Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σύρο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σύρο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Κυκλάδες » Σύρος » Χωριά στη Σύρο » Ερμούπολη
Greek version availableEnglish version available
Σουίτες στη Σύρο
Δωμάτια στη Σύρο
Η Σύρος στους χάρτες Google
Η Σύρος στο χάρτη
Γιατί Σύρος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Σύρο
Wallpapers από Σύρο
Αξιοθέατα στη Σύρο
 Video Clip από Σύρο
 PDF οδηγός για τη Σύρο: En | Gr
Virtual Tour Σύρου
Ξενοδοχεία στη Σύρο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Ερμούπολη
Η Ερμούπολη στους χάρτες Google
Η Ερμούπολη στο χάρτη
Η Ερμούπολη
Παραλίες στην Ερμούπολη
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από την Ερμούπολη
Τα χωριά της Σύρου

Ερμούπολη, Σύρος

Η Ερμούπολη είναι η πολιτεία που γεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες και τις στάχτες της Επανάστασης του 1821. Οι καταδιωγμένοι πρόσφυγες από τα καταστραμμένα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Μικράς Ασίας βρήκαν στην ήσυχη αυτή γωνιά των Κυκλάδων μια ειρηνική αγκαλιά να τους περιμένει. Υλικά μέσα δεν είχαν πολλά, αλλά διέθεταν πολλές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία στο εμπόριο, την ναυτιλία, την βιοτεχνία. Έτσι, οι χιλιάδες αυτοί πρόσφυγες ξεκίνησαν μια δυναμική ανέλιξη της νέας τους πατρίδας και την οδήγησαν στην οικονομική ακμή και στην πολιτιστική και κοινωνική ανάταση.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η πόλη γρήγορα αφιερώθηκε στον θεό του Εμπορίου, τον Ερμή, όπως προδίκαζε και το όνομά της. Στα μέσα ήδη του 19ου αιώνα είχε αναδειχθεί στο πιο σπουδαίο εμπορικό, οικονομικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο του Ελληνισμού. Εδώ σχηματίστηκε, για πρώτη φορά επί ελεύθερου ελληνικού εδάφους, η νεαρή αστική τάξη που εξέφραζε τον δυναμισμό της εκτός από την οικονομία και στον κοινωνικό και πνευματικό χώρο. Τότε κοσμήθηκε η πόλη με μια σειρά από σπουδαία κτίρια, εκκλησίες, πλατείες, θέατρα, αρχοντικά σπίτια, δημόσια καταστήματα, εργοστάσια και άλλα πολλά. Έτσι το όνομά της έσπασε τα όρια των ελληνικών συνόρων και μαθεύτηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες από κάθε γωνιά της αναπτυγμένης Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Τότε ξεκίνησε ένα τουριστικό ρεύμα που διαρκεί μέχρι σήμερα, γιατί η Ερμούπολη είναι ένα αληθινό ζωντανό Μουσείο βιομηχανικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής άνθησης.

Σήμερα η Ερμούπολη είναι μια σύγχρονη μικρή πόλη, έδρα του Νομού Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο για ολόκληρη την νησιώτικη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο σύγχρονος επισκέπτης έχει πολλά να δει στην πόλη και περισσότερα να μάθει. Βλέπει μια πόλη κτισμένη αμφιθεατρικά να ξεκινά από το λιμάνι και να σκαρφαλώνει σε δυο λόφους ανηφορίζοντας προς την Άνω Σύρο. Το καμάρι της αρχοντικής πόλης που θυμίζει αστικό κέντρο της αναπτυγμένης Ιταλίας του 18ου και 19ου αιώνα είναι η Πλατεία Μιαούλη με την μαρμάρινη εξέδρα της Μουσικής του γλύπτη Βιτάλη και το Δημαρχείο της πόλης σε σχέδια του μεγάλου Τσίλλερ. Και ο Ναός της Ανάστασης ψηλά στην κορυφή του λόφου στεφανώνει μεγαλόπρεπα με τον γαλάζιο τρούλο του ολόκληρη την πόλη.

Μετά την ωραία κεντρική πλατεία του Δημαρχείου και του Πνευματικού Κέντρου ο επισκέπτης οφείλει να επισκεφτεί και να θαυμάσει το ανακαινισμένο θέατρο «Απόλλων» πριν ξεκινήσει την ατελείωτη βόλτα του στην πόλη. Φυσικά, δεσπόζουσα θέση στα μνημεία του τόπου κατέχουν οι πολλές και μεγαλόπρεπες εκκλησίες, καθολικές και ορθόδοξες. Ο εντυπωσιακός μαρμάρινος ναός του Αγίου Νικολάου του Πλουσίου κτίστηκε με δωρεές πλουσίων τον 19ο αιώνα, η Κοίμηση της Θεοτόκου έχει την εικόνα της Παναγίας, έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, το κοιμητήριο και ο ναός του, ο Άγιος Γεώργιος έχουν επιβλητικά ταφικά μνημεία, η Μεταμόρφωση είναι η Μητρόπολη και άλλες πολλές ακόμα.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στην προκυμαία θα θαυμάσετε το άγαλμα Νίκης, αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση και μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου το Μνημείο του «Άταφου Αγωνιστή», έργο του γνωστού γλύπτη Βιτάλη (1889). Φυσικά, στο βόρειο τμήμα της πόλης υπάρχει και η αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια με τα πολλά νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά μέσα στους στενούς δρόμους που βλέπουν στο ανοικτό πέλαγος και θυμίζουν την παλιά κραταιά θέση των εμπόρων, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων της πόλης.

Οπωσδήποτε δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Πνευματικό Κέντρο) και το μοναδικό Βιομηχανικό Μουσείο που συγκροτείται από 4 παλιά εργοστάσια όπου έχουν μαζευτεί όλα τα κειμήλια της βιομηχανικής ανάπτυξης του 19ου αιώνα. Ο κατάλογος των κτιρίων που πρέπει να δείτε είναι ατελείωτος και μόνο ενδεικτικά θα αναφέρουμε ακόμα τα κτίρια της Νομαρχίας, της Εθνικής Τράπεζας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Λυκείου Ελληνίδων, την Πινακοθήκη των Κυκλάδων, το Τελωνείο, τη σχολή Εμπορικού Ναυτικού και πολλά ακόμα, ανάμεσα στα οποία σημαίνουσα θέση κατέχουν τα μισοερειπωμένα Λαζαρέτα, το παλιό λοιμοκαθαρτήριο που βρίσκεται στο νότιο άκρο του κόλπου.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Έξω από την πόλη, στο κοντινό μεσόγειο χωριό Επισκοπειό, 4 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Ερμούπολης, αξίζει να επισκεφτείτε το «Κοκκινόσπιτο», ένα ερειπωμένο, «στοιχειωμένο», σύμφωνα με τη ντόπια παράδοση σπίτι, που ενέπνευσε τον Μ. Καραγάτση στο μυθιστόρημα «Η Μεγάλη Χιμαιρα».

Οι 12.000 μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι για την εικόνα αυτή της πόλης τους. Κάθε καλοκαίρι οι Δημοτικές αρχές διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα «Ερμοπούλεια», που προσελκύουν πολύ κόσμο με τις πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κάθε μορφής τέχνης. Η σύγχρονη πόλη διαθέτει και καζίνο που στεγάζεται σε ένα ωραίο νεοκλασικό κτίριο.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Οι πολλοί επισκέπτες της πόλης έχουν πολλές επιλογές για διαμονή σε καταλύματα όλων των τύπων, ενώ θα βρουν καλό φαγητό, τόσο της ντόπιας κουζίνας όσο και ευρωπαϊκής, σε πολλές παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες ταβέρνες και εστιατόρια και θα απολαύσουν νυχτερινή ζωή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, στα μπαρ και κλαμπ της πόλης.

Σε περίπτωση ανάγκης η πόλη διαθέτει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και επιπλέον ένα σύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο.

Η πρόσβαση στην πόλη γίνεται από το λιμάνι και το αεροδρόμιο.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας
Το νησί της Σύρου   Greekislands.com   Διαμονή σε: