Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Πάρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Πάρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Πάρος » Χωριά στην Πάρο » Πρόδρομος
Greek version availableEnglish version available
Mykonos island Ξενοδοχεία στην Πάρο
Mykonos island Δωμάτια στην Πάρο
Mykonos island Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Στούντιο στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Διαμερίσματα στην Πάρο
Mykonos island Βίλλες στην Πάρο
Mykonos island Junior Σουίτες στην Πάρο
Mykonos island Οικογενειακά Δωμάτια στην Πάρο
mykonos hotel
mykonos island
Mykonos island Μήνας του Μέλιτος στην Πάρο
Mykonos island Μεζονέτες στην Πάρο
Mykonos island Bungalows στην Πάρο
Η Πάρος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Πάρος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Πάρο
Wallpapers από Πάρο
Αξιοθέατα στην Πάρο
 Video Clip από Πάρο
 PDF οδηγός για την Πάρο:En | Gr
Virtual Tour Πάρου
Ξενοδοχεία στην Πάρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ο Πρόδρομος στους χάρτες Google
Ο Πρόδρομος στο χάρτη
Ο Πρόδρομος
Τα χωριά της Πάρου

Πρόδρομος, Πάρος

Ο Πρόδρομος, ένα παραδοσιακό χωριό της ενδοχώρας του νησιού, βρίσκεται 14 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την Παροικιά, 5 χιλιόμετρα Ανατολικά από τις Λεύκες και 1,5 χιλιόμετρο Δυτικά από την Μάρπησσα. Το χωριό είναι κτισμένο σε εύφορη περιοχή με περιβόλια και άλλες καλλιέργειες. Κατοικείται από 300 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Η ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις που φτάνουν ως τις μέρες μας διηγούνται πολλά και ενδιαφέροντα. Η παλιά παράδοση λέει ότι εδώ γεννήθηκε ο μεγάλος λυρικός ποιητής της αρχαιότητας Αρχίλοχος. Τον Μεσαίωνα και αργότερα ονομαζόταν Δραγουλάς, ή Τραγουλάς, όνομα που αποτελεί παραφθορά του επιθέτου «Τράγειος» του θεού Απόλλωνα που λατρευόταν στο νησί στους αρχαίους χρόνους ως προστάτης των βοσκών. Τον 17ο αιώνα οι πιστοί του χωριού έκτισαν τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που κοσμείται με σημαντικές παλιές εικόνες και ξυλόγλυπτα ενδιαφέρουσας τεχνοτροπίας. Ο ναός αυτός έδωσε και το σημερινό όνομα του χωριού. Ο επισκέπτης μπορεί να τριγυρίσει στα μικρά δρομάκια, ανάμεσα στα κάτασπρα σπιτάκια, να θαυμάσει τις μικρές, αλλά πολύ όμορφες εκκλησίες και τέλος να προσκυνήσει σε ένα από τα μοναστήρια της περιοχής.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αξίζει να επισκεφτείτε το εργαστήρι Αγιογραφίας που λειτουργεί στο χωριό, το οποίο όμως δεν είναι ένα απλό εργαστήρι, αλλά ένας συνδυασμός παλιού σπιτιού και πολλών δραστηριοτήτων που επιτελεί με πολλή αγάπη και μεράκι η οικογένεια που ζει εδώ. Οι άνθρωποι του σπιτιού ζουν κυριολεκτικά με τους παραδοσιακούς ρυθμούς και προσπαθούν να συντηρήσουν μια παραδοσιακή αυτόνομη οικιστική και παραγωγική μονάδα. Ασχολούνται επαγγελματικά με την αγιογραφία και την συγγραφή βιβλίων γύρω από σχετικά θέματα, αλλά ταυτόχρονα καλλιεργούν και παράγουν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, συντηρούν ικανό αριθμό ζώων όπως πρόβατα, κατσίκες, πουλερικά, που προσφέρουν πολλά και ποικίλα προϊόντα, αποθηκεύουν το βρόχινο νερό σε παραδοσιακές κυκλαδίτικες στέρνες, παράγουν το ψωμί, το κρασί, το κρέας που χρειάζονται. Δηλαδή προσπαθούν να κατακτήσουν την πλήρη αυτονομία της οικογένειας σε τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάλογα την εποχή της επίσκεψής σας θα δείτε τα μέλη της οικογένειας του σπιτιού να ασχολούνται με τις αντίστοιχες εποχικές εργασίες. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε!

Αυτό όμως που κάνει τον Πρόδρομο να ξεχωρίζει είναι το παλιό βυζαντινό μονοπάτι που συνδέει τον Πρόδρομο με τις Λεύκες. Για όσους αγαπούν την πεζοπορία αυτό το μονοπάτι προσφέρει μία διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς που διαρκεί μιάμιση ώρα, ή και λίγο περισσότερο, ανάλογα με τον ρυθμό σας, περνώντας ανάμεσα από αμπέλια και μεγάλες και γέρικες ελιές. Το μονοπάτι δημιουργήθηκε πριν από περισσότερο από 1.000 χρόνια κατά την διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων για να εξυπηρετεί την επικοινωνία και το εμπόριο στην ενδοχώρα του νησιού. Ακόμα και σήμερα ο περιπατητής διακρίνει σε εκτεταμένα τμήματά του καλά διατηρημένες μεγάλες μαρμάρινες πλάκες που δείχνουν πώς ήταν κατασκευασμένο την εποχή της δημιουργίας του. Πραγματικά οι λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και όλοι οι επισκέπτες αξίζει να περπατήσουν αυτό το μονοπάτι. Η διαδρομή θα τους αποζημιώσει και με το παραπάνω.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στο χωριό δεν υπάρχει δυνατότητα για διαμονή, αλλά στις γραφικές ταβέρνες του μπορείτε να απολαύσετε την περίφημη ντόπια παριανή κουζίνα με τις θαυμάσιες λαχταριστές λιχουδιές της.

Αν δεν «ξοδέψετε» όλη σας την ημέρα εδώ, επειδή σας αιχμαλώτισε η πανέμορφη φύση, ή οι καλοσυνάτοι και φιλόξενοι κάτοικοι, τότε μπορείτε να πάτε σε κάποια κοντινή παραλία της ανατολικής ακτής του νησιού για το μπάνιο σας.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό αγροτικό ιατρείο, ή στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Παροικιάς ( 11 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά).

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται εύκολα με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα μέσα από μια ωραία διαδρομή.
Το νησί της Πάρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: