Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Πάρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Πάρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Πάρος » Χωριά στην Πάρο » Μάρπησσα
Greek version availableEnglish version available
Mykonos island Ξενοδοχεία στην Πάρο
Mykonos island Δωμάτια στην Πάρο
Mykonos island Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Στούντιο στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Διαμερίσματα στην Πάρο
Mykonos island Βίλλες στην Πάρο
Mykonos island Junior Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Οικογενειακά Δωμάτια στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Μήνας του Μέλιτος στην Πάρο
Mykonos island Μεζονέτες στην Πάρο
Mykonos island Bungalows στην Πάρο
Η Πάρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Πάρος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Πάρο
Wallpapers από Πάρο
Αξιοθέατα στην Πάρο
 Video Clip από Πάρο
 PDF οδηγός για την Πάρο:En | Gr
Virtual Tour Πάρου
Ξενοδοχεία στην Πάρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Η Μάρπησσα στους χάρτες Google
Η Μάρπησσα στο χάρτη
Η Μάρπησσα
Πανοράματα
Τα χωριά της Πάρου

Μάρπησσα, Πάρος

Το χωριό Μάρπησσα, ή ο Τσιπήδος όπως λεγόταν παλιά και όπως το λένε ακόμα και σήμερα οι μεγαλύτεροι, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 17 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα του νησιού Παροικιά. Είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου και απλώνεται αμφιθεατρικά σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (λιγότερο από 2 χιλιόμετρα). Το πανέμορφο χωριό πήρε το όνομά του από την κόρη του μυθολογικού βασιλιά της Αιτωλίας Ευήνου (Όμηρος, Ιλιάδα) που για την εύνοιά της έρισαν ο θεός του Ήλιου Απόλλωνας και ο ήρωας Ίδας, γιος του βασιλιά της Μεσσηνίας. Το γραφικό χωριό κατοικείται από 500 περίπου μόνιμους κατοίκους και το κλίμα του είναι αξιοσημείωτα ήπιο.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το μικρό αυτό χωριό προσφέρει δυνατότητες για διαμονή σε όσους προτιμούν το ήσυχο περιβάλλον εδώ, από την πολύβουη παραμονή στις κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού και το φαγητό, όπως σε όλα σχεδόν τα χωριά της ενδοχώρας του νησιού, είναι πολύ καλό με αρκετά τοπικά πιάτα. Τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού συμπληρώνουν τα επίσης παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν καφέ, αναψυκτικά και φυσικά πατροπαράδοτο ουζάκι με καλό μεζέ. Το χωριό και οι φιλόξενοι κάτοικοί του παραμένουν πιστοί στις παλιές κυκλαδίτικες παραδόσεις και ως προς την αρχιτεκτονική και την αισθητική τους, αλλά και ως προς την τήρηση των ηθών και των παλιών εθίμων του τόπου που εδώ δεν είναι φολκλορική μίμησή τους για τις ανάγκες του τουρισμού, αλλά πραγματικά τρόπος καθημερινής ζωής.

Για το κολύμπι σας έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε από μια σειρά κοντινές παραλίες που είναι ωραίες και προσελκύουν αρκετό κόσμο, όπως τον Λογαρά, το Πίσω Λιβάδι, όπου υπάρχει και μικρό λιμανάκι και άλλες.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Αξιοθέατα του χωριού και της περιοχής του

Η αρχιτεκτονική και η ρυμοτομία του οικισμού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα περισσότερα καλοδιατηρημένα σπίτια του οικισμού ανάγονται στον 16ο και 17ο αιώνα. Σεργιανίζοντας στα στενοσόκακα του οικισμού, οι επισκέπτες του ανακαλύπτουν το νόημα της κυκλαδίτικης ζωής, την απλότητα, που είναι διάχυτη παντού, χωρίς να παραχωρεί χώρο στην έλλειψη και χωρίς να στερεί τίποτα στους καλοσυνάτους και φιλόξενους κατοίκους του, αντίθετα δίνοντάς τους απλόχερα το φως, αλλά και την σκιά, την σιγουριά του μικρού, αλλά και την άνεση του αναγκαίου, την απλή καθημερινότητα, αλλά και το μεγαλείο της απλής και σίγουρης ζωής. Το χρώμα του χωριού συμπληρώνουν οι γραφικοί παλιοί ανεμόμυλοι που κάποτε δούλευαν υπερήφανοι και ακούραστοι, όπως και οι πολλές κατάλευκες παλιές εκκλησίες.

Χαρακτηριστικότερες εκκλησίες είναι ο Ευαγγελισμός στην ομώνυμη πλατεία, η Παναγιά η Αναπλιώτισσα που η παράδοση λέει ότι η εικόνα της που φτιάχτηκε στην Σμύρνη, ήρθε μόνη της εδώ, από το Ναύπλιο, περνώντας τη θάλασσα, η παλιά μητρόπολη ο Άγιος Μόδεστος και ο ωραίος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που κτίστηκε την δεκαετία του 1960 σε βυζαντινό ρυθμό και είναι σήμερα ο μητροπολιτικός ναός που δεσπόζει στην κορυφή του χωριού. Άλλοι επίσης ενδιαφέροντες παλιοί ναοί είναι η Μεσοσπορίτισσα και ο Άγιος Δημήτριος. Σε όλους τους ναούς θα βρείτε πολλούς καλλιτεχνικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς, αν και τα πιο πολύτιμα και εύθραυστα έχουν μεταφερθεί στο μικρό βυζαντινό μουσείο.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Έξω από το χωριό, στα ανατολικά, βρίσκεται ο λόφος του Κεφάλου που στην κορυφή του δεσπόζει η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα που είναι μετόχι του Αγίου Γεωργίου της Λαγκάδας και προσφέρει στους επισκέπτες του μια υπέροχη και πανοραμική θέα του νησιού. Σήμερα ο επισκέπτης του μοναστηριού συναντάει στο προαύλιο πολλά αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ναών και άλλων κτισμάτων, όπως επίσης θα δει μέσα στον ναό τον άμβωνα να στηρίζεται σε ανεστραμμένο μεγάλο κιονόκρανο. Ακριβώς κάτω από τη μονή βρίσκουμε τα ερείπια πολλών παλιών ναών και ναΐσκων που οι περισσότεροι είναι δισυπόστατοι, ορθόδοξοι και καθολικοί, γεγονός που μαρτυράει την επίδραση της καθολικής εκκλησίας στο νησί τα παλιότερα χρόνια. Στον ίδιο λόφο διακρίνονται τα ίχνη του βενετσιάνικου κάστρου, που λέγεται και κάστρο της Ωριάς, από την όμορφη γυναίκα του άρχοντα Νικολάου Σομαρίππα που τον 16ο αιώνα αντιμετώπισε ηρωικά τον τρομερό Οθωμανό ναύαρχο και καταδρομέα Μπαρμπαρόσσα που, όταν κατέβαλε την σθεναρή, αλλά απέλπιδα αντίσταση των Ενετών το κατέστρεψε ολοσχερώς. Το όνομα του λόφου έχει μυθολογική προέλευση από τον γιο του Ερμή και της Έρσης, ή κατ' άλλους μύθους γιος του Διήονα και της Διομήδης της θυγατέρας του Ξούθου. Η μυθολογική παράδοση λέει ότι η θεά της αυγής, η πεντάμορφη Ηώ, ερωτεύτηκε τον όμορφο νέο, τον Κέφαλο και καρπός του έρωτά τους ήταν ο Φαέθονας, ο θεός του ήλιου που σύμφωνα με τους ντόπιους κάθε πρωί επαληθεύει τον μύθο «ζωντανεύοντας» τον ήλιο και προσφέροντας σε όλους τους τυχερούς επισκέπτες μια φαντασμαγορική εικόνα της ανατολής, όπως φαίνεται από εδώ.

Στα Νότια του χωριού, σε απόσταση 5 περίπου χιλιόμετρα, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου της Λαγκάδας του 16ου αιώνα, σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων που είναι κτισμένο με χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και έχει ανακαινισθεί τα τελευταία χρόνια, κάνοντάς το επισκέψιμο. Εκτός από το προσκύνημα στο μοναστήρι θα μπορέσετε να απολαύσετε και μια από τις πιο όμορφες πεζοπορίες σε ολόκληρο το νησί της Πάρου, που στο τέλος της θα σας προσφέρει μια ανεπανάληπτη θέα ολόκληρου σχεδόν του νησιού και της Νάξου μακριά στον ορίζοντα και θα σας δώσει την δυνατότητα να τραβήξετε εξαιρετικές αναμνηστικές φωτογραφίες.

Επίσης, Βόρεια του χωριού, στην περιοχή μεταξύ Μάρπησσας και Προδρόμου μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα που κτίστηκε το 1655, όπως επίσης και πολλά άλλα παλιά ξωκλήσια και ερειπωμένα μοναστήρια.

Μουσεία και συλλογές

Η Μάρπησσα, αν και είναι ένα μικρό χωριό, διαθέτει τρία μουσεία τα οποία ο απαιτητικός επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί. Πρόκειται για το μικρό Βυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στον μητροπολιτικό ναό της Μεταμόρφωσης, το Μουσείο γλυπτικής του Νίκου Περαντινού και τη μικρή λαογραφική συλλογή στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Εκδηλώσεις και γιορτές

Το καλοκαίρι οι ευσεβείς ντόπιοι κάτοικοι γιορτάζουν με πανηγύρι στις 6 Αυγούστου την Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Το πανηγύρι συνοδεύεται και από διάφορες ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν και αρκετούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους τουρίστες, καθιστώντας το κεντρικό εορταστικό γεγονός του τόπου για το καλοκαίρι.

Επίσης το καλοκαίρι οι κάτοικοι του χωριού διοργανώνουν εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες τιμώντας τον καταγόμενο από εδώ διάσημο γλύπτη Νίκο Περαντινό που μετά τον θάνατό του δώρισε στο χωριό σχεδόν 200 γλυπτά έργα του, τα περισσότερα από οποία εκτίθενται στο μικρό, αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο γλυπτικής που φέρει το όνομά του.

Η γιορτή όμως που χαρακτηρίζει το χωριό, είναι το Πάσχα: η αναπαράσταση των Παθών του Ιησού Χριστού κατά την διάρκεια της περιφοράς του Επιτάφιου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και η γιορτή της Αγάπης την ίδια την ημέρα του Πάσχα, το κάνουν μοναδικό και προσελκύουν πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα.

Σε περίπτωση ανάγκης το χωριό διαθέτει Αγροτικό Ιατρείο, φαρμακείο και αστυνομικό σταθμό, ή μπορείτε να απευθυνθείτε στις σχετικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας Παροικιάς, 17 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Μάρπησσας.

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Αν έχετε δικό σας σκάφος μπορείτε να ελλιμενιστείτε στο μικρό λιμανάκι στο Πίσω Λιβάδι.
Το νησί της Πάρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: