Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φολέγανδρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Φολέγανδρος » Χώρα Φολεγάνδρου » Αξιοθέατα στη Χώρα Φολεγάνδρου
Greek version availableEnglish version available
Φολέγανδρος Βίλλες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Διαμερίσματα στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Στούντιο στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Σουίτες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Οικογενειακά Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Μήνας του Μέλιτος στη Φολέγανδρο
Η Φολέγανδρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Φολέγανδρος?
Γενικές Πληροφορίες
Η Ιστορία της Φολεγάνδρου
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Φολέγανδρο
Wallpapers από Φολέγανδρο
Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο
 PDF οδηγός για τη Φολέγανδρο: En | Gr
Video Clip από Φολέγανδρο
Virtual Tour Φολεγάνδρου
Ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στη Χώρα Φολεγάνδρου
Η Χώρα Φολεγάνδρου στους χάρτες Google
Η Χώρα Φολεγάνδρου στο χάρτη
Η Χώρα Φολεγάνδρου
Αξιοθέατα
Φωτογραφίες
Πανοράματα

Αξιοθέατα στη Χώρα Φολεγάνδρου

Περιδιαβαίνοντας τη Χώρα

Στην Πλατεία Πούντα, ένα άπλωμα έξω από το Κάστρο, υπάρχει το παλιό κτίριο του Δημοτικού σχολείου, των αρχών του 20ου αιώνα και μερικά από τα πιο ωραία μαγαζιά της Χώρας, ταβέρνες, καφέ, το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, 2-3 όμορφα σπίτια με πολλά λουλούδια και η αφετηρία του λεωφορείου. Περιττό να πούμε ότι η θέα από εδώ είναι καταπληκτική προς την θάλασσα πάνω από τον θεόρατο γκρεμό της βορινής πλευράς του Κάστρου, ή προς τα πάνω προς τον κατάλευκο Ναό της Παναγίας που δεσπόζει εκεί ψηλά στη μέση περίπου του λόφου του Παλαιόκαστρου.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Μετά την Πούντα, κατηφορίζοντας λίγο, προσπερνάμε την μικρή κάτασπρη εκκλησία του Σταυρού (αριστερά) και την μικρή είσοδο του Κάστρου, το «Παραπόρτι» (δεξιά) και βρισκόμαστε στην πλατεία Ντούναβη, ή Ντουνάβηδες. Το όνομα αυτό προέρχεται από τις δυο στέρνες που έκτισαν οι σκληρά αγωνιζόμενοι για την επιβίωση κάτοικοι του μοναδικού τότε οικισμού του νησιού για να συλλέγουν το πολύτιμο νερό κάπου γύρω στα χρόνια της Ρώσικης κατοχής των Κυκλάδων (1770-1774). Με το μοναδικό φολεγανδρίτικο χιούμορ που τους διακρίνει τις ονόμασαν Ντούνάβηδες, από το όνομα του μεγάλου ποταμού Δούναβη και έφερναν εδώ τα ζώα τους για να τα ποτίζουν. Σήμερα στο χώρο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο πλατάνι, το μοναδικό στο νησί και μερικά ακόμα μικρότερα δένδρα και πολλά λουλούδια που προσφέρουν ωραία και πλούσια σκιά σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες υπήρχε το έθιμο να φτιάχνουν κούνιες στο μεγάλο πλατάνι την Δευτέρα του Πάσχα και να διασκεδάζουν οι νέοι και οι νέες της Χώρας, απαγγέλλοντας και αυτοσχέδια στιχάκια σατυρικού και με υπονοούμενα ερωτικού περιεχομένου. Στη πλατεία βρίσκονται τα γραφεία της Κοινότητας και το μοναδικό μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών στο νησί (ΑΤΜ με το διατραπεζικό σύστημα «ΔΙΑΣ»). Στη νότια πλευρά της πλατείας βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου που είναι ο ενοριακός ναός της Χώρας και ακριβώς πίσω του ο Ναός του Ταξιάρχη με ωραίες εικόνες τεχνοτροπίας της Κρητικής σχολής.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Από την πλατεία μπορούμε να μπούμε στο Κάστρο από τα σκαλιά της παλιάς επίσημης πύλης του, της Λότζιας, ή να συνεχίσουμε στην επόμενη πλατεία, την πλατεία Κονταρίνη, η οποία βρίσκεται πίσω από την νότια πλευρά του Ναού του Αγίου Νικολάου. Η πλατεία αυτή διαθέτει ένα μεγάλο υπερυψωμένο χώρο (25 περίπου εκατοστά) που σκιάζεται από τις φυλλωσιές δένδρων. Στο χώρο αυτό γίνονταν τα παλιά χρόνια τα πανηγύρια και τα γλέντια των κατοίκων της Χώρας. Σήμερα περνούν από εδώ όλοι στις βραδινές τους βόλτες, ή κάθονται στα γύρω μπαράκια και ταβέρνες και θαυμάζουν τον παλιό ναό του Αγίου Αντωνίου με το πεζουλάκι της μικρής του αυλής που υπήρξε πάντοτε ένα σημείο ξεκούρασης και συνάντησης, άλλοτε μόνο των ντόπιων, σήμερα και των επισκεπτών. Στα νότια του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται η δισυπόστατη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Φανουρίου που κατά κάποιο τρόπο χωρίζει την πλατεία Κονταρίνη από την επόμενη πλατεία, την Πιάτσα.

Η Πιάτσα είναι η παλιότερη πλατεία του «χωριού», γι' αυτό και φέρνει την απλή ονομασία της που στα ιταλικά σημαίνει... πλατεία. Εδώ βρίσκεται και η σχεδόν ερειπωμένη εκκλησία της Θεοσκέπαστης που μαζί με τις ταβέρνες, τα μεδεζοπωλεία και τα υπόλοιπα μαγαζάκια δημιουργούν ένα θέαμα ισάξιο μιας θεατρικής σκηνής.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Οι πλατείες όμως δεν έχουν τελειωμό. Μετά την Θεοσκέπαστη είναι η μικρή πλατεία Μαράκι με τα κάπως νεώτερα σπίτια και μαγαζιά που όμως διατηρούν πλήρως το παραδοσιακό τους χρώμα και δίνουν την ευκαιρία στους περαστικούς να ξαποστάσουν για λίγο με ένα καφέ, ή ένα ουζάκι με μεζέ. Αμέσως μετά είναι η ήσυχη πλατεία Ταχυδρομείου που λέγεται έτσι από το παλιό ταχυδρομείο που βρισκόταν εδώ άλλοτε.

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις πλατείες, τα δρομάκια, τις αυλές και τις πεζούλες είναι η βαθυπράσινη τοπική πέτρα που χρησιμοποιούν για τις πλακοστρώσεις με τους κάτασπρους αρμούς που κάποτε τους έκαναν με ασβέστη, αλλά σήμερα προτιμούν χάριν ευκολίας πλαστικό χρώμα. Η εικόνα που δημιουργούν οι πράσινες πλάκες με τους άσπρους αρμούς είναι πολύ ωραία, γι' αυτό οι φιλότιμοι Φολεγανδρίτες φροντίζουν να την διατηρούν πάντα καθαρή, ακόμα και τις μέρες του Αυγούστου, τότε που η Χώρα και το νησί ολόκληρο έχει πλημμυρίσει από τους χιλιάδες επισκέπτες. Ακόμα και σ' αυτή την περίοδο αιχμής θα δείτε γυναίκες και άνδρες, που σκυμμένοι στο πλακόστρωτο, φτιάχνουν «ντάμες», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την εργασία αυτή.

Άλλο χαρακτηριστικό του οικισμού της Χώρας είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Στο Κάστρο δεν είναι δυνατή η προσέγγιση αυτοκινήτων γιατί οι είσοδοι γίνονται από σκαλοπάτια. Στην υπόλοιπη Χώρα απαγορεύονται τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, ενώ επιτρέπονται τα λεωφορεία και το ταξί, έως το τέρμα του λεωφορείου, και τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας σε όποιους δρόμους μπορούν να προσεγγίσουν τα μαγαζιά. Τα υπόλοιπα ιδιωτικά αυτοκίνητα υποχρεωτικά παρκάρουν στις εισόδους του οικισμού σε μεγάλα ευρύχωρα πάρκινγκ.
Το νησί της Φολεγάνδρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: