Greekislands.com - Greekhotel.com
www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Νάξο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Νάξο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Νάξος » Γενικές Πληροφορίες
Greek version availableEnglish version available
Naxos island Ξενοδοχεία στη Νάξο
Naxos Villas Δωματια στη Νάξο
Naxos Villas Σουίτες στη Νάξο
Naxos Villas Στούντιο στη Νάξο
Naxos Villas Διαμερίσματα στη Νάξο
Naxos Villas Οικογενειακά Δωματια στη Νάξο
Naxos Villas Junior Σουίτες στη Νάξο
Naxos Villas Μήνας του Μέλιτος στη Νάξο
Naxos Villas Μεζονέτες στη Νάξο
Η Νάξος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Νάξος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Νάξο
Wallpapers από Νάξο
Αξιοθέατα στη Νάξο
 Video Clip από Νάξο
 PDF οδηγός για τη Νάξο: En | Gr
Virtual Tour Νάξου
Ξενοδοχεία στη Νάξο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Γενικές Πληροφορίες για τη Νάξο, Ελλάδα

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Είναι ένα εξαιρετικά εύφορο νησί, με μεγάλη ιστορία, πανέμορφα τοπία και πολλά αξιοθέατα που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Έχει έκταση 440 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή που φτάνει σχεδόν τα 150 χιλιόμετρα.

Το εύφορο έδαφός της προσφέρει πολλά αγαθά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της και είναι διάσημη για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της, ιδιαίτερα το κρασί, τα τυριά και το κρέας. Οι πολυπληθείς επισκέπτες της έχουν πολλές επιλογές που καλύπτουν κάθε διαφορετική επιθυμία, ξεκινώντας από τις ωραίες και πολλές παραλίες, μέχρι τα ιστορικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα, μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ όμορφο που προσφέρει πολλές συγκινήσεις.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Μυθολογία

Πολλοί μύθοι της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας συνδέονται με την Νάξο, γεγονός που αποδεικνύει την έντονη δραστηριότητα του ανθρώπου στο νησί από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι σπουδαιότεροι μύθοι συνδέονται με τον βασιλέα των θεών του Ολύμπου, τον Δία, που έζησε στην σπηλιά του όρους Ζα, όπως μαρτυρά και το όνομα του βουνού. Άλλος θεός που συνδέει το όνομά του και την δράση του με το νησί είναι θεός του κρασιού, ο Διόνυσος. Επίσης συνδέεται και με την κόρη του φημισμένου βασιλιά της Κρήτης Μίνωα την Αριάδνη. Όταν ο γυιός του βασιλιά της Αθήνας Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο και απελευθέρωσε τα παιδιά της Αθήνας, απήγαγε την κόρη του βασιλιά Μίνωα, την πανέμορφη Αριάνδη και την πήρε μαζί του. Στο ταξίδι του γυρισμού σταμάτησε στην Νάξο, όπου την εγκατέλειψε. Εκεί την συνάντησε ο θεός Διόνυσος, την ερωτεύτηκε και την πήρε γυναίκα του. Άλλος μύθος λέει ότι η Αριάδνη, όταν ο Θησέας την άφησε μόνη της στο νησί, έπεσε και πνίγηκε στην άγρια θάλασσα στο νησάκι Παλάτια.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ιστορία

Η ιστορία της Νάξου χάνεται στα βάθη του χρόνου και η επιστημονική αρχαιολογική έρευνα ανάγει την πρώτη διαπιστωμένη κατοίκηση εδώ στα τέλη της 4 ης π.Χ. χιλιετίας. Έκτοτε, όπως μας μαρτυρούν τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και οι πολλές φιλολογικές παραδόσεις, συνεχίζεται η δραστηριότητα του ανθρώπου αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Νάξου ήταν Θράκες άποικοι που έφεραν μαζί τους και την λατρεία του θεού του κρασιού Διονύσου. Αργότερα Κάρες κατέλαβαν το νησί και ο αρχηγός τους Νάξος του έδωσε το όνομά του. Ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού, η Νάξος συνέχισε την πολιτιστική δραστηριότητα και κατά τους ιστορικούς χρόνους. Κατά τους αρχαϊκούς χρόνους γνώρισε μεγάλη ακμή και χάρις στο εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρό της έγινε το κέντρο της γλυπτικής όλου του Αιγαιακού χώρου, απέκτησε σημαντικό πλούτο και έγινε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Νάξιοι τεχνίτες του μαρμάρου κατασκεύασαν τους Κούρους και τους Λέοντες του ιερού νησιού της Δήλου. Αργότερα συνδέθηκε με την μεγάλη δύναμη της εποχής την Αθήνα και κατά τους Περσικούς Πολέμους υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους Πέρσες. Κατά τους χρόνους της παρακμής ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδας και κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Μακεδόνες, τους Πτολεμαίους, τους Ρωμαίους.

Την περίοδο του Βυζαντίου υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους πειρατές που λυμαίνονταν το Αιγαίο και από τους Σαρακηνούς επιδρομείς. Σε αυτή την εποχή ανάγεται η ίδρυση πολλών οικισμών στα ορεινά του εσωτερικό του νησιού για λόγους ασφαλείας των τρομοκρατημένων και κυνηγημένων κατοίκων.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Σταυροφόρους ο Ενετός Μάρκος Σανούδος κατάλαβε τη Νάξο και τα γύρω νησιά και ίδρυσε το φημισμένο και ισχυρό Δουκάτο της Παροναξίας. Υπό τους Ενετούς η Νάξος γνώρισε μέρες ακμής και ασφάλειας και πολλά έργα, κυρίως κάστρα και μεγάλα και οχυρά σπίτια έγιναν σε ολόκληρο το νησί μέχρι το 1537, που το κατέλαβε ο φοβερός Οθωμανός Μπαρμπαρόσα. Έκτοτε έμεινε στην κυριαρχία των Οθωμανών μέχρι την Επανάσταση του 1821, με ένα μικρό διάλειμμα κατά την διάρκεια των Ορλοφικών, οπότε την είχαν καταλάβει οι Ρώσοι.

Σημαντική ήταν η προσφορά των γενναίων κατοίκων του νησιού στην επανάσταση του 1821. Μετά το πέρας της η Νάξος ενσωματώθηκε στο νεαρό Νεοελληνικό κράτος. Από τότε ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ξένη κατοχή από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς τα χρόνια 1941-44, που προξένησε μεγάλες καταστροφές στον τόπο γιατί οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σθεναρά, γεγονός που το πλήρωσαν με πολλές θυσίες.

Σήμερα η Νάξος είναι ένα ακμάζον κομμάτι του Ελληνικού κράτους, ιδιαίτερα στην γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και τον εξαιρετικά αναπτυγμένο τουρισμό, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Κλίμα

Το κλίμα του νησιού, που χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια, συμβάλλει πολύ στην προσέλκυση πολλών επισκεπτών σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τις γιορτές του Πάσχα μέχρι το φθινόπωρο. Κυριότερα στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του καλού κλίματος του νησιού είναι τα μελτέμια του καλοκαιριού που, ως ισχυροί βόρειοι άνεμοι δροσίζουν αρκετά την ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και ο λαμπρός ήλιος με σημαντικά ποσοστά ηλιοφάνειας. Φυσικά πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει και η παρουσία της θάλασσας που «γλυκαίνει» το κλίμα με αποτέλεσμα η Νάξος να γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, κυρίως το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μικρή διακύμανση της θερμοκρασίας. Οι βροχές συγκεντρώνονται κυρίως σε λιγοστές ημέρες το χρόνο, ενώ παράλληλα αρκετά συχνά επικρατεί ξηρασία, ακόμα και τον χειμώνα. Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που επικρατούν το καλοκαίρι προσελκύουν πολλούς λάτρεις του αγωνίσματος της ιστιοσανίδας.

Όλα τα παραπάνω συντελούν αποφασιστικά και στην υψηλή καρποφορία του νησιού που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Νάξου, αλλά και των πολυπληθών επισκεπτών, όπως και τους αγοραστές των αγορών της Αθήνας και του εξωτερικού, όπου εξάγονται μεγάλες ποσότητες γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Δραστηριότητες

Η Νάξος είναι ιδανική για πολλές αθλητικές και άλλες δραστηριότητες στη θάλασσα, στην παραλία, το βουνό, την φύση. Με ό,τι και να καταπιαστείτε θα ενθουσιαστείτε με το φυσικό περιβάλλον που έρχεται αρμονικά να συμπληρώσει τις καλές τουριστικές και αθλητικές υποδομές και θα δώσετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας για την επιλογή σας.

Στις πολλές οργανωμένες παραλίες του νησιού θα απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ, ή αν είστε αρχάριος θα βρείτε πολλούς πρόθυμους και ευγενικούς δασκάλους που θα σας μυήσουν στο άθλημα που θέλετε. Είτε μπητς βόλεϊ, είτε θαλάσσιο ποδήλατο, είτε νοικιασμένο ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι το αντικείμενο της δραστηριότητάς σας, θα ενθουσιαστείτε. Και αν ήρθατε για ιστιοσανίδα, τότε θα καταλάβετε ότι ήρθατε στο σωστό μέρος με το δυνατό μελτέμι να φουσκώνει το πανί σας και να σας σπρώχνει στην ακίνδυνη περιπέτεια του σπορ αυτού. Και όλα κάτω από τον δυνατό λαμπερό ήλιο, τον γαλάζιο ουρανό και τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά.

Στο βουνό και στους λόφους της ενδοχώρας σίγουρα θα απολαύσετε μια από τις πολλές συναρπαστικές διαδρομές πεζοπορίας, ή ορειβασίας και θα χαρείτε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα εκπληκτικό δίκτυο καλά συντηρημένων παλιών και νεότερων μονοπατιών, που θα σας οδηγήσουν σε μέρη απρόσιτα για τον κοινό επισκέπτη. Και αν δεν σας αρέσει το περπάτημα, πάντα υπάρχει το ποδήλατο για μακρινούς περιπάτους σε καλούς χωματόδρομους, που θα σας φέρουν σε ήσυχα και πανέμορφα μέρη με πηγές και δέντρα για να χαλαρώσετε μόνοι ή μαζί με την παρέα σας.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τοπικά Προϊόντα

Η Νάξος έχει εύφορη γη και το αποδεικνύουν τα πολλά προϊόντα που παράγει. Τα γεωργικά προϊόντα της έχουν αποκτήσει από τα παλιά ακόμα χρόνια μεγάλη φήμη και έξω από το νησί, στην αγορά της Αθήνας, της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και των κυριότερων χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Το πιο γνωστό προϊόν της γης της είναι η φημισμένη πατάτα που κυριολεκτικά κατακλύζει τις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Επίσης, ωραία κρασιά παράγονται από καλές ποικιλίες σταφυλιών, πολλά και εύγευστα φρούτα και λαχανικά και εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Το ίδιο φημισμένα είναι και τα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά της προϊόντα, με κυριότερους εκπροσώπους τα πολύ καλά τυριά, όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ξυνό, μυζήθρα, αλλά και ωραίο κατσικίσιο, αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας που καλύπτουν την ντόπια αγορά και εξάγονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Στους Αθηναίους εδώ και δεκάδες χρόνια οικεία είναι η εικόνα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ψυρρή, όπου υπαίθριοι μικροπωλητές πωλούν τις γιορτινές μέρες του Πάσχα κρέατα, τυριά και άλλα γνήσια και εκλεκτά προϊόντα του ευλογημένου τόπου που ακούσει στο όνομα Νάξος.

Οι κάτοικοι της Νάξου, γνήσιοι γλεντζέδες νησιώτες με μεγάλη λαϊκή μουσική παράδοση και παράδοση γλεντιών, σατιρικής ποίησης και καθημερινής παραδοσιακής ζωής, έχουν και πολλά προϊόντα που ταιριάζουν στο χορό, την μουσική και το γλέντι. Όπως τα τοπικά ηδύποτα λικέρ τους, με πρώτο αυτό από μυρωδάτο κίτρο, αλλά και άλλα πολλά σε πολλά μέρη του νησιού. Όλα αυτά τα προϊόντα μπορείτε να τα αγοράσετε σε πληθώρα μαγαζιών σε πολλά χωριά και τουριστικά θέρετρα, στις παραλίες και στην μεγάλη αγορά της Χώρας, αλλά και να τα γευθείτε «αυθεντικά» στις παραδοσιακές ταβέρνες σε ολόκληρο το νησί. Ακόμα, μην παραλείψετε να αγοράσετε γλυκά κουταλιού και ταψιού που και σε αυτά υπάρχει μακροχρόνια παράδοση.

Τέλος, αξίζει να ψωνίσετε πολλά αναμνηστικά από το νησί, όπως υφαντά, κεντήματα και άλλα βιοτεχνικά είδη δώρων και χρηστικών αντικειμένων, όπως κεραμικά που τα σχήματα και η διακόσμησή τους έρχονται από την μακρόχρονη τοπική παράδοση που ξεκινά από τους νεολιθικούς ακόμα χρόνους.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Πρόσβαση

Η Νάξος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, τα περισσότερα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων, αλλά και με άλλα νησιά του Αιγαίου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με συμβατικού τύπου οχηματαγωγά και επιβατικά πλοία, όπως και με σύγχρονα ταχύπλοα οχηματαγωγά και μη. Επίσης διαθέτει αεροδρόμιο που την συνδέει με την Αθήνα και το καλοκαίρι και με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας και της Ευρώπης με πτήσεις τσάρτερ. Στο εσωτερικό λειτουργεί εκτεταμένο δίκτυο αστικών και υπεραστικών λεωφορείων που συνδέουν τα περισσότερα χωριά και παραλίες με την Χώρα και το λιμάνι.

Το νησί της Νάξου   Greekislands.com   Διαμονή σε: