Greekislands.com - Greekhotel.com
www.rentacaringreece.com | Drive your way through Greece www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στο Λασίθι. Το site όπου οι ξενοδόχοι στο Λασίθι συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Λασιθίου » Γενικές Πληροφορίες για τo Νομό Λασιθίου
Greek version availableEnglish version available
Lasithi Crete island Ξενοδοχεία στο Λασίθι
Lasithi Crete island Δωμάτια στο Λασίθι
Lasithi Crete island Στούντιο στο Λασίθι
Lasithi Crete island Σουίτες στο Λασίθι
Lasithi Crete island Διαμερίσματα στο Λασίθι
Lasithi Crete island Βίλλες στο Λασίθι
Lasithi Crete island Οικογενειακά Δωμάτια στο Λασίθι
Lasithi Crete island Bungalows στο Λασίθι
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
To Λασίθι στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Λασίθι?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Λασίθι
Wallpapers από Λασίθι
Αξιοθέατα στο Λασίθι
 Video Clip από Λασίθι
 PDF οδηγός για το Λασίθι: En | Gr
Virtual Tour Λασιθίου
Ξενοδοχεία στo Λασίθι: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Γενικές Πληροφορίες για τo Νομό Λασιθίου, Κρήτη, Ελλάδα

Ο νομός Λασιθίου, με έκταση 1823 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή περίπου 400 χιλιόμετρα, καταλαμβάνει το ανατολικότερο μέρος της Κρήτης και έχει πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο. Ο συνολικός πληθυσμός του νομού ξεπερνά τις 77.000 κατοίκους και διοικητικά διαιρείται σε 4 επαρχίες: Ιεράπετρας, Λασιθίου, Μιραμπέλλου και Σητείας. Βόρεια βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος, Ανατολικά από το Καρπάθιο, νότια από το Λιβυκό και Δυτικά συνορεύει με το νομό Ηρακλείου.

Ο θαλάσσιος διαμελισμός είναι έντονος και σχηματίζονται πολλοί κόλποι και μικροί όρμοι, ακρωτήρια και μικρές χερσόνησοι. Στα δυτικά κυριαρχεί ο ορεινός όγκος του όρους Δίκτη (ύψος 2.148 μέτρα), όπου κατά την Μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας. Ανατολικά ως φυσική συνέχεια της Δίκτης υψώνονται τα όρη της Σητείας με μεγαλύτερο ύψος τα 1.476 μέτρα. Μεγάλα ποτάμια δεν έχει, μόνο πολλούς μικρούς χειμάρρους. Το κλίμα είναι γλυκό Μεσογειακό και ευνοεί τις καλλιέργειες. Καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια και ελιές και άλλα βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά, σιτηρά, εσπεριδοειδή κλπ. Ανεπτυγμένη είναι επίσης η κτηνοτροφία και η αλιεία. Βασικό πόρο των κατοίκων τα τελευταία χρόνια αποτελεί ο τουρισμός.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ό,τι ισχύει για ολόκληρη την Κρήτη, το ίδιο ισχύει και για το νομό Λασιθίου. Μια εκδρομή στα χωριά της ενδοχώρας σίγουρα θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία. Τόσο η φύση και το περιβάλλον, όσο και ο χαρακτήρας όλων αυτών των χωριών επιτρέπουν στον επισκέπτη να αντιληφθεί και να καταλάβει την απαράμιλλη ομορφιά τους. Πολλά από τα χωριά έχουν μείνει χωρίς πολλές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου και δεν έχουν επηρεαστεί πολύ από την συνεχώς αυξανόμενη «επιδρομή» του τουρισμού και αρκετά από αυτά διατηρούν τα παραδοσιακά γραφικά χαρακτηριστικά τους, τόσο στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία τους, όσο και στην τρέχουσα και καθημερινή ζωή των κατοίκων τους που συνεχίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια να βιώνουν ένα τρόπο ζωής με υπερηφάνεια, σεμνή αξιοπρέπεια, υπομονή και επιμονή. Στοιχεία του χαρακτήρα που νομίζεις ότι βγαίνουν από την ίδια τη γη, ότι τα γεννάει ο τόπος. Σε αυτά τα χωριά ο επισκέπτης που δεν βλέπει μονάχα την επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά έχει μάθει και να εμβαθύνει, μπορεί να αντιληφθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Κρητικών και μάλλον θα είναι τυχερός και θα δοκιμάσει την μοναδική φιλοξενία τους και θα οσφρανθεί το χαρακτηριστικό «αέρα» αυτού του τόπου. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί, αλλά και «επιβάλλεται» να λάβει μέρος στις πολλές πολιτιστικές, κοσμικές, θρησκευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπου η παμπάλαια παράδοση επιβιώνει μέσα στην καθημερινή ζωή των ντόπιων και με αυτό τον τρόπο να γνωρίσει την «πραγματική» Κρήτη.

Ακόμα και μια απλή μετακίνηση του επισκέπτη από τον ένα τόπο στον άλλο με αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα, μπορεί να αποτελέσει από μόνη της μια μοναδική εμπειρία. Οι δευτερεύοντες δρόμοι, συνήθως χωματόδρομοι και μάλλον κακής βατότητας για κανονικά αυτοκίνητα σε οδηγούν σε κάποια από αυτά τα όμορφα και γραφικά παραδοσιακά χωριά, σε «υποχρεώνουν» να περάσεις μέσα από τόπους απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και να γνωρίσεις τόπους και ανθρώπους που αλλιώς δεν θα μπορούσες να το κάνεις. Το να οδηγεί κάποιος αυτοκίνητο, ή καλύτερα μοτοσικλέτα, ή ακόμα καλύτερα αν περπατήσει αυτούς τους κακοτράχαλους τόπους θα αποδειχτεί μια εμπειρία που μάλλον, που είμαστε σίγουροι, ότι θα σας μείνει αξέχαστη.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Όπως συμβαίνει με όλους τους νομούς της Κρήτης, ο νομός Λασιθίου έχει ακτές τόσο στο Βορρά στο Αιγαίο Πέλαγος (Κρητικό), όσο και στο Νότο, στο Λιβυκό Πέλαγος, αλλά και στα Ανατολικά (Καρπάθιο Πέλαγος). Οι περισσότερες παραλίες είναι αμμουδερές και μερικές καλά προφυλαγμένες από τους δυνατούς τοπικούς ανέμους, επειδή βρίσκονται σε κολπίσκους και όρμους. Στις νότιες παραλίες του νομού το κολύμπι ξεκινά νωρίς την άνοιξη, γιατί ο καιρός εδώ είναι πολύ πιο ζεστός από ότι στα Βόρεια.

Το φυσικό περιβάλλον αλλού είναι ήμερο και αλλού «άγριο», αλλά πουθενά δεν παρουσιάζει την «αγριάδα» του Ψηλορείτη ή των Λευκών ορέων. Μεγάλα τμήματα της ενδοχώρας και των παραλιών είναι αφιερωμένα στην γεωργία και ο επισκέπτης βλέπει αρκετά μεγάλες εκτάσεις με λαχανικά, κηπευτικά, ελιές, βιομηχανικές καλλιέργειες και προπάντων αμπέλια. Αξιοσημείωτο είναι ότι εδώ καλλιεργούνται λαχανικά και τον χειμώνα σε θερμοκήπια. Επίσης, καθώς υπάρχουν και κάποιοι ορεινοί όγκοι σχηματίζονται φαράγγια, μικρές κοιλάδες, σπήλαια και στενοί δρόμοι και μονοπάτια που οδηγούν στα απομονωμένα χωριά.

Ολόκληρος ο νομός Λασιθίου διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από το Γιβραλτάρ και αφού διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και την Ελλάδα και αφού περάσει στην Κρήτη, στο Καστέλι στα Χανιά, καταλήγει στην Σητεία, στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού.

Η περιοχή του νομού Λασιθίου είναι πλούσιος τόπος. Εκτός από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες που κάποτε ήταν οι κύριες ασχολίες των κατοίκων, σήμερα το εμπόριο, κυρίως ο τουρισμός και οι άλλες υπηρεσίες συνεισφέρουν πολλά στην οικονομία του τόπου. Η περιοχή προσελκύει πολύ μεγάλο πλήθος τουριστών, σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, τόσο Έλληνες, όσο και πολλούς ξένους, κυρίως Ευρωπαίους τουρίστες.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η ιστορία της περιοχής χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπως και ολόκληρης της Κρήτης και δείχνει να ξεκινά από τους πρώιμους Νεολιθικούς χρόνους ακόμα. Πολλά μνημεία που έχουν έλθει στο φως της ημέρας με τις εκτεταμένες ανασκαφές που έχουν γίνει ολόκληρο τον 20 ο αιώνα μας έχουν δείξει ότι η περιοχή όχι μόνο άκμασε κατά την Μινωική εποχή, αλλά αποτέλεσε και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αυτού του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας η περιοχή δεν έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο όσο το Ηράκλειο με το μεγάλο απόρθητο κάστρο του, αλλά είχε την σημασία της για την Βενετία πράγμα που το αποδεικνύουν πολλά κάστρα που έχουν διατηρηθεί από την εποχή. Κατά τη διάρκεια της σκληρής κυριαρχίας των Οθωμανών, οι αγέρωχοι κάτοικοι της περιοχής με το αδούλωτο φρόνημα, όπως και ολόκληρη η Κρήτη, επαναστάτησαν πολλές φορές, καθώς η ανάγκη των Κρητικών να αναπνέουν «ελεύθερο» αέρα δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την υποταγή στο ζυγό του ξένου δυνάστη. Ακολουθώντας την πατροπαράδοτη αγωνιστική διάθεση του τόπου, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σθεναρά στους Γερμανούς εισβολείς και τους «όψιμους» Ιταλούς κατακτητές, παρότι δεν έγιναν στόχος από την πρώτη στιγμή όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: