Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Νάξο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Νάξο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Νάξος » Χωριά στη Νάξο » Φιλότι
Greek version availableEnglish version available
Naxos island Ξενοδοχεία στη Νάξο
Naxos Villas Δωματια στη Νάξο
Naxos Villas Σουίτες στη Νάξο
Naxos Villas Στούντιο στη Νάξο
Naxos Villas Διαμερίσματα στη Νάξο
Naxos Villas Οικογενειακά Δωματια στη Νάξο
Naxos Villas Junior Σουίτες στη Νάξο
Naxos Villas Μήνας του Μέλιτος στη Νάξο
Naxos Villas Μεζονέτες στη Νάξο
Η Νάξος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Νάξος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Νάξο
Wallpapers από Νάξο
Αξιοθέατα στη Νάξο
 Video Clip από Νάξο
 PDF οδηγός για τη Νάξο: En | Gr
Virtual Tour Νάξου
Ξενοδοχεία στη Νάξο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Το Φιλότι στους χάρτες Google
Το Φιλότι στο χάρτη
Το Φιλότι
Τα χωριά της Νάξου

Φιλότι, Νάξος

Το Φιλότι είναι το μεγαλύτερο και ίσως και το ωραιότερο χωριό της Νάξου. Είναι κτισμένο στις πλαγιές του Ζα, του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων, στο κέντρο περίπου του νησιού, σε απόσταση 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την χώρα και κατοικείται από 1800 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το χωριό διαθέτει μικρές δυνατότητες για διαμονή, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται βαθιά στην ενδοχώρα του νησιού, αλλά παρουσιάζει πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση, όχι μόνο για τα αξιόλογα μνημεία του ανθρώπου και της φύσης, αλλά και γιατί προσφέρει κυριολεκτικά έντονη ζωή, ιδιαίτερα νυκτερινή, στους επισκέπτες. Μέσα και γύρω από το χωριό λειτουργούν πολλές ταβέρνες που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό βασισμένο στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα, καφετέριες, μπαράκια και άλλα μουσικά κέντρα που προσφέρουν κάθε είδους μουσική. Επίσης διαθέτει και πολύ καλή αγορά, τόσο για τουριστικά είδη, όσο και για αγορές της καθημερινότητας του επισκέπτη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αξιοθέατα στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή του. Το ίδιο το χωριό είναι ένα αξιοθέατο που προσφέρει στον επισκέπτη του κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτους ανηφορικούς δρόμους, παλιές ιστορικές εκκλησίες, μικρά παραδοσιακά ταβερνάκια και ένα τεράστιο υπεραιωνόβιο πλάτανο στο δρόμο με τα παραδοσιακά καφενεία.

Στο κέντρο του χωριού μπορείτε να επισκεφτείτε τον παλιό Πύργο του Μπαρότση του 17ου αιώνα και να θαυμάσετε την παλιά μαρμάρινη κρήνη του 1841, όπως επίσης και τον ναό της Παναγίας της Φιλιότισσας με το εξαιρετικής τέχνης μαρμάρινο τέμπλο, πολλές παλιές εικόνες και το πολύ ψηλό καμπαναριό.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Σε απόσταση 2,5 περίπου χιλιόμετρα νότια θα βρείτε την Πηγή των Αρίων σε ένα περιβάλλον με πολλά παγωμένα τρεχούμενα νερά και υπεραιωνόβια μεγάλα πλατάνια. Σε κοντινή απόσταση, αλλά με άλλο δρόμο πρόσβασης, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας, ένας σχετικά νέος ναός ανάμεσα στα πανύψηλα πλατάνια, κτισμένος δίπλα στον παλιό λιθόκτιστο ναό με μερικά διατηρημένες τοιχογραφίες και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαία κτίσματα ενσωματωμένα στην τοιχοδομή του. Από την πηγή ξεκινά ένα καλά διατηρημένο παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο του Ζα σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρα. Μέσα στο σπήλαιο που παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον είναι κτισμένος ο ναΐσκος της Ζωοδόχου Πηγής. Σε 1,5 χιλιόμετρο απόσταση περίπου νότια από τον ναό της Παναγίας βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Αναστασίας.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

4-5 χιλιόμετρα δυτικότερα από το Φιλότι, στο δρόμο προς το χωριό Δανακός, βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, απ' όπου ξεκινά ένα καλά διατηρημένο παμπάλαιο μονοπάτι που οδηγεί στην Κορυφή του όρους Ζα, σε υψόμετρο 1004 μέτρα. Από εδώ θα απολαύσετε μια εντυπωσιακή θέα ολόκληρης της Νάξου, της γύρω θάλασσα και πολλών νησιών στο βάθος του ορίζοντα. Στο δρόμο προς την κορυφή θα συναντήσετε ένα χαρακτηριστικό βράχο με χαραγμένη πάνω του αρχαία επιγραφή που σηματοδοτεί την κορυφή του βουνού.

Σε απόσταση 1,5 περίπου χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, με εξαιρετική θέα προς το Φιλότι.

Ακόμα 4,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά μπορείτε να προσκυνήσετε στο ξωκλήσι του Αγίου Ευσταθίου.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τέλος, στον δρόμο προς την παραλία του Καλαντού, 14 χιλιόμετρα νότια, στέκει εντυπωσιακός ο ελληνιστικός πύργος του Χειμάρρου που χρησιμοποιήθηκε κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους ως παρατηρητήριο που ειδοποιούσε για επικείμενες επιδρομές πειρατών. Γύρω από το αρχαίο οχυρό η αρχαιολογική σκαπάνη πρόσφατα έφερε στο φως της ημέρας ένα μεγάλο συγκρότημα από ελαιοτριβεία και άλλα οικοδομήματα που ανάγονται στους ελληνιστικούς χρόνους.

Αν μένετε, ή περνάτε την μέρα σας εδώ και επιθυμήσετε την θάλασσα μπορείτε να πάτε σε όποια παραλία θέλετε σε σχετικά κοντινή απόσταση, 15-20 χιλιόμετρα, επειδή το χωριό είναι σχεδόν στο κέντρο του νησιού.

Τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου οι πολύ «ζωντανοί» κάτοικοι του νησιού οργανώνουν τριήμερο πανηγύρι για την γιορτή της Παναγίας με το παραδοσιακό γλέντι με πλούσιο φαγητό, χορό και μουσική να κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες. Το πανηγύρι είναι ονομαστό σε ολόκληρο το νησί και προσελκύει πολλούς επισκέπτες, όχι μόνο κατοίκους από την γύρω περιοχή, αλλά και πολλούς τουρίστες, Έλληνες και ξένους.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο αγροτικό ιατρείο, ή το φαρμακείο του χωριού, ή στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Χώρας.

Η πρόσβαση γίνεται από την Χώρα με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, όπως και με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Το Φιλότι βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην Απείρανθο (8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά), μετά το Χαλκί (2,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά).
Το νησί της Νάξου   Greekislands.com   Διαμονή σε: