Greekislands.com - Greekhotel.com
www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.ConferenceHotelsinGreece.com | Conference Hotels in Greece www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φολέγανδρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Φολέγανδρος » Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Φολεγάνδρου
Greek version availableEnglish version available
Φολέγανδρος Βίλλες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Διαμερίσματα στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Στούντιο στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Σουίτες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Οικογενειακά Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Μήνας του Μέλιτος στη Φολέγανδρο
Η Φολέγανδρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Φολέγανδρος?
Γενικές Πληροφορίες
Η Ιστορία της Φολεγάνδρου
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Φολέγανδρο
Wallpapers από Φολέγανδρο
Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο
 PDF οδηγός για τη Φολέγανδρο: En | Gr
Video Clip από Φολέγανδρο
Virtual Tour Φολεγάνδρου
Ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Φολεγάνδρου

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις - Γιορτές

Πασχαλινές εκδηλώσεις

Το Πάσχα γιορτάζεται στη Φολέγανδρο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς μεταξύ των άλλων γίνεται και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Η εικόνα κατεβαίνει από την εκκλησία της Παναγίας στον λόφο, όπου φυλάσσεται όλο τον χρόνο, ανήμερα την Λαμπρή, και από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα αρχίζει η περιφορά της σε ολόκληρη τη Χώρα. Περνώντας από τα στενοσόκακα του Κάστρου της γίνεται «θερμή» υποδοχή με εκατοντάδες βεγγαλικά, κυρίως από νέους. Εν συνεχεία, γύρω στο δειλινό, φτάνει στην Άνω Μεριά περνώντας από πολλές αγροικίες, ενώ την ακολουθούν πολλοί πιστοί με τα πόδια. Όλοι αυτοί στην Άνω Μεριά στήνουν το βραδινό γλέντι. Την Δευτέρα του Πάσχα η εικόνα ξανάρχεται στην Χώρα και τοποθετείται στην εκκλησία της Παντάνασσας, μέσα στο Κάστρο. Την Τρίτη και τελευταία ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων οδεύει προς το λιμάνι του νησιού, τον Καραβοστάση, αφού πρώτα περάσει από τον Πετούση και το Λιβάδι, τους δυο παλιούς μικρούς αγροτικούς οικισμούς. Αφού φτάσει η εικόνα στον Καραβοστάση, κάνει το γύρο του λιμανιού και ευλογεί, εκτός από τα σπίτια και τα μαγαζιά και τα καΐκια, τις βάρκες και όλα τα σκάφη που τυχαίνει να βρίσκονται εκεί, ακόμα και το πλοίο της γραμμής αν τύχει να βρεθεί εκεί. Κατόπιν ξαναγυρνά στην Χώρα και επανατοποθετείται στην Ιερά Μονή της Παναγίας, για να την φυλάξουν μέχρι την επόμενη εορτή του Πάσχα.

Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας πραγματοποιείται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα χαράς με τραγούδια, πολλές ευχές μεταξύ των πιστών, γλέντια και πολλά βεγγαλικά. Καθώς η πομπή περνάει από κάθε σπίτι, οι κάτοικοι υποδέχονται την εικόνα που πάντοτε την μεταφέρουν στους ώμους τους οι νέοι, τους ιερείς και τους πιστούς που τους ακολουθούν, προσφέροντάς τους ντόπιο κρασί ή ρακί, πασχαλινά γλυκά και άλλα κεράσματα.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Γάμοι και ιδιωτικές γιορτές

Πολλοί γάμοι γίνονται παραδοσιακά στο νησί, όπου ο γαμπρός, η νύφη και οι συγγενείς και φίλοι των δυο οικογενειών πηγαίνουν στην εκκλησία με συνοδεία από όργανα, συνήθως νταούλι και βιολί. Μετά το τέλος του μυστηρίου προσφέρεται σε όλους παστέλι, το οποίο εδώ φτιάχνεται με το νόστιμο τοπικό θυμαρίσιο μέλι. Και μετά ξεκινά το γλέντι που μπορεί να διαρκέσει ολόκληρη την μέρα και την νύκτα. Στις προετοιμασίες του γάμου, σημαντικό γεγονός για ολόκληρο το χωριό, συμμετέχουν όλες οι γυναίκες καθ' όλη τη διάρκεια του «σησαμιού», δηλαδή της διαδικασίας προς τον γάμο και το απαραίτητο γαμήλιο γλέντι που κρατάει μια ολόκληρη εβδομάδα.

Οι επισκέπτες έχουν συχνά την ευκαιρία να παραβρεθούν, εκτός από τα πανηγύρια και σε αυτοσχέδια γλέντια που προκαλούνται όταν οι ντόπιοι οργανοπαίκτες αρχίζουν να παίζουν σε κάποιο καφενείο, ή σε κάποια πλατεία. Η έναρξη της μουσικής μαζεύει γύρω τους αμέσως πολύ κόσμο, ντόπιους και ξένους επισκέπτες, νέους και μεγαλύτερους στην ηλικία, το ποτό, ντόπιο κρασί, ουζάκι, ή ρακόμελο, αρχίζει να ρέει, τα αίματα «ανάβουν» και οι πρώτοι πετάγονται όρθιοι για να χορέψουν μπάλο, συρτό, ή σούστα, τους πανέμορφους αυτούς νησιώτικους χορούς. Αυτός ο «διονυσιακός» συνδυασμός χορού, μουσικής και ποτού γρήγορα εξελίσσεται σε ένα τρικούβερτο γλέντι που, παρότι απρογραμμάτιστο, έχει πολύ κέφι και διασκεδάζει όλους, ντόπιους και ξένους. Το μόνο που λείπει είναι οι βρακοφόροι γέροντες που κάποτε ήταν συνηθισμένο θέαμα στο νησί, αλλά τώρα όλοι, ακόμα και οι γεροντότεροι έχουν εγκαταλείψει αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο ένδυσης.

 

Σχέδιο «Νησολόγιο»

Το σχέδιο "Νησολόγιο", όπως επεξηγούν οι διοργανωτές του (Media dell' Arte) είναι μια σειρά από ολοκληρωμένες δράσεις που έχουν ως πεδίο τους τις Κυκλάδες. Διακρίνονται τριών ειδών δράσεις: ερευνητικές, πολιτιστικές και οικολογικού περιεχομένου.

Το «Νησολόγιο» στοχεύει στην δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου συνεργασίας μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων, κυρίως των μικρών. Μέσα από αυτό το δίκτυο θα επιτευχθεί η προστασία της πολιτισμικής ποικιλίας αυτών των νησιών, η μελέτη και εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων ανάπτυξής τους και τέλος, η προβολή τους στον υπόλοιπο κόσμο, ακριβώς, μέσα από αυτήν την ποικιλία.

Οι διοργανωτές του θεωρούν πιλοτικό πρόγραμμα το καλοκαιρινό Φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Φολέγανδρο κάθε χρόνο από το 2003 και μετά, με το όνομα «Γιορτές Φολεγάνδρου». Με την πάροδο του χρόνου προστίθενται και άλλα νησιά, όπως το 2007 η Σίκινος και η Δονούσα. Το σχέδιο εκτελείται σε συνεργασία με τις Κοινότητες των νησιών που συμμετέχουν και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα που υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες, υπό μορφή χορηγιών.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Γιορτές Φολεγάνδρου

Κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις με την ονομασία «Γιορτές Φολεγάνδρου». Το καλοκαιρινό αυτό Φεστιβάλ είναι τμήμα του σχεδίου «Νησολόγιο», μιας σειράς δράσεων που ξεκίνησαν το 2003 από την Φολέγανδρο και σιγά-σιγά επεκτείνονται και σε άλλα μικρά νησιά των Κυκλάδων.

Το νησί αυτές τις μέρες του Ιουλίου παίρνει έναν άλλο χαρακτήρα, περισσότερο πολιτιστικό και όχι μόνο ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό. Τα στενά και οι πλατείες της Χώρας και του Κάστρου υποδέχονται ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, μικρούς και μεγάλους, και μετατρέπονται σε μικρές σκηνές θεάτρου και κινηματογράφου, εξέδρες για μουσικές εκδηλώσεις και μικρές συναυλίες, χώρους για αστρονομικές παρατηρήσεις, ή ομιλίες με επιστημονικό εκλαϊκευμένο περιεχόμενο, σκηνές για χορευτικές παραστάσεις και σε ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας.

Αλλά δεν είναι μόνο η Χώρα που προσφέρει τέτοιες στιγμές πολιτισμού και «ψυχαγωγίας». Και στην Άνω Μεριά, τον Καραβοστάση και την όμορφη Αγκάλη ετοιμάζονται επιμελώς και εκτελούνται πράξεις και δράσεις που χρειάζεται ο νους και η ψυχή του ανθρώπου για να γαληνέψει μέσα στην ηρεμία του Φολεγανδρίτικου τοπίου.
Το νησί της Φολεγάνδρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: