Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σύρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σύρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Σύρος » Χωριά στη Σύρο » Άνω Σύρος
Greek version availableEnglish version available
Σουίτες στη Σύρο
Δωμάτια στη Σύρο
Η Σύρος στους χάρτες Google
Η Σύρος στο χάρτη
Γιατί Σύρος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Σύρο
Wallpapers από Σύρο
Αξιοθέατα στη Σύρο
 Video Clip από Σύρο
 PDF οδηγός για τη Σύρο: En | Gr
Virtual Tour Σύρου
Ξενοδοχεία στη Σύρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Η Aνω Σύρος στους χάρτες Google
Η Aνω Σύρος στο χάρτη
Η Aνω Σύρος
Τα χωριά της Σύρου

Άνω Σύρος, Σύρος

Η Άνω Σύρος παρουσιάζεται στα μάτια του επισκέπτη πανέμορφη και μικρή, αλλά με μεγάλη ιστορία και εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια μεσαιωνική πόλη που επιζεί έως τις μέρες μας και απλώνεται πάνω στο λόφο, με μοναδικό στολίδι στην κορυφή του τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο μητροπολιτικός ναός των πολλών καθολικών χριστιανών του νησιού, οι οποίοι τον αποκαλούν στο γλωσσικό ιδίωμα των Κυκλάδων «Σαν Τζώρτζη».

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η ίδρυση της πόλης ανάγεται στους πρώτους χρόνους της Φραγκοκρατίας, στην εποχή του βενετσιάνου άρχοντα Μάρκου Σανούδου που ίδρυσε το Δουκάτο της Παροναξίας και υπέταξε και την Σύρο στο όνομα του Δόγη της Βενετίας. Τον 16ο αιώνα το νησί περιήλθε στην κυριαρχία των Οθωμανών Τούρκων που, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, επέτρεψαν στον καθολικό πληθυσμό να αναπτυχθεί σχετικά ελεύθερα, πληρώνοντας μόνο ετήσιο φόρο στον Σουλτάνο. Κατοικείται από 1100 περίπου κατοίκους, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ακολουθούν το καθολικό δόγμα και προσφέρει πολλά αξιοθέατα στον επισκέπτη.

Διαθέτει δυνατότητες για διαμονή μέσα στον γραφικό οικισμό που προσφέρει επίσης εξαιρετικές ευκαιρίες για καλό ντόπιο φαγητό σε ωραίες παραδοσιακές ταβέρνες με μουσική και νοσταλγία, με πρώτη και καλύτερη την υπόγεια ταβέρνα που έπαιζε ο περίφημος Μάρκος Βαμβακάρης.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο περίπατος στα στενά σοκάκια του οικισμού προσφέρει πολλές συγκινήσεις, ιστορικού, αρχιτεκτονικού, αλλά και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Σκαρφαλωμένα στο λόφο, τα σπίτια, το ένα σχεδόν πάνω στο άλλο, να επικοινωνούν με πάρα πολλά σκαλοπάτια και να υποδέχονται τον επισκέπτη με το χαρούμενο κάτασπρο χρώμα τους που στολίζεται με πολύχρωμα λουλούδια από αμέτρητες γλάστρες που δεν λείπουν από κανένα σπίτι.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τις πολλές εκκλησίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι καθολικές και η μια είναι ομορφότερη από την άλλη. Η πλέον μεγαλοπρεπής είναι ασφαλώς η μητρόπολη των καθολικών, ο Άγιος Γεώργιος, ή Σαν Τζώρτζης στην κορυφή του λόφου που κτίστηκε τον μεσαίωνα και επισκευάστηκε τον 19ο αιώνα, με κύριο αξιοπερίεργο την εικόνα του Αγίου που έχει σκοτώσει τον δράκο, αλλά δεν ιππεύει, όπως συνηθίζεται στην ελληνική αγιογραφία και έχει δίπλα του την Αγία Ανθούσα. Άλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Νικόλαος των Φτωχών του 17ου αιώνα, η Αγία Τριάδα των αρχών του 18ου αιώνα, ο Άγιος Αθανάσιος μέσα σε μια απότομη ρεματιά και το ξωκλήσι της Γέννησης του Χριστού.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ιστορικά κτίρια με σύγχρονο ενδιαφέρον είναι το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής, οι Μονές των Ιησουιτών και των Καπουκίνων μοναχών, το Δημαρχείο, το Ιστορικό Αρχείο της Άνω Σύρου, το Πνευματικό Κέντρο και η έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων. Ακόμα πρέπει να δείτε την προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη σε μια μικρή πλατεία κοντά στο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο λαϊκό μουσικό, συνθέτη, οργανοπαίκτη και τραγουδιστή που επηρέασε πολύ την λαϊκή ελληνική μουσική από τον μεσοπόλεμο και μετά.

Επίσης, γύρω από την πόλη αξίζει να επισκεφτείτε το παραδοσιακό χωριό Αληθινή με την υπέροχη θέα τόσο στην Άνω Σύρο, όσο και στην Ερμούπολη, τον ναό της Αγίας Παρασκευής, ψηλότερα από την Αληθινή, με επίσης εξαιρετική θέα και την σπηλιά του Φερεκύδη, όπου κατά την παράδοση κατοικούσε ο αρχαίος φιλόσοφος που έζησε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο Δήμος της Άνω Σύρου οργανώνει ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ερμούπολης.

Υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο περιφερειακά στον οικισμό, αλλά ο πλέον δημοφιλής τρόπος για να επισκεφτεί κάποιος την Άνω Σύρο είναι η αναγκαστική πεζοπορία και λίγο «αναρρίχηση», δεδομένου ότι λόγω των πάρα πολλών σκαλοπατιών δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων στο μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης. Η είσοδος στον μεσαιωνικό οικισμό γίνεται από τρία σημεία, κατάλοιπα των παλιών εισόδων του μεσαίωνα που τότε ήταν επτά. Η απόσταση από το λιμάνι είναι 3,5 περίπου χιλιόμετρα.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας
Το νησί της Σύρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: