Greekislands.com - Greekhotel.com
www.rentacaringreece.com | Drive your way through Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.greekmarble.com | The GreekMarble internet directory
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στο Ρέθυμνο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στο Ρέθυμνο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Ρεθύμνου » Χωριά στο Ρέθυμνο » Ανώγεια
Greek version availableEnglish version available
Rethymnon Crete island Ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Δωμάτια στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Στούντιο στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Σουίτες στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Διαμερίσματα στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Παραδοσιακά Σπίτια στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Junior Σουίτες στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Οικογενειακά Δωμάτια στο Ρέθυμνο
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Το Ρέθυμνο στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Πανοράματα
Γιατί Ρέθυμνο?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Slide Show από Ρέθυμνο
Wallpapers από Ρέθυμνο
Αξιοθέατα στο Ρέθυμνο
 Video Clip από Ρέθυμνο
 PDF οδηγός για το Ρέθυμνο: En | Gr
Virtual Tour Ρεθύμνου
Ξενοδοχεία στo Ρέθυμνο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα Ανώγεια στους χάρτες Google
Τα Ανώγεια στο χάρτη
Τα Ανώγεια
Πανοράματα
Τα χωριά του Ρεθύμνου

Ανώγεια, Ρέθυμνο

Τα Ανώγεια βρίσκονται 55 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα στον Ψηλορείτη (Ίδη) και είναι κωμόπολη με 2.454 μόνιμους κατοίκους. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά και ζωντανά χωριά του νομού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, έχοντας διατηρήσει πολλά παραδοσιακά χαρακτηριστικά, με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Εδώ έχουν γεννηθεί και ζήσει μεγάλοι και γνωστοί Ελληνες τραγουδιστές και μουσικοί της παράδοσης της Κρήτης, όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο αδελφός του Ψαραντώνης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το χωριό έχει επίσης εξαιρετικά μεγάλη παράδοση αντίστασης κατά των επιδρομέων και κατακτητών της περιοχής, όπως εξάλλου και τα περισσότερα χωριά της Κρήτης. Τα Ανώγεια πήραν μέρος σε όλες τις επαναστάσεις κατά των Οθωμανών Τούρκων και, ακολουθώντας το ανεξάρτητο πνεύμα τους, αντιστάθηκαν εξίσου σθεναρά κατά των Ναζιστών Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αντίστασή τους αυτή οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού από το γερμανικό στρατό και τη σύλληψη και εκτέλεση όλων των Ανωγειανών ανδρών, ακόμη και εφήβων, με κριτήριο το αν μπορούσαν να φέρουν όπλο.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να δει κανείς όταν επισκεφθεί το χωριό και την περιοχή. Σε όσους αρέσει η φύση θα βρουν εδώ ένα παράδεισο. Το οροπέδιο της Νίδας βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα Νότια από τα Ανώγεια. Αξίζει να το επισκεφτείτε όλες τις εποχές, τόσο για το περίφημο Ιδαίον Άντρον, που είναι ένα σπήλαιο με πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα και άγρια φυσική ομορφιά, όσο και για το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και το Αστεροσκοπείο σε υψόμετρο πάνω από 1.750 μέτρα στα Ανατολικά του οροπεδίου.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην επισκεφτείτε το εντυπωσιακό δάσος από πρίνους στη θέση «Βρουλίδια» κοντά στο Ναό του Αγίου Υακίνθου. Ο Άγιος Υάκινθος είναι προστάτης των ερωτευμένων και η εκκλησία που του είναι αφιερωμένη βρίσκεται 18 χιλιόμετρα Νότια από τα Ανώγεια, στη μέση περίπου της απόστασης προς το οροπέδιο. Πρόκειται για μια μικρή πέτρινη εκκλησούλα που είναι κτισμένη, όπως και τα γνωστά μιτάτα της περιοχής.

Πολύ κοντά στον Άγιο Υάκινθο, 16 χιλιόμετρα Νότια από τα Ανώγεια, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος, κοντά στην τοποθεσία Ζώμινθος, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια ενός Υστερομινωικού οικισμού με ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίσμα.

Στη περιοχή πρέπει επίσης να δείτε τα περίφημα μιτάτα. Τα μιτάτα είναι ξερολιθικές θολωτές κατασκευές που χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους κτηνοτρόφους ως προσωρινά καταλύματα και πολλές φορές και ως τόπος για την ωρίμανση των τυριών τους.

Σύμφωνο με το περιβάλλον του τόπου και τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις είναι το ξερολιθικό μνημείο υπαίθριας τέχνης «Ο Φτερωτός Αντάρτης της Ειρήνης» που βρίσκεται στο οροπέδιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο γλυπτό.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Επίσης μέσα στο χωριό μπορείτε να δείτε το άγαλμα του Μανώλη Σκουλά, του γνωστού ήρωα της επανάστασης του 1866 και της θυσίας στο Αρκάδι.

Στο χωριό υπάρχει ένα Μουσείο αφιερωμένο στον ντόπιο γλύπτη και ζωγράφο Γρυλιό και μια αναπαράσταση ενός τυπικού, αντιπροσωπευτικού σπιτιού των Ανωγείων, με σκηνές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων των αρχών του 20ου αιώνα. Τέλος μπορείτε να επισκεφτείτε ένα εργαστήριο φυσητού γυαλιού, όπως επίσης και το ανοικτό θέατρο που φέρει το όνομα του γνωστού τραγουδιστή από τα Ανώγεια Νίκου Ξυλούρη, όπου το καλοκαίρι γίνονται πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την ημέρα της γιορτής της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής της Ανάληψης γίνεται πανηγύρι.

Μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται το καλοκαίρι: τα «Υακίνθεια», νωρίς τον Ιούλιο, και τα «Ανώγεια» τον Αύγουστο. Πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα και θεατρικές παραστάσεις στο ανοικτό θέατρο «Νίκος Ξυλούρης». Οι εκδηλώσεις αποκτούν φήμη χρόνο με το χρόνο και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, τόσο Έλληνες, όσο και ξένους επισκέπτες.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο επισκέπτης που θα ήθελε να διανυκτερεύσει στα Ανώγεια θα βρει ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρκετές ταβέρνες με καλό φαγητό, πλούσιους μεζέδες, φοβερό τοπικό τυρί και φυσικά ποτό, κυρίως τσικουδιά. Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε στο χωριό το καλοκαίρι, κυρίως κατά την περίοδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, καλό είναι να κάνετε από πριν κράτηση, γιατί οι επισκέπτες είναι πολλοί και ίσως τα καταλύματα να μην επαρκούν.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: