Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σίφνο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σίφνο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Σίφνος » Χωριά στη Σίφνο » Κάστρο
Greek version availableEnglish version available
Δωμάτια στη Σίφνο
Στούντιο στη Σίφνο
Σουίτες στη Σίφνο
Διαμερίσματα στη Σίφνο
Βίλλες στη Σίφνο
Μεζονέτες στη Σίφνο
Η Σίφνος στους χάρτες Google
Η Σίφνος στο χάρτη
Γιατί Σίφνος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Σίφνο
Wallpapers από Σίφνο
 Video Clip από Σίφνο
 PDF οδηγός για τη Σίφνο : En | Gr
Virtual Tour Σίφνου
Ξενοδοχεία στη Σίφνο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Το Κάστρο στους χάρτες Google
Το Κάστρο στο χάρτη
Το Κάστρο
Πανοράματα
Τα χωριά της Σίφνου

Κάστρο, Σίφνος

Ο οικισμός Κάστρο, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά από την Απολλωνία, οφείλει το όνομά του στην ύπαρξη κάστρου της εποχής της Φραγκοκρατίας. Το Μεσαιωνικό αυτό κάστρο ήταν χτισμένο πάνω στο αρχαίο «άστυ» της κλασικής εποχής, που προϋπήρχε από τους Γεωμετρικούς και τους Μυκηναϊκούς χρόνους. Ο μεσαιωνικός οικισμός είναι οχυρωμένος, όπως και σε άλλα Κυκλαδονήσια (Φολέγανδρος, Αντίπαρος), με τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών να αποτελούν το αμυντικό τοίχος του οικισμού που είναι κτισμένος σε θέση φυσικά οχυρή και απρόσιτη. Η ιστορία υπάρχει παντού διάχυτη, με πολλά αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη να είναι ενσωματωμένα στα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά σπίτια της εποχής της Ενετοκρατίας με τα ωραία οικόσημα και επιγραφές παντού. Σήμερα ο οικισμός κατοικείται από 100 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το Κάστρο διαθέτει μικρές δυνατότητες για διαμονή, αλλά όπως όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Εδώ θα βρείτε μικρές παραδοσιακές ταβέρνες και αρκετά ζαχαροπλαστεία με τα φημισμένα γλυκά του νησιού. Επίσης στα Σεράλια, την παραλία κάτω από το Κάστρο, θα βρείτε ωραίες παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες.

Μπορείτε να δείτε το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο με ωραία αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά γλυπτά, συλλογή με κεραμικά προερχόμενα από πολλές ιστορικές περιόδους και πολλά νομίσματα. Το μουσείο φιλοξενείται σε παλιό αρχοντικό που συντηρήθηκε και αναπαλαιώθηκε την δεκαετία το 1980. Ιστορικό αξιοθέατο είναι και ο ίδιος ο οικισμός που η μεσαιωνική του ατμόσφαιρα είναι διάχυτη παντού. Μπαίνουμε στο Κάστρο από τις παλιές μικρές «Λόζιες» που είναι στενές είσοδοι με στοά για καλύτερη προστασία του χώρου. Κάποια στιγμή ίσως βρεθείτε να περπατάτε στις στέγες παλιών μονώροφων σπιτιών που σήμερα είναι χώροι αποθήκευσης προϊόντων.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στον παλιό οικισμό μπορείτε να δείτε πολλές παλιές εκκλησίες μεταξύ των οποίων την Μητρόπολη, τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεούσας του 17ου αιώνα με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα συλλογή θρησκευτικών και εκκλησιαστικών αντικειμένων, την επίσης του 17ου αιώνα εκκλησία της Θεοσκέπαστης με ωραίες παλιές εικόνες, τον Άγιο Νικόλαο (16ος αιώνας), την Κοίμηση (16ος αιώνας), την Αγία Αικατερίνη, τον Άγιο Ιωάννη, τον Άγιο Στέφανο και πολλές ακόμα. Πηγαίνοντας προς ένα ψηλό βράχο θα δείτε στην κορυφή του το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, απ' όπου έχετε πολύ ωραία θέα προς την θάλασσα. Κάτω από το Κάστρο μπορείτε να επισκεφθείτε τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό Σεράλια, ή Γιαλό με τα μεσαιωνικά λιμενικά έργα, από την εποχή που ήταν το λιμάνι του οικισμού και του νησιού. Τέλος, έξω από τον οικισμό, στην ανατολική ακτή του νησιού, μπορείτε να δείτε την εκκλησία της Παναγίας της Πουλάτης του 19ου αιώνα.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Κοντινές παραλίες για κολύμπι είναι στα Σεράλια και την Πουλάτη σε μικρή απόσταση από το χωριό.

Σε κάθε περίπτωση ανάγκης πρέπει να απευθυνθούμε στις αντίστοιχες υπηρεσίες της πολύ κοντινής Απολλωνίας (3 χιλιόμετρα δυτικά).

Η πρόσβαση από το λιμάνι στις Καμάρες και την Απολλωνία γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, καθώς επίσης και με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο επιβατηγό αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θεωρούν ιδανική βόλτα και την διαδρομή Απολλωνία - Κάστρο, ή και αντίστροφα.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας
Το νησί της Σίφνου   Greekislands.com   Διαμονή σε: