Greekislands.com - Greekhotel.com
www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.ConferenceHotelsinGreece.com | Conference Hotels in Greece www.WinterHolidaysinGreece.com | Winter Holidays in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στο Λασίθι. Το site όπου οι ξενοδόχοι στο Λασίθι συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Λασιθίου » Αξιοθέατα στο Λασίθι » Λαογραφικό Μουσείο Σητείας
Greek version availableEnglish version available
Lasithi Crete island Ξενοδοχεία στο Λασίθι
Lasithi Crete island Δωμάτια στο Λασίθι
Lasithi Crete island Στούντιο στο Λασίθι
Lasithi Crete island Σουίτες στο Λασίθι
Lasithi Crete island Διαμερίσματα στο Λασίθι
Lasithi Crete island Βίλλες στο Λασίθι
Lasithi Crete island Οικογενειακά Δωμάτια στο Λασίθι
Lasithi Crete island Bungalows στο Λασίθι
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
To Λασίθι στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Λασίθι?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Λασίθι
Wallpapers από Λασίθι
Αξιοθέατα στο Λασίθι
 Video Clip από Λασίθι
 PDF οδηγός για το Λασίθι: En | Gr
Virtual Tour Λασιθίου
Ξενοδοχεία στo Λασίθι: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα του Λασιθίου

Λαογραφικό Μουσείο Σητείας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σητείας ιδρύθηκε το 1974, στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου και σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ελληνικής επαρχίας. Τα εκθέματα δεν έχουν σταθερή θέση στις αίθουσες του Μουσείου γιατί συνεχώς εμπλουτίζεται από δωρεές οικογενειών της Σητείας και από αγορές του ίδιου του Μουσείου.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν όλων των ειδών τα αντικείμενα που είχε το παραδοσιακό κρητικό σπίτια.

Τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου, αληθινά έργα τέχνης είναι τα παλιά κεντητά κάθε είδους. Θα θαυμάσετε πανέμορφους τσεβρέδες, χασεδένια μαξιλάρια με λεπτότατα κεντήματα, υπέροχα λινά τραπεζομάντηλα, δεκάδες πετσετάκια χασεδένια και υφαντά με εξαιρετικής δουλειάς χειροποίητη δαντέλα, μεταξωτά κλινοσκεπάσματα για τις γιορτές και πάρα πολλές πετσέτες βαμβακερές, λινές, υφαντές, μεταξωτές διακοσμημένες με ωραία κεντήματα και ακόμα μερικές αριστουργηματικές χειροποίητες κουρτίνες με παραστάσεις μικρών «Ερώτων» και φανταστικές απεικονίσεις της Αφροδίτης και του Πάνα.

Μετά έρχονται τα υφαντά σε πολύ μεγάλη ποικιλία ειδών και σχεδίων και εξαιρετικούς χρωματισμούς. Μπορείτε να θαυμάσετε χράμια, παγκάλια, πατηττές, τρουβάδες, σακκούλια, καρπέτα και τα ειδικά υφαντά για την μεταφορά της στάμνας, τα προσώμια.

Όλος ο χώρος είναι γεμάτος με όλων των ειδών τα έπιπλα. Από τα ωραιότερα κομμάτια είναι το σκαλιστό σκρίνιο και η πανέμορφη τουαλέτα με το εξαιρετικής τέχνης λαβομάνο. Ακόμα βλέπουμε καναπέ και κρεβάτι καλυμμένα με τα πατροπαράδοτα στρωσίδια τους, ένα εντυπωσιακά απλό μπουφέ, την κασέλα της προίκας της κόρης του σπιτιού, μια ωραία παιδική κούνια και τέλος το θαυμάσιο νυφικό μπρούτζινο κρεβάτι με ωραίο ουρανό και κρεβατόγυρους κάτω και ψηλά πάνω.

Εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη τα περίτεχνα ξύλινα σκαλιστά κομψοτεχνήματα, με πρώτους-πρώτους κάποιους ξύλινους καθρέπτες με σκαλιστά πλαίσια πολύ δυνατής τέχνης και πολλά μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως βουρτσοθήκη, τσατσαροθήκη, θήκη για φωτογραφίες, ψαλλιδοθήκη, θήκη για τις βελόνες και μια εξαιρετικής λεπτότητας εφημεριδοθήκη. Επίσης σκαλιστά πλαίσια ρολογιών(επιτραπέζια και τοίχου) και πολλές κορνίζες και κάδρα διακοσμημένα με κουκούλια μεταξοσκώληκα.

Τα ρούχα και οι ενδυμασίες, ανδρών και γυναικών υπάρχουν σε αφθονία στο Μουσείο. Υπάρχει ακριβής αγροτική αντρική ενδυμασία με κάθε λεπτομέρεια, μια επίσημη βραδινή γυναικεία ενδυμασία των αρχών του 20 ου αιώνα με ευρωπαϊκές επιρροές και πολλά ασπρόρουχα με πιο εντυπωσιακή μια θαυμάσια κεντητή πουκαμίσα.

Επίσης υπάρχει μια ολόκληρη κουζίνα με το ξύλινο χαμηλό τραπέζι της (Σοφράς) και όλα τα απαραίτητα σκεύη και εργαλεία για την Παρασκευή των φαγητών και των γλυκισμάτων. Υπάρχουν κουταλοθήκες, όλα τα μαγειρικά σκεύη, φλασκιά, μύλοι του καφέ, ζυγαριές, πέτρινα γουδιά με περίτεχνα γουδοχέρια, αποθηκευτικά κιούπια, πέτρινος χερόμυλος για το άλεσμα των σπόρων και ο ξύλινος λυχνοστάτης με τους λύχνους.

Ακόμα σε περίοπτη θέση βρίσκονται και περίτεχνα κεραμικά, όπως σμαλτωμένα πιάτα με ωραία διακόσμηση, κανάτες για νερό και κρασί, ωραία ανθοδοχεία, ποτήρια με επιγραφές πάνω τους και τέλος τα ειδικά αγγεία για να ραίνουν τον Επιτάφιο (γιουλαχτάρια).

Τέλος εντυπωσιάζει τους νεώτερους και τους ξένους το δωμάτιο του αργαλειού, όπου είναι στημένος ένας πλήρης παλιός αργαλειός με όλα του τα σύνεργα και τα βοηθητικά εξαρτήματα (διάστρα, ανέμη, ρόκα, αδράχτι, τυλιγάδι, θρομήλι, μάγγανο, χειρόκτενα, σαίτα). Στο χώρο εκτίθενται πολλά υφαντά καθώς και εργαλεία για την κατεργασία του λιναριού που ήταν μαζί με το μαλλί η πρώτη ύλη για την ύφανση.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: