Greekislands.com - Greekhotel.com
www.rentacaringreece.com | Drive your way through Greece www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.ConferenceHotelsinGreece.com | Conference Hotels in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φολέγανδρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Φολέγανδρος » Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο » Το Κάστρο στην Χώρα
Greek version availableEnglish version available
Φολέγανδρος Βίλλες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Διαμερίσματα στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Στούντιο στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Σουίτες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Οικογενειακά Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Μήνας του Μέλιτος στη Φολέγανδρο
Η Φολέγανδρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Φολέγανδρος?
Γενικές Πληροφορίες
Η Ιστορία της Φολεγάνδρου
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Φολέγανδρο
Wallpapers από Φολέγανδρο
Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο
 PDF οδηγός για τη Φολέγανδρο: En | Gr
Video Clip από Φολέγανδρο
Virtual Tour Φολεγάνδρου
Ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Φολεγάνδρου

Το Κάστρο στην Χώρα

Το Κάστρο στην πραγματικότητα είναι το παλιότερο τμήμα της Χώρας. Πρόκειται για έναν καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε, όπως όλοι αυτού του τύπου, για να προστατεύσει τους ανθρώπους του νησιού και τις περιουσίες τους, από τις εχθρικές επιδρομές και τις πειρατικές επιθέσεις και έκτοτε κατοικείται χωρίς καμία διακοπή. Η βορεινή πλευρά του Κάστρου είναι χτισμένη στο φρύδι ενός μεγάλου και απότομου γκρεμού που ξεπερνάει τα 200 μέτρα. Η πρωτοβουλία για το κτίσιμο του κάστρου ήταν του άρχοντα Μάρκου Σανούδου το 1212, λίγο χρόνο αφού ανέλαβε τις τύχες του νησιού. Ίδιου τύπου Κάστρα υπάρχουν και στην Σίφνο και την Αντίπαρο. Τα ίδια τα εξωτερικά σπίτια αποτελούν τα τείχη του Κάστρου που προστατεύουν ολόκληρο τον οικισμό.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Στο εσωτερικό του Κάστρου μπορείτε να δείτε πολλές παλιές εκκλησίες με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και εσωτερικό διάκοσμο. Οι σημαντικότερες είναι της Παντάνασσας, της Ελεούσας και της Αγίας Σοφίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον περίβολο της Παντάνασσας έχετε μια εντυπωσιακή θέα του νησιού και της θάλασσας.

Τα σκληρά χρόνια των πειρατικών και Τουρκικών επιδρομών στο νησί μέσα στο Κάστρο κατοικούσαν σχεδόν 200 οικογένειες που τα πολλά μέλη τους δούλευαν την ημέρα στα χωράφια και το βράδυ, μετά τον χαρακτηριστικό κτύπο από ένα καμπανάκι μαζεύονταν όλοι στο Κάστρο και έκλειναν και κλείδωναν τη πόρτα της Λότζιας, δηλαδή την επίσημη είσοδο στο Κάστρο.

Τα παλιότερα σπίτια του Κάστρου, τα «μονόσπιτα», όπως τα λένε οι ντόπιοι, είναι μικρά κτίσματα με τον απαραίτητο μόνο εσωτερικό χώρο που συμπληρώνεται από πολλά εξωτερικά λειτουργικά στοιχεία. Δηλαδή πλατιά σκαλοπάτια που χρησιμεύουν και ως καθίσματα, κτιστά πεζούλια, μικροσκοπικές αυλές. Επίσης, η έλλειψη ξυλείας περιόριζε το πλάτος τους στα τρία περίπου μέτρα, όσο και τα δοκάρια της στέγης, ενώ το μήκος τους έφτανε τα 9 μέτρα. Τα πατώματα ήταν στρωμένα με ντόπιες πρασινόχρωμες πλάκες, ή είχαν «πάτωση», ήταν δηλαδή από πολύ καλά πατημένο σκληρό χώμα. Με τις ίδιες πλάκες έστρωναν και την οροφή και τις κάλυπταν με φύκια και πατημένο αργιλώδες χώμα. Συνήθως το σπίτι είχε ένα δωμάτιο, όπου έμενε όλη η οικογένεια, 6 έως 8 άτομα περίπου. Υπήρχε στο δωμάτιο τζάκι και μια κόχη για το νοικοκυριό. Οι πιο πλούσιοι, έμποροι κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αίγυπτο, έκτιζαν μεγαλύτερα σπίτια, μερικά από τα οποία έξω από το Κάστρο.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Τα περισσότερα σπίτια κατοικούνται εδώ και 10 τουλάχιστον αιώνες και οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι του νησιού τα κρατούν σε πολύ καλή κατάσταση. Εδώ ο επισκέπτης θα αντικρίσει, εκτός από τα παλιότερα, και τα ομορφότερα σπίτια του νησιού. Το Κάστρο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από επεμβάσεις από την ΚΑ΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η πρόσβαση στο Κάστρο είναι εύκολη γιατί αποτελεί τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. Γίνεται μόνο με τα πόδια γιατί τα οχήματα απαγορεύονται πλήρως εδώ, και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι και οι δυο και μοναδικές είσοδοι, η Λότζια και το Παραπόρτι, έχουν σκαλιά.
Το νησί της Φολεγάνδρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: