Greekislands.com - Greekhotel.com
www.rentacaringreece.com | Drive your way through Greece www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.ConferenceHotelsinGreece.com | Conference Hotels in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φολέγανδρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Φολέγανδρος » Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο » Χρυσοσπηλιά
Greek version availableEnglish version available
Φολέγανδρος Βίλλες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Διαμερίσματα στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Στούντιο στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Σουίτες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Οικογενειακά Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Μήνας του Μέλιτος στη Φολέγανδρο
Η Φολέγανδρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Φολέγανδρος?
Γενικές Πληροφορίες
Η Ιστορία της Φολεγάνδρου
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Φολέγανδρο
Wallpapers από Φολέγανδρο
Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο
 PDF οδηγός για τη Φολέγανδρο: En | Gr
Video Clip από Φολέγανδρο
Virtual Tour Φολεγάνδρου
Ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Φολεγάνδρου

Χρυσοσπηλιά

Στην Φολέγανδρο υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μνημείο της φύσης, η Χρυσοσπηλιά, ένα ωραιότατο και εντυπωσιακό σπήλαιο. Το σπήλαιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στην πλαγιά του Παλαιόκαστρου που φτάνει έως την θάλασσα, λίγο πριν το ακρωτήριο Παναγία (παλαιότερη ονομασία ακρωτήριο Γκρόττο). Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ανεξερεύνητο και είναι ένα πολύ μεγάλο σπήλαιο, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Η είσοδός του βρίσκεται 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο εσωτερικό της υπάρχει πλούσιος διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οι οποίοι με τα διάφορα σχήματα και μεγέθη τους εντυπωσιάζουν τους ελάχιστους που μπορούν να μπουν στο σπήλαιο και να τους δουν.

Στο σπήλαιο έχουν εντοπισθεί πολλές επιγραφές με αρχαία ονόματα. Πρόκειται για κάτι το μοναδικό στη χώρα μας, γιατί πρόκειται για εκατοντάδες ονόματα που είναι γραμμένα στα τοιχώματα του σπηλαίου με την βοήθεια κάποιου αργιλικού υλικού. Θεωρείται ότι η σπηλιά ήταν χώρος τελετών ενηλικίωσης εφήβων και τα χαραγμένα ονόματα ήταν τα ονόματα των εφήβων που έπαιρναν μέρος στις τελετές κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα, όπως μας παραδίδει ο αρχαίος συγγραφέας Έφορος. Εκτός από τις επιγραφές, το σπήλαιο παρουσιάζει και περαιτέρω αρχαιολογικό ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό του έχουν ανακαλυφθεί, μετά από ανασκαφές, ανθρώπινοι σκελετοί και πολλά όστρακα από αγγεία, καθώς επίσης και τα υπολείμματα από μια δεξαμενή νερού της Ρωμαϊκής εποχής. Θεωρείται ότι ήταν επίσης τόπος λατρείας, αλλά επειδή δεν έχει εξερευνηθεί ολόκληρο δεν γνωρίζουμε με σιγουριά την κύρια χρήση του. Κάποια ενδεικτικά ευρήματα, όπως λυχνάρια με ερωτικές σκηνές, φαλλόσχημα ειδώλια και άλλα υποδεικνύουν μια λατρευτική, ή μυστηριακή χρήση του σπηλαίου. Οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται με αργό ρυθμό και φέρνουν στο φως πολλά καινούρια ευρήματα.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας  

Μετά τον μεγάλο χώρο της εισόδου δημιουργείται ένας μακρύς και μεγάλος θάλαμος που κυριαρχούν οι σταλακτίτες που δημιουργούν μια εικόνα σαν να σχηματίζουν ένα θρόνο.

Ο θρύλος της περιοχής θέλει το σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς να επικοινωνεί με ένα άλλο σπήλαιο που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο μακριά, το Φαράγγι. Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η σπηλιά ήταν ασφαλές καταφύγιο των κατοίκων, όταν κτυπούσαν το νησί οι πειρατές, για τον επιπλέον λόγο ότι διέθετε και πόσιμο νερό, από πηγή που ανάβλυζε κρύο νερό και γέμιζε τις ρωμαϊκές δεξαμενές. Γι' αυτόν τον λόγο τα παλιά χρόνια έφερναν εδώ οι βοσκοί τα γίδια τους και τα πότιζαν.

Λόγω της αρχαιολογικής σημασίας του σπηλαίου, ο χώρος προστατεύεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι πολύ δύσκολη, τόσο από την στεριά, όσο και από την θάλασσα. Επίσης για να επισκεφτείτε το σπήλαιο απαιτείται ειδική άδεια από την Κοινότητα. Από την θάλασσα η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο όταν επικρατεί γαλήνη στα νερά. Σχεδόν καθημερινά, τους καλοκαιρινούς μήνες, εκδρομικά καΐκια από τον Καραβοστάση που κάνουν το γύρο του νησιού, προσεγγίζουν το χώρο και οι επιβάτες τους μπορούν να δουν την είσοδο του σπηλαίου. Από την στεριά προσεγγίζετε το χώρο πολύ δύσκολα, μετά από μικρή πεζοπορία από ένα δύσβατο παλιό μονοπάτι που σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και μόνο λίγοι ντόπιοι γνωρίζουν. Οι μόνοι που έχουν ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στο σπήλαιο είναι οι κατσίκες ελευθέρας βοσκής της περιοχής που έρχονται εδώ για να πιουν νερό. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και οι επιβάτες των καϊκιών που κάνουν το γύρο του νησιού έχουν την ευκαιρία να τραβήξουν ωραίες και πρωτότυπες φωτογραφίες με τα κατσίκια να στέκονται, ή να σκαρφαλώνουν στους σχεδόν κάθετους βράχους. Επίσης πολλά θαλασσοπούλια και άλλα πουλιά, βρίσκουν εδώ ασφαλές καταφύγιο.
Το νησί της Φολεγάνδρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: