράχο. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η θέση αυτή υπήρξε ιερός τόπος ήδη από τους Μινωικούς χρόνους. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που φέρνει τον επισκέπτη στο Αγιοφάραγγο, ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς φαράγγι που καταλήγει μετά από μια πολύ ωραία διαδρομή, λιγότερο από μια ώρα, στο Λιβυκό πέλαγος σε μια φοβερή παραλία με κρυστάλλινα διαυγή νερά.

Δυτικά από το Αγιοφάραγγο και πάνω στο χωματόδρομο προς το Ακρωτήριο Λίθινο (5 περίπου χιλιόμετρα νότια από την Οδηγήτρια) βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς στο Μάρτσαλο σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία. Είναι ναός κτισμένος μέσα σε σπηλιά και γύρω από την εκκλησία υπάρχουν πολλά ίχνη από κελιά μοναχών λαξευμένα στους βράχους, που δείχνουν τη θέση παλιότερου σημαντικού μοναστηριού.

Στην περιοχή του Σίβα, σχεδόν 20 χιλιόμετρα νοτιότερα βρίσκεται το ακρωτήριο Λίθινος ή Κεφάλι που είναι το νοτιότερο άκρο της Κρήτης και ένα από τα ωραιότερα σημεία της. Στη κορυφή του λόφου που δεσπόζει στο ακρωτήριο βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα απ' όπου ο επισκέπτης έχει μια μαγευτική θέα της ανοικτής θάλασσας. Στα βορειοανατολικά του ακρωτηρίου υπάρχει μια σπηλιά όπου πιστεύεται ότι έζησε και ασκήτεψε η Αγία Κασσιανή που έδωσε το όνομά της στη σπηλιά.

Ο κλειστός γραφικός όρμος Βαθύ, σε απόσταση 17 χιλιόμετρα Νότια από το χωριό, έχει ένα πολύ όμορφο τοπίο με πολύ ωραία παραλία. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν ίχνη από μινωικές ταφές.

Μια αξιέπαινη προσπάθεια των μαθητών και των δασκάλων του δημοτικού σχολείου του χωριού είναι το οικολογικό αγρόκτημα όπου καλλιεργούνται πολλά καρποφόρα δέντρα, διάφορα αρωματικά φυτά και φυσικά πολλά ελαιόδεντρα.

Το καλοκαίρι ο πολιτιστικός σύλλογος «Θέμος Κορνάρος» διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου που κορυφώνονται την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις που ολοκληρώνονται με τον πιο φυσικό τρόπο. με παραδοσιακό γλέντι. Επίσης, τον Δεκαπενταύγουστο στο Μοναστήρι της Οδηγήτριας γιορτάζεται η Παναγία με μεγάλο πανηγύρι.

Η διαμονή εξασφαλίζεται με ξενοδοχεία επιπλωμένων διαμερισμάτων και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς τόσο στα Μάταλα, όσο και στις παραλίες Κομμό, Βαθύ και Αγιοφάραγγο. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις γνήσιες ταβέρνες και τα εστιατόρια, καθώς και στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού.

Η πρόσβαση από το Ηράκλειο γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: