Greekislands.com - Greekhotel.com
www.rentacaringreece.com | Drive your way through Greece www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.ConferenceHotelsinGreece.com | Conference Hotels in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φολέγανδρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Φολέγανδρος » Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο » Το Οικολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Μεριά
Greek version availableEnglish version available
Φολέγανδρος Βίλλες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Διαμερίσματα στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Στούντιο στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Σουίτες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Οικογενειακά Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Μήνας του Μέλιτος στη Φολέγανδρο
Η Φολέγανδρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Φολέγανδρος?
Γενικές Πληροφορίες
Η Ιστορία της Φολεγάνδρου
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Φολέγανδρο
Wallpapers από Φολέγανδρο
Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο
 PDF οδηγός για τη Φολέγανδρο: En | Gr
Video Clip από Φολέγανδρο
Virtual Tour Φολεγάνδρου
Ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Φολεγάνδρου

Το Οικολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Μεριά

Το Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Μεριά είναι στην πραγματικότητα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από ένα παραδοσιακό αγροτικό σπίτι του 19ου αιώνα, δηλαδή μια «θεμωνιά» κατά την ντόπια ορολογία, αυτό που σε άλλα νησιά των Κυκλάδων λένε «χωριό». Αποτελεί ένα τέλειο συνδυασμό αυτοσχέδιου μουσείου και λειτουργικότητας, λόγω της αυθεντικότητας της προέλευσής του.

Το Μουσείο αποτελείται από τέσσερα συνολικά κτίσματα, το παλαιότερο από τα οποία πηγαίνει διακόσια χρόνια πίσω, ενώ το νεότερο κτίστηκε, στο ύφος των προηγουμένων, τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι εξωτερικοί τοίχοι του παλιού κτίσματος (περισσότερο από 200 χρονών) είναι κτισμένοι από πέτρα με λάσπη και δεν είναι σοβατισμένοι, για να μην βλέπουν το σπίτι από μακριά οι πειρατές. Η στέγη του είναι χωμάτινη πατημένη με φύκια και η οροφή του σκεπασμένη με πλάκες που πατάνε σε δοκάρια από το τοπικό δέντρο, την «φείδα». Το δάπεδο μέσα στα δωμάτια είναι από καλά πατημένο χώμα («πάτωση») και στον εξωτερικό χώρο η μεγάλη στέρνα του σπιτιού, χωρητικότητας περίπου 100 κυβικών μέτρων, συγκεντρώνει το βρόχινο νερό.

Στο νεώτερο κτίσμα, των τελευταίων χρόνων του 19ου και των πρώτων του 20ου, με τρία ξεχωριστά δωμάτια, όπου βλέπουμε πολλά χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής της εποχής, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ασβεστωμένοι, όπως και οι εσωτερικοί, κάτι που αντανακλά τις «νέες» τάσεις στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τώρα που οι κάτοικοι δεν φοβούνται τους πειρατές, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και του νησιού από τους Τούρκους και την πάταξη της πειρατείας. Θα διακρίνετε πολλά αντικείμενα, εργαλεία, σκεύη και έπιπλα της καθημερινής ζωής, που πολλά από αυτά τα έφεραν από άλλες «θεμωνιές» και σπίτια του νησιού, όπως έναν αργαλειό, μεγάλα λαγήνια για αποθήκευση αγαθών, πλεκτά καλάθια κάθε είδους, κουρούπια και άλλα πολλά, μεταξύ των οποίων και μια πρωτότυπη ξύλινη ποντικοπαγίδα, τοπικής προέλευσης.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ένα τρίτο πέτρινο οίκημα κτίστηκε τα τελευταία χρόνια και χρησιμεύει για την στέγαση μιας μικρής βιβλιοθήκης, καθώς επίσης και για την διαμονή και εργασία των μελετητών του τόπου.

Στους διάφορους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να δει σε πλήρη αναπαράσταση ένα τυπικό αγροτικό παραδοσιακό σπίτι με τα εξαρτήματά του, μια «θεμωνιά». Οι θεμωνιές ήταν μικρά σύνολα κτισμάτων και οικημάτων που είχαν αυτονομία, με ικανή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή για να θρέψει και να ντύσει μια μεγάλη οικογένεια, με τους ανθρώπους και τα ζώα της. Τέτοιου τύπου σπίτια υπήρχαν και κατοικούνταν πολλά μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα. Σήμερα, σε πείσμα του χρόνου, διατηρούνται ακόμα λίγα σε πλήρη λειτουργία.

Στον υπαίθριο χώρο βλέπουμε ένα μικρό αλώνι, όπου αλώνιζαν το απόγευμα το στάρι που είχαν θερίσει όλο το πρωινό, ένα μικρό πατητήρι για τα σταφύλια στο μέσο μιας αυλής, που στην πραγματικότητα είναι ένας σκαλισμένος με μεγάλη επιμέλεια βράχος και την «πλύστρια», κάτι σαν σκάφη για πλύσιμο ρούχων, διαμορφωμένη πάνω στην ξερολιθιά της μάντρας. Ακόμη, σε μια άκρη της αυλής, δίπλα στο παλαιότερο κτίσμα, υπάρχει το ελαιοτριβείο, ένας πέτρινος κύλινδρος πάνω σε ένα κυκλικό βάθρο, επίσης πέτρινο. Τον κύλινδρο γύριζαν τρεις άντρες και έτσι οι ελιές συνθλίβονταν. Μετά μετέφεραν τον πολτό στο μικρό δωματιάκι, τμήμα επίσης του αρχικού σπιτιού, όπου σώζεται και το απλό μηχανικό σύστημα με τον μοχλό που πίεζε το πολτό και έβγαζε το λάδι που κυλούσε σε κάποιο πήλινο δοχείο. Στον ίδιο χώρο φυλάσσονταν πολλά εργαλεία και άλλα χρήσιμα σκεύη. Ακριβώς δίπλα λειτουργούσε ο φούρνος, ένα ολόκληρο δωμάτιο όπου έψηναν με φρύγανα και όχι ξύλα, το ψωμί, τα φαγητά, τις πίτες και τα γλυκίσματα. Ο χώρος του φούρνου ήταν ταυτόχρονα και ζυμωτήριο και αποθήκη για όλα τα σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για το ζύμωμα και το ψήσιμο. Πάλι στο ίδιο παλιό κτίσμα, στο χώρο του αρχικού σπιτιού, δηλαδή ενός απλού δωματίου που κατοικούσε η οικογένεια, αργότερα έφτιαξαν το κελάρι του σπιτιού, όπου φυλάσσονταν τα διάφορα αγαθά της οικογένειας και πολλά χρηστικά σκεύη.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας    

Στον βορινό μέρος της «θεμωνιάς» υπάρχει ο παλιός αχυρώνας που σταυλίζονταν τα ζώα και που τώρα οι υπεύθυνοι του μουσείου τον έχουν μετατρέψει σε σύγχρονη τουαλέτα. Τέλος, θα δείτε και μια παράξενη και πρωτότυπη κυκλική κατασκευή, πετρόχτιστη, ύψους περίπου 1,5 μέτρου με μια λεμονιά στο εσωτερικό της, που μόλις εξέχει 15-20 εκατοστά, ώστε το δέντρο να προστατεύεται από τον ανελέητο βοριά που όταν φυσάει συμπαρασύρει τα πάντα. Η κατασκευή αυτή που είναι κοινή παντού στην Άνω Μεριά και αλλού στο νησί και ονομάζεται από τους ντόπιους «περιβόλι».

Γύρω από το οικιστικό συγκρότημα υπάρχει το χωράφι με τις απαραίτητες για την επιβίωση της οικογένειας καλλιέργειες, ένα μικρό αμπέλι, ένα κομμάτι κήπου με τα λαχανικά και τα υπόλοιπα λιγοστά δέντρα.

Το Μουσείο έχει ιδρύσει ο πολιτιστικός σύλλογος του νησιού «Η Φολέγανδρος», ο οποίος και το διαχειρίζεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τους καλοκαιρινούς μήνες το Μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά τις απογευματινές ώρες, ενώ τους υπόλοιπους μήνες η επίσκεψη είναι δυνατή μόνο κατόπιν συνεννόησης με τους αρμοδίους, ή την καλοσυνάτη γειτόνισσα που το προσέχει, έχει το κλειδί του και πρόθυμα προστρέχει για μια πρόχειρη, αλλά ολοκληρωμένη ξενάγηση στους χώρους του.

Το Μουσείο βρίσκεται στην αρχή της Άνω Μεριάς και η πρόσβασή του είναι εύκολη με το λεωφορείο της γραμμής Χώρα - Άνω Μεριά και περπάτημα 3-4 λεπτών από την στάση του λεωφορείου. Όσοι είναι περισσότερο γυμνασμένοι και δεν φοβούνται κάποιες «δύσκολες» ανηφοριές, προτιμούν να έλθουν με τα πόδια από διάφορα μέρη. Ενδεικτικά, η Χώρα απέχει 5 περίπου χιλιόμετρα.
Το νησί της Φολεγάνδρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: