Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Κω. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Κω συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Κως » Χωριά στην Κω » Κέφαλος
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στην Κω
Διαμερίσματα στην Κω
Σουίτες στην Κω
Δωμάτια στην Κω
Bungalows στην Κω
Η Κως στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Κως?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Κω
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Κω
Wallpapers από Κω
Αξιοθέατα στην Κω
Κως: Βίντεο κλιπ
 PDF οδηγός για την Κω: En | Gr
Virtual Tour της Κω
Ξενοδοχεία στην Κω: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Κέφαλο
Η Κέφαλος στους χάρτες Google
Η Κέφαλος στο χάρτη
Η Κέφαλος
Παραλίες στον κόλπο της Κέφαλου
Πανοράματα
Τα χωριά της Κω

Κέφαλος, Κως

Η Κέφαλος είναι μια ωραία κωμόπολη χτισμένη σε ένα λόφο στο Δυτικό τμήμα του νησιού και απέχει 40 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πόλη της Κω. Υπήρξε κατά την αρχαιότητα η αρχαία πρωτεύουσα της Κω και σήμερα κατοικείται από περίπου 2.500 μόνιμους κατοίκους.

Ο οικισμός είναι κτισμένος πάνω σε ένα λόφο με τα σπίτια κολλητά το ένα με το άλλο, χαρακτηριστικό νησιώτικο πολεοδομικό στοιχείο, που έτσι δημιουργούνται στενοσόκακα που προκαλούν τον επισκέπτη για μια περιήγηση στην ιστορία και την σημερινή ζωή του τόπου. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που μπορείτε να δείτε εδώ είναι το παραδοσιακό σπίτι, ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με πλήρη αναπαράσταση της αγροτικής ζωής του παλιού καιρού. Δίπλα στο παραδοσιακό σπίτι βρίσκεται ο μύλος, που συμπληρώνει την εικόνα της αγροτικής ζωής του τόπου. Τέλος, την εικόνα ης παλιάς πόλης συμπληρώνουν τα ερείπια του παλιού Κάστρου, δίπλα ακριβώς από τον κυρίως οικισμό.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το επίνειο της κωμόπολης, το Καμάρι, σε απόσταση 1 περίπου χιλιομέτρου Ανατολικά, διαθέτει μαρίνα που προσφέρει πολλές υπηρεσίες και εξυπηρετεί πάρα πολλά σκάφη το καλοκαίρι. Στην παραλία στο Καμάρι μπορείτε να δείτε τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές του Αγίου Στεφάνου, που χρονολογούνται από τον 5 ο αιώνα και να θαυμάσετε, ανάμεσα στα ερείπια, τον ωραίο ψηφιδωτό διάκοσμο που σώζεται, ωραία διακοσμητικά γλυπτά και άλλα υπολείμματα που έχουν διατηρηθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Απέναντι από τις βασιλικές του Αγίου Στεφάνου, κοντά στην ακτή, βρίσκεται το μικρό νησάκι Καστρί με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών.

Στη κοντινή θέση «Παλάτια», 3 χιλιόμετρα Νότια, ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού που ονομαζόταν Αστυπάλαια. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να δείτε τα ερείπια του ναού της Δήμητρας (5 ος αιώνας π.Χ.), ενός ναού του Ασκληπιού, κάποιου νεώτερου δωρικού ναού και ενός ελληνιστικού θεάτρου. Στον ευρύτερο χώρο των αρχαιοτήτων, πάνω σε ένα λοφίσκο, υπάρχει και ο ναός της Παναγίας της Παλατιανής, απ' όπου μπορείτε να δείτε την Κέφαλο και να θαυμάσετε την θέα της θάλασσας μπροστά στα πόδια σας.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Στη θέση Ζηνί, 1-2 χιλιόμετρα νοτιότερα από τα Παλάτια, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Ζηνιώτισσας, επίσης με ωραία θέα στη θάλασσα. Λίγο μετά το εκκλησάκι της Παναγίας θα βρείτε το σπήλαιο της «Άσπρης Τρύπας», όπου η αρχαιολογική σκαπάνη και έρευνα έφερε στο φως ευρήματα από την Νεολιθική εποχή, όπως και πολλά νεωτέρων χρόνων.

Σε απόσταση 7 χιλιόμετρα Νότια από την Κέφαλο βρίσκεται η ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη, με κύριο χαρακτηριστικό της ένα τεράστιο υπεραιωνόβιο πλάτανο να σκεπάζει ολόκληρη την μικρή εκκλησία και τον περίβολό της και ν' αγγίζει σχεδόν και το καμπαναριό της που βρίσκεται δίπλα.

Επίσης, σε απόσταση 11 χιλιόμετρα Νότια θα δείτε το ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Μάμαντος και δίπλα του το σύγχρονο ομώνυμό του. Από εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της θάλασσας.

Στα Βόρεια, σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρων, βρίσκεται ένας μικρός κόλπος που διαθέτει και μικρό λιμανάκι, ο Λιμνιώνας, όπου βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο τα μικρά αλιευτικά και τουριστικά σκάφη όταν χαλάει ο καιρός.

Τέλος, 7 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά βρίσκεται το ερημικό ξωκλήσι του Αγίου Θεολόγου, κοντά στην θάλασσα, σε μια περιοχή με ωραίους ορμίσκους και ακρογιαλιές με βράχια. Αν ξεπεράσετε το μειονέκτημα του κακού δρόμου (5 χιλιόμετρα χωματόδρομος), μαζί με το εκκλησάκι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και κάποιες ερημικές ακρογιαλιές.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στην Κέφαλο και την ευρύτερη περιοχή μέχρι την παραλία προσφέρονται πολλές δυνατότητες για διαμονή.

Το φαγητό είναι καλό και θα το βρείτε στις παραλιακές και μεσόγειες ταβέρνες της περιοχής. Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε τα ντόπια γλυκά, κυρίως αυτά με το περίφημο μέλι της περιοχής.

Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στις ωραίες παραλίες στο Καμάρι και τις άλλες όμορφες παραλίες του κόλπου της Κεφάλου: Χρυσή Ακτή, Πολέμι, Σαν Μπητς, Ξερόκαμπος, Λαγκάδες, Παράδεισος, Καμήλα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε βορειότερα στον Λιμνιώνα, ή στην Δυτική ακτή στον Άγιο Θεολόγο.

Αν βρεθείτε στην Κέφαλο την κατάλληλη εποχή δεν πρέπει να χάσετε τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου. Τον μήνα Οκτώβριο γίνεται ο περίφημος γύρος της Κεφάλου και τις Απόκριες οι ντόπιοι και οι λιγοστοί ξένοι επισκέπτες ξεφαντώνουν με πραγματικό αποκριάτικο γλέντι.

Έκτακτα περιστατικά υγείας καλύπτονται από το τοπικό Αγροτικό Ιατρείο. Επίσης εδώ εδρεύει και αστυνομικός σταθμός.

Η πρόσβαση γίνεται από την πρωτεύουσα (40 χιλιόμετρα) με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και με μοτοσικλέτα.
Το νησί της Κω   Greekislands.com   Διαμονή σε: