Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Πάρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Πάρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Πάρος » Χωριά στην Πάρο » Νάουσα
Greek version availableEnglish version available
Mykonos island Ξενοδοχεία στην Πάρο
Mykonos island Δωμάτια στην Πάρο
Mykonos island Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Στούντιο στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Διαμερίσματα στην Πάρο
Mykonos island Βίλλες στην Πάρο
Mykonos island Junior Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Οικογενειακά Δωμάτια στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Μήνας του Μέλιτος στην Πάρο
Mykonos island Μεζονέτες στην Πάρο
Mykonos island Bungalows στην Πάρο
Η Πάρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Πάρος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Πάρο
Wallpapers από Πάρο
Αξιοθέατα στην Πάρο
 Video Clip από Πάρο
 PDF οδηγός για την Πάρο:En | Gr
Virtual Tour Πάρου
Ξενοδοχεία στην Πάρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στη Νάουσα
Η Νάουσα στους χάρτες Google
Η Νάουσα στο χάρτη
Η Νάουσα
Πανοράματα
Slide Show από τη Νάουσα
Τα χωριά της Πάρου

Νάουσα, Πάρος

Η Νάουσα, μια σημαντική κωμόπολη του νησιού, βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Παροικιά στη βόρεια ακτή του νησιού μέσα στον ομώνυμο μεγάλο όρμο. Παλιότερα ήταν ένα όμορφο ψαροχώρι. Τώρα που έχει αναπτυχθεί πολύ, το μόνο που θυμίζει αυτό το παρελθόν είναι το πανέμορφο γραφικό και ασφαλές λιμανάκι που, σύμφωνα με τους επισκέπτες της, είναι ένα από τα ομορφότερα σε όλο το Αιγαίο. Σήμερα, με σημαντικές τουριστικές και άλλες υποδομές, χωρίς να χάσει το χρώμα της, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, τόσο Έλληνες, όσο και ξένους τουρίστες.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Λόγω της επίκαιρης θέσης της στον μυχό του ομώνυμου όρμου το προστατευμένο λιμάνι της Νάουσας έπαιξε στρατηγικό ρόλο σε όλες τις ιστορικές εποχές. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε την αρχαιότερη εγκατάσταση στην περιοχή από την εποχή της 3ης π.Χ. χιλιετίας και μεγάλο οικισμό που άκμασε συνεχώς από τους Μυκηναϊκούς έως και τους Αρχαϊκούς χρόνους. Στην κοντινή τοποθεσία «Πλαστηρά» ανακαλύφθηκε νεκροταφείο των πρωτοκυκλαδικών χρόνων, όπου βρέθηκαν και πλήθος χαρακτηριστικά μαρμάρινα ειδώλια. Στον ορμίσκο Λάγγερη, στη μικρή νησίδα Οικονόμου, βρέθηκαν ερείπια οχυρωμένου οικισμού των Αρχαϊκών χρόνων. Πολύ συχνά, στους νεότερους ταραγμένους χρόνους της Τουρκοκρατίας, οι πειρατές που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και το Αιγαίο πολλές φορές έβρισκαν καταφύγιο στο λιμάνι της Νάουσας και άλλες φορές την λεηλατούσαν, όπως και ολόκληρο το νησί. Στα χρόνια του Ρωσοτουρκικού πολέμου γύρω στα 1770 το λιμάνι της ήταν η βάση του ρωσικού στόλου και το στρατηγείο του ρώσου ναυάρχου ήταν στο νησάκι της Αγίας Καλής, στο κέντρο περίπου του όρμου της Νάουσας.

Φυσικά οι δυνατότητες για διαμονή είναι πάρα πολλές και όλων των τύπων και στον ίδιο τον οικισμό, αλλά και στην γύρω περιοχή με τις πολλές και όμορφες παραλίες.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Κάθε ώρα της ημέρας έχει και την δική της δυνατότητα για μια ωραία βόλτα στην πόλη και τις ομορφιές της. Φυσικά το βράδυ είναι αφιερωμένο στο λιμάνι με τα πολλά μπαρ, τις ψαροταβέρνες, τα γραφικά ουζερί, τις παραδοσιακές ταβέρνες που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και τους προσφέρουν διασκέδαση, καλό φαγητό, μουσική και κέφι μέχρι το πρωί. Εδώ θα δείτε τους παλιούς αποθηκευτικούς χώρους των ψαράδων που τώρα έχουν μετατραπεί σε όλα αυτά τα μαγαζιά που γοητεύουν τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Η εμπειρία της ντόπιας παριανής κουζίνας είναι μοναδική επίσης, για Έλληνες και ξένους, τόσο για την νοστιμιά της και για την ποικιλία της, όσο και για τα ντόπια ποτά που την συνοδεύουν, κυρίως το φημισμένο παριανό κρασί.

Μοναδική χαρά προσφέρει μια απογευματινή βόλτα στα στενοσόκακα του οικισμού, όπου θα θαυμάσετε την απλότητα στην αρχιτεκτονική και στην δόμηση των σπιτιών και των εκκλησιών, το κατάλευκο χρώμα τους που στολίζεται με τα πολύχρωμα πολλά λουλούδια που τα βλέπετε παντού μπροστά σας. Αξίζει να επισκεφτείτε τη μικρή, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Λαογραφική Συλλογή με πολλές τοπικές φορεσιές στο παραδοσιακό σπίτι της οικογένειας Ρούσσου που ανήκει στο Μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Νάουσας. Επίσης πρέπει να επισκεφτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Όθωνα Κάπαρη που περιλαμβάνει αντικείμενα από την αρχαιότητα, έως τις μέρες μας, καθώς επίσης και τη συλλογή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών έργων τέχνης, κυρίως εικόνες, η οποία στεγάζεται στους χώρους του ναού του Αγίου Αθανασίου στην είσοδο της πόλης.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στην είσοδο του μικρού λιμανιού ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια του μικρού Βενετσιάνικου κάστρου που οι ντόπιοι το αποκαλούν το Καστέλι και στα χρόνια της Ενετικής κυριαρχίας στο νησί προστάτευε την Νάουσα και έλεγχε ολόκληρο τον όρμο της. Θα μπορέσετε να δείτε, ελάχιστα βυθισμένους στο νερό, τους λιμενοβραχίονες που προστάτευαν το κάστρο από τα μανιασμένα κύματα του Βοριά, καθώς και το τείχος που κατέληγε στον κυκλικό πύργο που ήταν κτισμένος πάνω σε μια ρηχή ξέρα μέσα στην θάλασσα. Το κάστρο κτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα.

Η Νάουσα έχει πολλές εκκλησίες μεταξύ των οποίων μπορείτε να θαυμάσετε σε μικρό ύψωμα τον Μητροπολιτικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα, τον Άγιο Αθανάσιο, έναν ναό του 17ου αιώνα στην είσοδο του οικισμού, τον Άγιο Νικόλαο στο λιμάνι που προστατεύει τους ψαράδες και τους ναυτικούς, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, την Μεταμόρφωση, τον Άγιο Νικόλαο τον Μοστράτο, τον Άγιο Γεώργιο των καθολικών, την Αγία Παρασκευή και το μικρό ναΐδριο το Ταξιαρχάκι. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του 17ου αιώνα με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και θαυμάσιες παλιές εικόνες προσφέρει μια υπέροχη θέα στο ανοικτό πέλαγος και στην όμορφη Νάουσα. Και γύρω από την Νάουσα μπορείτε να επισκεφτείτε τουλάχιστον 6 μοναστήρια με σημαντικότερο αυτό της Λογγοβάρδας. Στη τοποθεσία «Πρωτόρια» στα νότια της πόλης θα βρείτε μια μικρή και ερειπωμένη εκκλησία που οι υπέροχες αγιογραφίες της του 12ου και του 13ου αιώνα έχουν αποκολληθεί και μεταφερθεί στο Μουσείο Βυζαντινής τέχνης της πόλης.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Συνέχεια από την συνοικία του κάστρου βρίσκεται η συνοικία του Αγίου Δημητρίου όπου τα σπίτια είναι κυριολεκτικά κτισμένα πάνω στη θάλασσα. Ωραία εικόνα δίνουν οι παλιοί ανεμόμυλοι που στέκουν πλέον ακίνητοι, αναπολώντας τις παλιές δόξες τους.

Με έδρα του την Νάουσα ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για μπάνιο τόσο σε κοντινές, όσο και σε πιο μακρινές και δημοφιλείς παραλίες Μικρό και Μεγάλο Πιπέρι, Άγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία και φυσικά και στις περίφημες Κολυμπήθρες. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι σας στην ωραία και γραφική παραλία του οικισμού.

Οι κάτοικοι της Νάουσας, όπως όλοι οι Παριανοί είναι άνθρωποι του τραγουδιού και του γλεντιού, έτσι δεν χάνουν ευκαιρία να οργανώσουν γιορτές.

Η χρονιά ξεκινάει με το πανηγύρι της Παντάνασσας στις 2 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του Πάσχα.

Την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου διοργανώνονται οι γιορτές του κρασιού και του ψαριού. Στις 23 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής για τα εννιάμερα της Παναγίας γίνεται η μεγάλη αναπαράσταση της απόκρουσης της εισβολής των κουρσάρων στο νησί και με το γλέντι που ακολουθεί ξορκίζονται οι κακές μνήμες και απωθούνται στο μακρινό παρελθόν όλες αυτές οι καταστροφικές επιδρομές.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Ολόκληρο το καλοκαίρι οργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέατρο, τραγούδι, χορό, εκθέσεις, αναπαραστάσεις, δρώμενα και άλλα πολλά.

Και το καλοκαίρι κλείνει με το θρησκευτικό πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό αγροτικό ιατρείο, και το φαρμακείο της πόλης, ή στις αστυνομικές και άλλες υπηρεσίες του τόπου.

Η πρόσβαση στην Νάουσα γίνεται εύκολα με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα, όπως επίσης και με πυκνά και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων που συνδέουν την πόλη με την Παροικιά και άλλους οικισμούς του νησιού. Επίσης μπορείτε να έλθετε με το δικό σας, ή με μισθωμένο σκάφος και να δέσετε στο λιμάνι της πόλης.
Το νησί της Πάρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: