Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Πάρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Πάρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Πάρος » Αξιοθέατα στην Πάρο » Ο Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής
Greek version availableEnglish version available
Mykonos island Ξενοδοχεία στην Πάρο
Mykonos island Δωμάτια στην Πάρο
Mykonos island Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Στούντιο στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Διαμερίσματα στην Πάρο
Mykonos island Βίλλες στην Πάρο
Mykonos island Junior Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Οικογενειακά Δωμάτια στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Μήνας του Μέλιτος στην Πάρο
Mykonos island Μεζονέτες στην Πάρο
Mykonos island Bungalows στην Πάρο
Η Πάρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Πάρος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Πάρο
Wallpapers από Πάρο
Αξιοθέατα στην Πάρο
 Video Clip από Πάρο
 PDF οδηγός για την Πάρο:En | Gr
Virtual Tour Πάρου
Ξενοδοχεία στην Πάρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Πάρου

Ο Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής

Ο Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των βυζαντινών χρόνων στον Ελλαδικό χώρο. Ο Ναός βρίσκεται στην Παροικιά, κοντά στο λιμάνι και είναι ένα κτίσμα που αμέσως προσελκύει το βλέμμα του επισκέπτη μόλις αποβιβαστεί από το πλοίο. Κοινή ονομασία του ναού είναι Καταπολιανή, από την έκφραση «κατά την πόλιν», δηλαδή κοντά στην αρχαία πόλη. Η επίσημη ονομασία που αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα του 16ου αιώνα πρώτη φορά είναι Εκατονταπυλιανή και σύμφωνα με την παράδοση έχει 100 πύλες. Ο Ναός προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε ο εορτασμός είναι εξίσου λαμπρός με αυτόν της Τήνου.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η λαϊκή παράδοση λέει ότι ο ναός κτίστηκε με διαταγή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μεγάλου Κωνσταντίνου που εκπλήρωνε τάμα προς την μητέρα του Αγία Ελένη που είχε προσευχηθεί σε μια αναγκαστική στάση στο νησί όταν πήγαινε για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους το 326. Άλλη παράδοση συμπληρώνει ότι τον 6ο αιώνα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διέταξε τον πρωτομάστορα της Αγίας Σοφίας Ιγνάτιο να κτίσει στην θέση του πρώτου ναού, νέο, μεγαλύτερο και μεγαλοπρεπέστερο.

Ο ναός που σώζεται σήμερα είναι τρίκλιτη βασιλική, σταυροειδής όμως και με τρούλο. Η αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι είναι κτισμένος πάνω στα θεμέλια και το δάπεδο αρχαίου ρωμαϊκού γυμνασίου, του οποίου σώζεται ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό που εκτίθεται στο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Από την Πρωτοχριστιανική βασιλική της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου σώζονται ο άμβωνας και μαρμάρινα τμήματα του ιερού τέμπλου και μέσα στο ιερό η πρώτη Αγία Τράπεζα και επισκοπικό σύνθρονο. Εντυπωσιακός είναι και ο διάκοσμος στους τοίχους του ναού και των παρεκκλησίων. Οι τοιχογραφίες στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου ανάγονται στον 7ο και 8ο αιώνα. Πολλές φορητές εικόνες κοσμούν τον ναό, μεταξύ των οποίων οι εικόνες του Χριστού και της Κοίμησης της Θεοτόκου στο τέμπλο του ναού με επάργυρη διακόσμηση, δωρεά ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Νικολάου Μαυρογένη που είχε καταγωγή από την Πάρο.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Γύρω από τον κυρίως ναό και στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλά παρεκκλήσια με αρχαιότερο του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε μετά το διάταγμα περί ανεξιθρησκείας του Μεδιολάνου. Επίσης, μοναδικό δείγμα στον ελληνικό χώρο είναι ένα παρεκκλήσι με μαρμάρινη κτιστή κολυμπήθρα σχήματος σταυρού που ήταν βαπτιστήριο. Κατά την διάρκεια των πολέμων μεταξύ της Βενετίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας , οι Τούρκοι λεηλάτησαν την Εκατονταπυλιανή και άρπαξαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα του ναού. Πολλές αλλαγές και επεμβάσεις έγιναν στην διάρκεια των αιώνων στον ναό και μετά την δεκαετία του 1960 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναστήλωση ολόκληρου του συγκροτήματος και επανήλθε στην μορφή που είχε κατά τον 6ο αιώνα.

Το 1992 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακήρυξε τον ναό σε Πανελλήνιο Προσκύνημα, λόγω της αρχαιολογικής, ιστορικής και θρησκευτικής αξίας του. Έτσι καταργήθηκε ο ενοριακός χαρακτήρας της Εκατονταπυλιανής και προήχθη σε Ιερό Προσκύνημα που ελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, προσκυνητές της εικόνας της Παναγίας, αλλά και απλούς τουρίστες που έρχονται εδώ και θαυμάζουν το συγκρότημα και το Βυζαντινό Μουσείο που στεγάζεται εδώ.
Το νησί της Πάρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: