Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Νάξο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Νάξο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Νάξος » Χωριά στη Νάξο » Απείρανθος
Greek version availableEnglish version available
Naxos island Ξενοδοχεία στη Νάξο
Naxos Villas Δωματια στη Νάξο
Naxos Villas Σουίτες στη Νάξο
Naxos Villas Στούντιο στη Νάξο
Naxos Villas Διαμερίσματα στη Νάξο
Naxos Villas Οικογενειακά Δωματια στη Νάξο
Naxos Villas Junior Σουίτες στη Νάξο
Naxos Villas Μήνας του Μέλιτος στη Νάξο
Naxos Villas Μεζονέτες στη Νάξο
Η Νάξος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Νάξος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Νάξο
Wallpapers από Νάξο
Αξιοθέατα στη Νάξο
 Video Clip από Νάξο
 PDF οδηγός για τη Νάξο: En | Gr
Virtual Tour Νάξου
Ξενοδοχεία στη Νάξο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Η Απείρανθος στους χάρτες Google
Η Απείρανθος στο χάρτη
Η Απείρανθος
Τα χωριά της Νάξου

Απείρανθος (Απέραθος), Νάξος

To ορεινό ονομαστό παραδοσιακό γραφικό χωριό Απείρανθος βρίσκεται 26 χιλιόμετρα Ανατολικά από τη Χώρα Νάξου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο ανάμεσα σε 600 και 800 περίπου μέτρα στις πλαγιές του όρους Φανάρι. Οι ντόπιοι το λένε και «Τ' Απεράθου», ή Μαρμάρινο Χωριό και η ντόπια παράδοση λέει ότι οι πρώτοι πρόγονοί τους ήρθαν εδώ από την Κρήτη τον 10ο αιώνα. Αλλά αυτή η μετακίνηση συνεχίστηκε και τους υπόλοιπους αιώνες, με αποτέλεσμα σήμερα η γλώσσα τους με την ιδιόμορφη προφορά, τα έθιμά τους και οι παραδοσιακές φορεσιές τους να παραπέμπουν στην Κρήτη, κυρίως στα Σφακιά και στα Ανώγεια με τους πιο ανυπότακτους κατοίκους. Η πιο ονομαστή οικογένεια που ήρθε από την Κρήτη και πρόκοψε εδώ στην Απείρανθο, ήταν οι Πρωτοπαπαδάκηδες, που πολλά παιδιά της ήταν γνωστοί πολιτικοί της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αλλά το χωριό έχει αναδείξει πολλά άξια τέκνα του κυρίως στα γράμματα και τις τέχνες, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου και διακεκριμένος ιστορικός Βασίλειος Σφυρόερας, ο γλύπτης Πολυκρέτης, ο γνωστός ερευνητής και παιδαγωγός Γιώργος Δ. Ζευγώλης, η ποιήτρια Διαλεχτή Ζευγώλη - Γλέζου, αλλά πάνω από όλους ο παγκόσμιας φήμης αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος που την νύκτα της 31ης Μαΐου 1941 κατέβασε την Ναζιστική Σημαία από την Ακρόπολη και που τα μετέπειτα χρόνια διακρίθηκε στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες αλλά και στα γράμματα και έγινε και κοινοτάρχης της ιδιαιτέρας πατρίδας του με εξαιρετικό και πρωτοπόρο έργο, όχι μόνο για την Απείρανθο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα το χωριό κατοικείται από περισσότερους από 800 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κύρια με την κτηνοτροφία, την γεωργία και την βιοτεχνία.

Οι δυνατότητες για διαμονή στον οικισμό είναι λίγες, αλλά το εντυπωσιακό χωριό που νομίζεις ότι ξεπετάχτηκε από τον μεσαίωνα, αξίζει όχι μόνο μια επίσκεψη, άλλά να του αφιερώσετε το λιγότερο μια ολόκληρη μέρα, αν όχι περισσότερο.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Όλο το χωριό είναι γραφικό και αποτελεί το ίδιο ένα αξιοθέατο. Περιδιαβάζοντας τα στενά σοκάκια του παλιού οικισμού θα θαυμάσετε πολλά διώροφα λιθόκτιστα σπίτια, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά αρχοντικά, θα περάσετε κάτω από όμορφες και στενές καμάρες, αλλά αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι η ευρύτατη χρήση του μαρμάρου, απ' όπου και το λαϊκό όνομα του χωριού. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξετε του πύργους των Βενετσιάνων ηγεμόνων του νησιού Σομμαρίπα, Κάστρι και Μπαρδάνη, όπως επίσης και τον πραγματικά εντυπωσιακό πύργο του Ζευγώλη του 17ου αιώνα που στέκει αγέρωχος πάνω στον ψηλό βράχο κοντά στην είσοδο του χωριού. Τόσο μέσα στο χωριό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του θα συναντήσετε πολλές αξιόλογες βυζαντινές, μεταβυζαντινές και νεώτερες εκκλησίες, ανάμεσα στις οποίες την Παναγία την Απεραθίτισσα με το πανέμορφο μαρμάρινο τέμπλο, τον Άγιο Αντώνιο του 19ου αιώνα, την Αγία Παρασκευή στο πιο ψηλό σημείο του χωριού, απ' όπου ο επισκέπτης έχει καταπληκτική θέα, και άλλες πολλές.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η Απείρανθος, όπως και άλλα χωριά της Νάξου, έχει έντονη πολιτιστική δράση και παραγωγή. Διαθέτει πέντε μουσεία όπου είναι συγκεντρωμένος ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορείτε να δείτε ευρήματα κυρίως της Πρωτοκυκλαδικής εποχής (3η χιλιετία π.Χ.) από νεκροταφεία και οικισμούς της περιοχής. Το δημοτικό σχολείο φιλοξενεί το Γεωλογικό Μουσείο, και στο Λαογραφικό Μουσείο θα δείτε αρκετά αντικείμενα της καθημερινής ζωής του τόπου και όμορφες τοπικές φορεσιές. Το Μουσείο Φυσικής ιστορίας διαθέτει πολύ αξιόλογα εκθέματα της χλωρίδας και της πανίδας της ευρύτερης περιοχής. Τέλος λειτουργεί και το Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού του Αιγαίου με ενδιαφέροντα εκθέματα.

Και όταν πια έχετε κουραστεί από την περιήγηση στα ατελείωτα ενδιαφέροντα σημεία του χωριού, θα σταματήσετε σε μια από τις πλατείες που σκιάζονται από μεγάλα δέντρα και σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο θα απολαύσετε το ουζάκι σας που θα συνοδεύεται από εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες. Φυσικά σε όλη αυτή τη βόλτα σας δεν θα πρέπει να παραλείψετε να αγοράσετε κάποια κομμάτια της φημισμένης, παραδοσιακής υφαντικής τέχνης του τόπου.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Και αν δεν έχετε «χορτάσει» ακόμα από αξιοθέατα, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τους παλιούς ανεμόμυλους, να θαυμάσετε το Μνημείο των Πεσόντων στους αγώνες του λαού και το κτίριο του Πολιτιστικού οργανισμού, όπου ολόκληρο τον χρόνο διοργανώνονται εκθέσεις.

Οι φίλοι της πεζοπορίας θα ήθελαν να επισκεφθούν από το μονοπάτι τους δυο ενδιαφέροντες βυζαντινούς ναούς του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου θα φτάσουν μετά από μισή ώρα πεζοπορία και της Αγίας Κυριακής, μετά μια ώρα περίπου προς τα βορειοανατολικά.

Σε απόσταση 3 χιλιόμετρα περίπου νοτιοδυτικά από τον οικισμό του χωριού θα βρείτε το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, απ' όπου θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα και θα τραβήξετε ωραιότατες αναμνηστικές φωτογραφίες.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Το χωριό δεν διαθέτει παραλία, δεδομένου ότι βρίσκεται βαθιά στην ενδοχώρα, αλλά η ωραία παραλία της Μουτσούνας σας περιμένει με την θαυμάσια θάλασσα και την αμμουδιά της. Η Μουτσούνα είναι το μόνο φυσικό λιμάνι της Νάξου και απ' εδώ τα παλιά χρόνια φόρτωναν την σμυρίδα που έφερναν από τα ορυχεία ψηλά στο βουνό και τα κατέβαζαν με τον θαυμάσια διατηρημένο εναέριο σιδηρόδρομο που μπορείτε να θαυμάσετε. Ακόμα μπορείτε να πάτε και σε άλλες πιο απομακρυσμένες παραλίες, όπως η Ψιλή Άμμος, ή ο Λιώνας.

Οι πιστοί του χωριού γιορτάζουν με μεγάλα πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο και στην γιορτή του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό αγροτικό ιατρείο, ή στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Χώρας.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με λεωφορείο, με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα.
Το νησί της Νάξου   Greekislands.com   Διαμονή σε: