Greekislands.com - Greekhotel.com
On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.greekmarble.com | The GreekMarble internet directory
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στο Ρέθυμνο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στο Ρέθυμνο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κρήτη » Νομός Ρεθύμνου » Γενικές Πληροφορίες για τo Νομό Ρεθύμνου
Greek version availableEnglish version available
Rethymnon Crete island Ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Δωμάτια στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Στούντιο στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Σουίτες στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Διαμερίσματα στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Παραδοσιακά Σπίτια στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Junior Σουίτες στο Ρέθυμνο
Rethymnon Crete island Οικογενειακά Δωμάτια στο Ρέθυμνο
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Το Ρέθυμνο στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Πανοράματα
Γιατί Ρέθυμνο?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Slide Show από Ρέθυμνο
Wallpapers από Ρέθυμνο
Αξιοθέατα στο Ρέθυμνο
 Video Clip από Ρέθυμνο
 PDF οδηγός για το Ρέθυμνο: En | Gr
Virtual Tour Ρεθύμνου
Ξενοδοχεία στo Ρέθυμνο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Γενικές Πληροφορίες για τo Νομό Ρεθύμνου, Κρήτη, Ελλάδα

Ο Νομός Ρεθύμνης εκτείνεται στο κεντρικό τμήμα της Κρήτης. Έχει έκταση 1.496 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι παραλίες του νομού έχουν μήκος πάνω από 200 χιλιόμετρα. Αριθμεί 82.000 περίπου μόνιμους κατοίκους . Ο νομός χωρίζεται σε 3 επαρχίες: Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου. Πρωτεύουσά του είναι το Ρέθυμνο .

Το μεγαλύτερο τμήμα του νομού είναι ορεινό. Το όρος Ίδη, ή Ψηλορείτης, είναι το ψηλότερο βουνό του Ρεθύμνου και της Κρήτης (2.456 μέτρα). Στο υπόλοιπο κομμάτι υπάρχουν πολλές μικρές πεδιάδες και κοιλάδες που είναι πολύ γόνιμες και καλά αρδευόμενες από τους πολλούς χειμάρρους, τα μικρά ποτάμια και τα πολλά ρυάκια που κελαρύζουν ανάμεσα στα βουνά. Μερικά από τα μικρά αυτά ποτάμια διατηρούν νερό, έστω και λιγότερο, και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου πριν τις πρώτες βροχές.

Η περιοχή διαθέτει ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και, εκτός από τα ποταμάκια και τους χειμάρρους, υπάρχουν εδώ και εκεί λίμνες και λιμνοθάλασσες, σπηλιές και εντυπωσιακοί βράχοι και πολλά φαράγγια, τόσο στο Βορρά, όσο και στο Νότο. Φυσικά, η πιο γνωστή περιοχή φυσικής ομορφιάς στο νομό Ρεθύμνου είναι η λίμνη Πρέβελη στην παραλία που εκβάλλει ο Κουρταλιώτης, στα Νότια παράλια της Κρήτης.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η περιοχή του Ρεθύμνου είναι ένα μέρος γεμάτο αντιθέσεις. Η ιστορία της πηγαίνει πολύ πίσω και χάνεται στους Νεολιθικούς χρόνους. Η φύση έχει αφήσει σχεδόν ανέπαφο σε πολλά μέρη τον παλιό, παραδοσιακό και φυσικό τρόπο ζωής. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τη Μεσαιωνική πόλη του, τη «Φορτέτζα», το Ενετικό κάστρο της πόλης, τα μουσεία και την ατελείωτη παραλία σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Και να μη μιλήσουμε για το υπόλοιπο του νομού. Για τα γραφικά χωριουδάκια, τα σπήλαια, τις παραλίες ή τα βουνά. Ή, ακόμα σπουδαιότερο, για τους ανθρώπους. Θα γίνουν αμέσως φίλοι σας, θα σας τρατάρουν τσικουδιά και πολύ πιθανόν να σας προσκαλέσουν και να σας φιλοξενήσουν στο σπίτι τους.

Όπως και σε ολόκληρη τη Κρήτη, έτσι και εδώ, η επίσκεψη στα χωριά της ενδοχώρας μπορεί να εξελιχθούν σε μια μαγική εμπειρία. Τόσο το περιβάλλον, όσο και ο χαρακτήρας των χωριών αυτών σας βοηθούν να δείτε την ομορφιά τους. Τα περισσότερα από τα χωριά αυτά έχουν μείνει αλώβητα από την επέλαση του τουρισμού και διατηρούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά, τόσο στην αρχιτεκτονική τους, όσο και στην καθημερινή ζωή και την ψυχοσύνθεση των κατοίκων τους που υπερήφανα συνεχίζουν ένα τρόπο ζωής χιλιάδων χρόνων. Εκεί, σε αυτά τα χωριά, μπορεί ο επισκέπτης να κατανοήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κρητικού λαού, να δοκιμάσει την φιλοξενία τους, να γευτεί και να μυρίσει κάτι από το «πνεύμα» αυτού του τόπου. Επιπρόσθετα, σε αυτά τα χωριά της περιοχής του Ρεθύμνου, ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει σε πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες (πχ. Τα Υακίνθεια στα Ανώγεια), όπου η παράδοση μπλέκεται με την καθημερινή ζωή και έτσι δημιουργείται ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο σημερινός πολιτισμός τους.

Το να πάει κάποιος από το ένα χωριό στο άλλο με αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα, αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο του τόπου, μια εμπειρία. Οι δευτερεύοντες δρόμοι που οδηγούν σε αυτά τα χωριά περνούν ανάμεσα από τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και η οδήγηση, ή ακόμα και το περπάτημα, σε αυτούς τους δρόμους είναι κάτι που θα σας μείνει, σίγουρα, αξέχαστο.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο νομός Ρεθύμνου έχει παραλίες τόσο στο Βορρά, στο Αιγαίο Πέλαγος, όσο και στο Νότο, στο Λιβυκό Πέλαγος. Οι περισσότερες παραλίες στο Βορρά είναι αμμουδερές, χωρίς κάποιους κόλπους για προστασία, με αποτέλεσμα, επειδή είναι ανοικτοί να επηρεάζονται από τους δυνατούς βορινούς ανέμους και κυρίως στα μελτέμια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι παραλίες στο Νότο είναι ανοικτές, χωρίς καθόλου κόλπους, εκτός από τον κόλπο του Πλακιά, κι έτσι δεν προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους, κυρίως τους καλοκαιρινούς ισχυρούς νοτιάδες. Οι περισσότερες παραλίες είναι αμμουδερές και κάποιες με βότσαλα, η θάλασσα έχει κρυστάλλινα, καθαρά γαλάζια νερά και πολλοί έχουν αρκετά ενδιαφέροντα βυθό, ιδανικό για ψαροντούφεκο και άλλες υποβρύχιες δραστηριότητες. Στις νότιες παραλίες της Κρήτης το κολύμπι ξεκινά νωρίτερα, γιατί ο καιρός είναι αρκετά πιο ζεστός από τον Βορρά.

Ο Νομός Ρεθύμνης διασχίζεται από την Δύση προς την Ανατολή από το τελευταίο κομμάτι του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, που διασχίζει ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα και τελειώνει στην Κρήτη. Το τμήμα του στη Κρήτη ξεκινά από τον Κίσσαμο (Καστέλι) στα Χανιά και τελειώνει στην Σητεία στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού.

Η περιοχή του Ρεθύμνου είναι πλούσιος τόπος. Εκτός από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες που κάποτε ήταν οι κύριες ασχολίες των ντόπιων, σήμερα και ο τουρισμός συνεισφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου. Η περιοχή προσελκύει μεγάλο πλήθος τουριστών, σχεδόν όλο το χρόνο, μεγάλο αριθμό Ελλήνων για δουλειές ή διακοπές, αλλά και πάρα πολλούς ξένους, κυρίως Ευρωπαίους. Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου είναι ένας επιπρόσθετος λόγος σημαντικών ροών προς το Νομό γενικότερα, αλλά και τη πόλη του Ρεθύμνου ειδικότερα.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η Ιστορία του Ρεθύμνου
Η ιστορία της περιοχής ξεκινά αρκετά νωρίς, από τους Νεολιθικούς ακόμα χρόνους. Όπως έχουν δείξει πολλές ανασκαφές, η περιοχή άκμασε πολύ από την Μινωική περίοδο μέχρι την Βενετοκρατία, οπότε έπαιζε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Οθωμανών Τούρκων, όπως και σε ολόκληρη τη Κρήτη, ξέσπασαν πολλές επαναστάσεις και εξεγέρσεις των κατοίκων, καθώς το ελεύθερο φρόνημα των Κρητικών δεν μπορούσε να δεχτεί την υποταγή στο ζυγό των ξένων και αλλόθρησκων. Ακολουθώντας την αγωνιστική παράδοση του τόπου, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σθεναρά στους Γερμανούς κατακτητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των Ανωγείων που καταστράφηκαν ολοσχερώς και όλοι οι άντρες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν για παραδειγματισμό.

Το νησί της Κρήτης   Greekislands.com   Διαμονή σε: