Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φολέγανδρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Φολέγανδρος » Χωριά στη Φολέγανδρο » Χώρα Φολεγάνδρου
Greek version availableEnglish version available
Φολέγανδρος Βίλλες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Διαμερίσματα στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Στούντιο στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Σουίτες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Οικογενειακά Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Μήνας του Μέλιτος στη Φολέγανδρο
Η Φολέγανδρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Φολέγανδρος?
Γενικές Πληροφορίες
Η Ιστορία της Φολεγάνδρου
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Φολέγανδρο
Wallpapers από Φολέγανδρο
Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο
 PDF οδηγός για τη Φολέγανδρο: En | Gr
Video Clip από Φολέγανδρο
Virtual Tour Φολεγάνδρου
Ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στη Χώρα Φολεγάνδρου
Η Χώρα Φολεγάνδρου στους χάρτες Google
Η Χώρα Φολεγάνδρου στο χάρτη
Η Χώρα Φολεγάνδρου
Αξιοθέατα
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Τα χωριά της Φολεγάνδρου

Χώρα Φολεγάνδρου

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από 3,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι προς τα Βορειοδυτικά, στην άκρη ενός μεγάλου γκρεμού που βλέπει στην θάλασσα, σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει περίπου 250 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κύρια με τον τουρισμό και την γεωργία και είναι η πρωτεύουσα του νησιού και η έδρα της μοναδικής κοινότητας.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η Χώρα θεωρείται από τους πολλούς επισκέπτες της ως ένα από τους πλέον γραφικούς οικισμούς των Κυκλάδων. Στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο ξεχωριστούς οικισμούς. Ο παλιότερος είναι ο Μεσαιωνικός που ονομάζεται Κάστρο, γιατί τα ίδια τα σπίτια αποτελούν τα εξωτερικά τείχη ενός Βενετσιάνικου Κάστρου που από τις αρχές του 13ου αιώνα προστάτευε τον πληθυσμό από τις επιθέσεις των πειρατών και ποικίλων επίδοξων κατακτητών. Ο νεώτερος οικισμός, που άρχισε να κτίζεται έξω από τα τείχη μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ονομαζόταν απλώς «χωριό» μέχρι τους προπολεμικούς χρόνους. Στο «χωριό» συνέχισαν να κτίζουν τα σπίτια τους όπως στο κάστρο, παρότι τώρα δεν υπήρχε ο κίνδυνος των επιδρομών. Δημιούργημα της νέας αρχιτεκτονικής είναι και τα ξύλινα μπαλκονάκια των σπιτιών με τις ωραίες κατάλευκες φαρδιές σκάλες που τις χρησιμοποιούσαν και για κάθισμα, οι πολύχρωμες πόρτες και παράθυρα και το σοβάντισμα των σπιτιών. Κατά την διάρκεια των αιώνων της κυριαρχίας των Ενετών και των Τούρκων τα σπίτια είχαν στους εξωτερικούς τοίχους μόνο το χαρακτηριστικό χρώμα της πέτρας για να μην ξεχωρίζουν από μακριά τα σπίτια από το υπόλοιπο πετρώδες περιβάλλον και να μην γίνεται αντιληπτός ο οικισμός από τους πειρατές, ή άλλους επιδρομείς.

Τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία του οικισμού της Χώρας, εκτός από το Μεσαιωνικό Κάστρο, είναι οι πολλές πλατείες που η μια διαδέχεται την άλλη, δείγμα μοναδικό στις Κυκλάδες, τα στενά σοκάκια και οι πλακόστρωτοι μικροί δρόμοι, οι πολλές παλιές εκκλησίες, τα πανέμορφα παλιά σπίτια, μεγάλα και μικρά και το χαρακτηριστικό άσπρο χρώμα των Κυκλάδων, στολισμένο με το κόκκινο της μποκαμβίλιας και του γερανιού.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Αν ψάχνετε για αξιοθέατα, ολόκληρη η Χώρα είναι ένα αξιοθέατο και μάλιστα πολύ όμορφο. Το Μεσαιωνικό Κάστρο, ο Ναός της Παναγίας ψηλά στο λόφο, το απομεινάρια των τειχών της αρχαίας Φολεγάνδρου στο νεκροταφείο του οικισμού, οι πολλές παλιές εκκλησίες, τα παλιά σπίτια, οι δρόμοι και τα στενοσόκακα, όλα θα σας συναρπάσουν, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Η θέα από τη Χώρα είναι μαγευτική, απεριόριστη και προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία για φωτογραφίες από την άκρη της «Πούντας», από την εκκλησία της Παντάνασσας μέσα στο Κάστρο, ή από τις βεράντες και τις ταράτσες των κτισμάτων του οικισμού.

Οι μικρές, σχεδόν συνεχόμενες, πλατείες του οικισμού διαθέτουν πολλά καφενεία και ταβέρνες, αλλά ταυτόχρονα έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους η καθεμιά. Η πλατεία Πούντα προσφέρει την απεριόριστη θέα της Βόρειας απρόσιτης πλευράς του Κάστρου και αποτελεί ένα εξαιρετικό χώρο για μικρής κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο του σχολείου (στην πραγματικότητα είναι η αυλή του!), όσο και άλλων φορέων. Η πλατεία των Ντουνάβηδων προσφέρει τα καυτά μεσημέρια, απλόχερα τη σκιά που δημιουργούν τα μεγάλα της δένδρα, για ένα καλό γεύμα, ή ένα δροσερό καφέ. Η Πλατεία Κονταρίνη και η Πιάτσα προσφέρουν τα βράδια, κυρίως στους νέους, αλλά όχι μόνο, τη ζωντάνια της μουσικής και το κέφι, ντόπιων και επισκεπτών, που τραβάει μέχρι αργά τη νύκτα.

Οι δυνατότητες για διαμονή στη Χώρα είναι μεγάλες, δεδομένου ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται εδώ, είτε στο Κάστρο, είτε μέσα στη Χώρα, είτε πολύ κοντά, λίγο έξω από τον οικισμό. Σχεδόν όλες οι τουριστικές και οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι συγκεντρωμένες εδώ. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, μηχανάκι, ή σκούτερ, να προμηθευτείτε καύσιμα, από το μοναδικό πρατήριο του νησιού, να χρησιμοποιήσετε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, να κάνετε τα καθημερινά σας ψώνια. Τράπεζες δεν υπάρχουν στο νησί, παρά μόνο μια αυτόματη ταμειακή μηχανή (ΑΤΜ) που δέχεται όλες τις γνωστές πιστωτικές και άλλες κάρτες.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το φαγητό εδώ είναι πολύ καλό και οι μαγαζάτορες, ντόπιοι οι περισσότεροι, αλλά και μερικοί από άλλα μέρη της Ελλάδας που έχουν αγαπήσει τον τόπο, είναι πολύ εξυπηρετικοί, ευγενείς και ευχάριστοι, ακόμα και τις ώρες της πολλής δουλειάς. Ό,τι και να φάτε είναι καλής ποιότητας και πολύ καλά μαγειρευμένο. Βεβαίως «υποχρεωτικά» πρέπει να δοκιμάσετε τα ντόπια φρέσκα μακαρόνια, τα «ματσάτα» με κοκκινιστό κόκορα, ή κατσίκι, ή κουνέλι, ή και σουτζουκάκια. Στα περισσότερα μαγαζιά τα κρέατα είναι ντόπια και πολύ νόστιμα. Μια άλλη σπεσιαλιτέ του τόπου που τραβάει πολύ ούζο είναι το «γουπί». Δηλαδή λιαστή μικρή γόπα.

Η διασκέδαση στη Χώρα είναι εξασφαλισμένη για όλους και προσφέρεται απλόχερα για όλα τα γούστα. Υπάρχουν ήσυχα μπαράκια με καλή μουσική, καλά ποτά και φυσικά το ντόπιο ρακόμελο, αλλά υπάρχουν και πιο νεανικών προδιαγραφών μπαράκια, πάλι με καλή μοντέρνα μουσική και πάντα καλά ποτά, αλλά με πιο πολλά ντεσιμπέλ και πιο πολύ κέφι που μπορεί να οδηγήσει και σε αυτοσχέδια γλέντια, αν βρεθεί το κατάλληλο όργανο εκεί κοντά. Εδώ η παραδοσιακή μουσική παίζει μεγάλο ρόλο στην διασκέδαση. Οι λίγοι ντόπιοι οργανοπαίκτες παίζουν κυρίως βιολί, λαούτο, τσαμπούνα και τουμπί. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, αλλά το καλό είναι ότι και μερικά παιδιά μαθαίνουν να παίζουν αυτά τα όργανα με παραδοσιακό τρόπο από τους παλιούς. Και φυσικά, τις ημέρες με τον πολύ κόσμο γίνονται και πολλές μουσικές και άλλες εκδηλώσεις που καλύπτουν πάλι, όλα τα γούστα, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Μην ακούτε τις φήμες στο θέμα της διασκέδασης. Σίγουρα δεν θα βρείτε εδώ την εκρηκτική, έως ελαφρώς «επικίνδυνη» κατάσταση που επικρατεί στο Φαληράκι της Ρόδου, ή κάποιες βραδιές στα μπαρ της Ίου, ούτε τις «γκλάμουρ» βραδιές της Μυκόνου, αλλά επίσης σίγουρα δεν θα βρείτε και την «ησυχία» που επικρατεί στην Αιδηψό τις μέρες του Σεπτεμβρίου που είναι γεμάτη από συνταξιούχους. Εδώ είναι ο τόπος που οι νέοι, αλλά και οι λιγότερο νέοι, έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μέχρι μια λογική ώρα, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να πιουν, σαν μια μεγάλη καλή παρέα. Ο χαρακτήρας του νησιού μας υποβάλλει την έννοια του μέτρου, ακόμα και στην έντονη διασκέδαση.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Για κολύμπι μπορείτε να πάτε σε οποιαδήποτε παραλία του νησιού, με όποιο μέσο θέλετε. Λεωφορείο, ταξί, αυτοκίνητο, σκούτερ, καραβάκι από το λιμάνι, ή την Αγκάλη, ακόμα και με τα πόδια, αν σας αρέσει η πεζοπορία και αντέχετε τη ζέστη και τις ανηφόρες.

Στη Χώρα λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα πανηγύρια, γιορτές και εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Εδώ είναι το κέντρο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάθε χρόνο με το όνομα «Γιορτές Φολεγάνδρου» που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Media dell' Arte ανελλιπώς από το 2003. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Φολέγανδρος» κάθε Ιούλιο και Αύγουστο διοργανώνει εκθέσεις εικαστικών τεχνών, κεραμικής και άλλες εκδηλώσεις.

Η πιο φημισμένη γιορτή στη Χώρα, αλλά και σε ολόκληρο το νησί είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται κατά την τριήμερη περιφορά της Θαυματουργού εικόνας της Παναγίας στη Χώρα, την Άνω Μεριά, το λιμάνι και όλους τους ενδιάμεσους μικρούς οικισμούς το Πάσχα.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Επίσης τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουν στην Χώρα πάλι με περιφορά της εικόνας της Παναγίας από τον ομώνυμο Ναό. Παλαιότερα γινόταν και μεγάλο πανηγύρι με ολονύκτιο γλέντι όλων των κατοίκων, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών, ο εορτασμός περιορίζεται κυρίως στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Υπάρχει ακόμα μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή που συνδέεται με την εικόνα της Παναγίας. Την 1η Μαΐου κάθε χρόνο οι ευσεβείς «χωριανοί» εορτάζουν την θαυματουργή επέμβαση της εικόνας που καταβύθισε τον πειρατικό στόλο σε μια τους επιδρομή στο νησί. Κατεβάζουν την εικόνα από τον Ναό της Παναγίας και πραγματοποιούν περιφορά της σε ολόκληρη τη Χώρα.

Στη Χώρα εκδίδεται και η τοπική εφημερίδα «Φολέγανδρος». Στα ψιλικατζίδικα και στο σούπερ μάρκετ μπορείτε να προμηθευθείτε έναν αναλυτικό χάρτη του νησιού και μερικές πολύ ωραίες εκδόσεις, οδηγούς και ιστορικά για το νησί.

Η Χώρα διαθέτει Πολυδύναμο Κοινοτικό Ιατρείο και φαρμακείο που καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις ανάγκης, ειδικότερα τις μέρες της τουριστικής αιχμής. Για σοβαρότερα περιστατικά ο γιατρός ειδοποιεί ελικόπτερο που σε σύντομο χρόνο μεταφέρει όποιον έχει ανάγκη στη Σύρο, ή στην Αθήνα. Στον οικισμό λειτουργεί αστυνομικός σταθμός.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Η πρόσβαση στη Χώρα γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείου της γραμμής Καραβοστάσης (Λιμάνι)-Χώρα, Χώρα-Αγκάλη και Χώρα-Άνω Μεριά και με αυτοκίνητο, ή σκούτερ, ιδιωτικό, ή νοικιασμένο τα οποία παρκάρετε σε μεγάλα πάρκινγκ έξω από τον οικισμό και συνεχίζετε με τα πόδια. Λίγα χιλιόμετρα από την Χώρα λειτουργεί ελικοδρόμιο με δυνατότητα βραδινής προσγείωσης, ή απογείωσης, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Το ταξί του νησιού που μπορείτε να το καλέσετε οποιαδήποτε λογική ώρα, πηγαίνει μόνο στα μέρη που πηγαίνει το λεωφορείο και μέχρι το Λιβάδι που υπάρχει καλός δρόμος. Υπάρχουν και άλλα μέρη που μπορείτε να τα προσεγγίσετε με τα νοικιασμένα αυτοκίνητα, ή τα σκούτερ, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των υπευθύνων. Φυσικά, οι γυμνασμένοι και οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να πάτε παντού με τα πόδια, μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών που διασχίζουν ολόκληρο το νησί.

Το νησί της Φολεγάνδρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: