Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Πάρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Πάρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Πάρος » Χωριά στην Πάρο » Μάρμαρα
Greek version availableEnglish version available
Mykonos island Ξενοδοχεία στην Πάρο
Mykonos island Δωμάτια στην Πάρο
Mykonos island Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Στούντιο στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Διαμερίσματα στην Πάρο
Mykonos island Βίλλες στην Πάρο
Mykonos island Junior Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Οικογενειακά Δωμάτια στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Μήνας του Μέλιτος στην Πάρο
Mykonos island Μεζονέτες στην Πάρο
Mykonos island Bungalows στην Πάρο
Η Πάρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Πάρος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Πάρο
Wallpapers από Πάρο
Αξιοθέατα στην Πάρο
 Video Clip από Πάρο
 PDF οδηγός για την Πάρο:En | Gr
Virtual Tour Πάρου
Ξενοδοχεία στην Πάρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα Μάρμαρα στους χάρτες Google
Τα Μάρμαρα στο χάρτη
Τα Μάρμαρα
Τα χωριά της Πάρου

Μάρμαρα, Πάρος

Τα Μάρμαρα είναι ένα μικρό αγροτικό γραφικό χωριό 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Παροικιά, κοντά στις Λεύκες. Είναι κτισμένο σε πεδινή έκταση με καλλιέργειες στην ενδοχώρα του νησιού που απλώνεται ως την θάλασσα. Χαρακτηριστικό αυτής της μικρής πεδιάδας είναι τα πολλά μικρά περιβόλια με την φυσική περίφραξη από καλαμιές, άγρια φυτά και μεγάλους αθάνατους που τα προφυλάσσουν από τους δυνατούς ανέμους. Επίσης στα περιβόλια αυτά υπάρχουν οπωσδήποτε και πηγάδια για το πότισμά τους. Πριν την εποχή της Ενετοκρατίας ο κάμπος ήταν ένας απέραντος ελαιώνας, αλλά κάηκε από τους ξένους επιδρομείς κατακτητές. Το χωριό κατοικείται από περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Το όνομά του το οφείλει στα πολλά μάρμαρα που εμφανίζονται παντού στα σπίτια και τις εκκλησίες σε ολόκληρη την περιοχή. Παλαιότερα ονομαζόταν από τους ντόπιους Αρχοντοχώρι, επειδή είχε πολλά μεγάλα αρχοντικά σπίτια πλούσιων οικογενειών του τόπου. Σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει ένα γνήσιο κυκλαδίτικο γραφικό χωριό με κύριο χαρακτηριστικό του τα πεντακάθαρα στενά ασβεστωμένα δρομάκια με τις πεζούλες, τις μικρές αυλές και τα πολλά λουλούδια.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται πολύ και με την κτηνοτροφία και εκτρέφουν πολλά ζώα, κυρίως βοοειδή. Εδώ έχει την έδρα του το τυροκομείο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών της Πάρου που παράγει πολλά τυριά, ανάμεσα στα οποία και την φημισμένη γραβιέρα της Πάρου.

Στους πρόποδες του χαμηλού βουνού Αντικέφαλος, βορειοανατολικά από τον οικισμό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαία κεραμεία. Οι αρχαιολόγοι ερευνητές του τόπου θεωρούν ότι εδώ βρίσκεται η αρχαία πόλη Υρία που είναι θαμμένη κάτω από τις επιχώσεις.

Στον κυρίως οικισμό του χωριού και γύρω από αυτόν υπάρχουν πολλές παλιές και ωραίες εκκλησίες που όλες τους έχουν ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη παλαιότερων αρχαίων ναών. Η πιο εντυπωσιακή είναι ο ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και έναν τάφο κάποιου επιφανούς εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας από τον 17ο αιώνα.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Μαρμαριανής, ή Πέρα Παναγιάς που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων, είναι αφιερωμένος στο «γενέσιον» της Παναγίας. Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου γίνονται μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του πανηγυριού προς τιμήν της Παναγίας, με παραδοσιακούς χορούς και μουσική και φυσικά γλέντι με ντόπιο κρασί και ξεχωριστούς μεζέδες της ντόπιας κουζίνας. Αξίζει να επισκεφτείτε την Πάρο και ιδιαίτερα τα Μάρμαρα τις μέρες του Πάσχα και να συμμετάσχετε στις θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις που με κέντρο τον ναό της Κοίμησης πραγματοποιούνται εδώ ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα. Ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή η ατμόσφαιρα είναι συγκινητική με τη νεολαία του χωριού ν' αναπαριστά τα Θεία Πάθη, τον Μυστικό Δείπνο, τον Γολγοθά, την Σταύρωση με εξαιρετικό σεβασμό στα ιερά κείμενα και τις παραδόσεις και την περιφορά του επιταφίου ανάμεσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του χωριού.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στην δυτική είσοδο του χωριού ξεχωρίζει ο Ιερός Ναός του Ταξιάρχη που κτίστηκε τον 17ο αιώνα και προβάλλει κατάλευκος στον επισκέπτη που προσεγγίζει το χωριό από αυτή την πλευρά. Άλλες εκκλησίες είναι ο Άγιος Σάββας με το εντυπωσιακό καμπαναριό που κτίστηκε το 1606, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Ιωάννης, η Αγία Μαρίνα.

Ο επισκέπτης τέλος αξίζει να προσέξει και να θαυμάσει τις καλοσμιλεμένες μαρμάρινες γούρνες, όπου τα παλιά χρόνια συνήθιζαν οι γυναίκες του χωριού να πλένουν τα βαριά τους ρούχα.

Στο χωριό δεν υπάρχει δυνατότητα για διαμονή, αλλά όταν το επισκεφτείτε πρέπει να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα στις παραδοσιακές ταβέρνες του.

Αν θελήσετε να κολυμπήσετε μπορείτε να πάτε σε κάποια κοντινή παραλία της ανατολικής ακτής του νησιού για το μπάνιο σας. Η θάλασσα βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Ενδεικτικά η παραλία του Μώλου βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 2-2,5 χιλιόμετρα.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Παροικιάς ( 15 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά).

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται εύκολα με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα μέσα από μια ωραία διαδρομή.
Το νησί της Πάρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: