Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φολέγανδρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Φολέγανδρος » Χωριά στη Φολέγανδρο » Καραβοστάσης
Greek version availableEnglish version available
Φολέγανδρος Βίλλες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Διαμερίσματα στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Στούντιο στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Σουίτες στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Οικογενειακά Δωμάτια στη Φολέγανδρο
Φολέγανδρος Μήνας του Μέλιτος στη Φολέγανδρο
Η Φολέγανδρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Φολέγανδρος?
Γενικές Πληροφορίες
Η Ιστορία της Φολεγάνδρου
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Φολέγανδρο
Wallpapers από Φολέγανδρο
Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο
 PDF οδηγός για τη Φολέγανδρο: En | Gr
Video Clip από Φολέγανδρο
Virtual Tour Φολεγάνδρου
Ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στον Καραβοστάση
O Καραβοστάσης στους χάρτες Google
O Καραβοστάσης στο χάρτη
O Καραβοστάσης
Η παραλία του Καραβοστάση
Πανοράματα
Τα χωριά της Φολεγάνδρου

Καραβοστάσης, Φολέγανδρος

Ο Καραβοστάσης βρίσκεται 3 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την Χώρα και φιλοξενεί το μοναδικό λιμάνι του νησιού. Είναι ένας μικρός οικισμός με 50 περίπου μόνιμους κατοίκους, με μικρά κάτασπρα παραδοσιακά σπίτια, έναν γραφικό όρμο που φιλοξενεί αλιευτικά, τουριστικά και μικρά σκάφη, και λιμενικές εγκαταστάσεις για εξυπηρέτηση των πλοίων της γραμμής. Το λιμάνι κατασκευάστηκε το 1984 με την δημιουργία του μόλου όπου μπορούσαν να δέσουν και τα μεγάλα οχηματαγωγά και επιβατικά πλοία της γραμμής. Πιο πριν τα πλοία της γραμμής αποβίβαζαν τους επιβάτες και τα εμπορεύματα με βάρκες, τις γνωστές, σε όλους τους ταξιδιώτες εκείνης της εποχής, λάντζες. Στο κοινοτικό αρχείο διαβάζουμε ότι το πρώτο ατμόπλοιο της άγονης γραμμής των Κυκλάδων έπιασε στον Καραβοστάση το 1891. Πριν από το ατμόπλοιο οι λιγοστές ανταλλαγές εμπορευμάτων με τον έξω κόσμο γίνονταν με τα δυο τρία καΐκια που διέθετε το νησί που μετέφεραν στην Ίο και την . μακρινή Σύρο τα λίγα προϊόντα της πτωχής γης του νησιού, δηλαδή κατσικίσιο κρέας, τυροκομικά, μέλι και επέστρεφαν πίσω με άλλα χρήσιμα για τις ανάγκες τους, μετά από ένα ταξίδι που διαρκούσε από 6 έως 15 ώρες, ανάλογα με τον καιρό. Όχι ότι αργότερα με το ατμόπλοιο τα πράγματα καλυτέρευσαν πολύ, αν αναλογιστούμε ότι η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά μερικές φορές ξεπερνούσε και τις 36 ώρες, ανάλογα τα λιμάνια που έπρεπε να πιάσει το πλοίο της άγονης γραμμής. Βέβαια, ακόμη και μέχρι πριν μερικά χρόνια, πριν δρομολογηθούν τα ταχύπλοα σύγχρονα επιβατικά πλοία, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης που γνώρισε το νησί, το ταξίδι διαρκούσε μέχρι και 15 ώρες, ίσως και παραπάνω.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Από τον Καραβοστάση ξεκινούν επίσης όλα τα εκδρομικά σκάφη που κάνουν το γύρο του νησιού, η που επισκέπτονται διάφορες παραλίες, όπως το Κάτεργο και την Αγκάλη.

Στο λιμάνι μπορείτε να δείτε τον κάτασπρο ναΐσκο του Αγίου Αρτεμίου στην παραλία με το ωραίο παλιό πηγάδι και, ανηφορίζοντας στο δρόμο προς την Χώρα, το ξωκλήσι των Αγίων Πάντων που το μισό είναι κτισμένο στο βράχο.

Στην είσοδο του όρμου, όπως μπαίνουν τα καράβια προς το λιμάνι υπάρχουν δυο μικρά νησάκια που ονομάζονται οι Δύο Αδελφοί.

Ανοιχτά προς τα Νότια, δίπλα στην παραλία Λιβάδι, βρίσκεται το νησάκι Άγιος Ιωάννης με την ομώνυμη κάτασπρη εκκλησούλα.

Κοντά στον Καραβοστάση βρίσκεται η μια από τις δυο σπηλιές του νησιού, η σπηλιά του Γεωργίτση, την οποία μπορείτε να δείτε μόνο προσεγγίζοντας με δικό σας σκάφος, ή όταν σταθμεύουν τα εκδρομικά σκάφη του νησιού, όταν περνούν από εκεί.

Οι δυνατότητες για διαμονή στην περιοχή του Καραβοστάση είναι πολλές σε σύγχρονες και άνετες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Το φαγητό είναι καλό στις παραλιακές ταβέρνες, όπου θα απολαύσετε πραγματικά φρέσκο ψάρι και διάφορες νοστιμιές, συνοδευόμενες με παγωμένο ούζο, ή δροσερό κρασί.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στον Καραβοστάση μπορείτε να κολυμπήσετε στην αμμουδερή παραλία με τα αλμυρίκια δίπλα στο λιμάνι και στην Βάρδια, μια παραλία ακριβώς πίσω από το λιμάνι προς τα βόρεια που την προσεγγίζετε με σκαλιά.

Επίσης, μπορείτε να κολυμπήσετε στις γειτονικές παραλίες Λατινάκι, Βιτσέντζο, Πουντάκι και Λιβάδι στις οποίες μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο, ή και με τα πόδια (10 έως 30 λεπτά ποδαρόδρομο).

Και φυσικά, μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα από τα εκδρομικά σκάφη, να ακολουθήσετε το πρόγραμμα της εκδρομής και να κολυμπήσετε σε όποια παραλία σας οδηγήσει ο καπετάνιος.

Κάθε Αύγουστο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο Ναυτικός Όμιλος της Φολέγανδρου διοργανώνει αγώνες κολύμβησης και ιστιοπλοΐας με μικρά σκάφη στον Καραβοστάση, όπως και στην Αγκάλη.

Ο Καραβοστάσης αποτελεί την είσοδο των επισκεπτών με το νησί και διαθέτει τακτική συγκοινωνία με την Χώρα. Σημειωτέον ότι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ή της νύκτας και αν πιάσει το καράβι, υπάρχει λεωφορείο που φέρνει τους επισκέπτες στην Χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο αυτοκίνητο στο νησί έφτασε το 1970 φορτωμένο σε καΐκι από την Ίο. Το έφερε η οικογένεια που σήμερα διαθέτει τα λεωφορεία που πραγματοποιούν την συγκοινωνία στο νησί. Άλλη λεπτομέρεια της συγκοινωνιακής ιστορίας του νησιού είναι ότι το δεύτερο λεωφορείο που κυκλοφόρησε στο νησί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ένα 16θέσιο, ήδη παμπάλαιο λεωφορείο, κυκλοφορεί ακόμα (!), επικουρικά βέβαια, όταν τα άλλα πιο σύγχρονα, δεν επαρκούν, λόγω του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών. Και πάλι για την ιστορία, το πρώτο λεωφορείο που έφτασε στο νησί και έκανε την συγκοινωνία Καραβοστάσης-Χώρα ήταν ένα 7θέσιο(!) στα μέσα της δεκαετίας του 1970, επίσης. Φυσικά τότε φτιάχτηκε και ο δρόμος προς την Χώρα που συνεχώς βελτιώνεται και επεκτείνεται και προς άλλα σημεία του νησιού.
Το νησί της Φολεγάνδρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: