Greekislands.com - Greekhotel.com
www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.ConferenceHotelsinGreece.com | Conference Hotels in Greece www.WinterHolidaysinGreece.com | Winter Holidays in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Κω. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Κω συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Κως » Η ιστορία της Κω
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στην Κω
Διαμερίσματα στην Κω
Σουίτες στην Κω
Δωμάτια στην Κω
Bungalows στην Κω
Η Κως στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Κως?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Κω
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Κω
Wallpapers από Κω
Αξιοθέατα στην Κω
Κως: Βίντεο κλιπ
 PDF οδηγός για την Κω: En | Gr
Virtual Tour της Κω
Ξενοδοχεία στην Κω: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Η ιστορία της Κω

Η αρχαιολογική έρευνα επιβεβαίωσε τις παραδόσεις ότι το νησί έχει πανάρχαιη ιστορία. Η Κως έχει κατοικηθεί τουλάχιστον από την αρχή της 3 ης π.χ. χιλιετίας, δηλαδή από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (Πρωτοελλαδική), την εποχή δηλαδή που παρατηρούνται μεγάλες μετακινήσεις λαών στον ευρύτερο Αιγαιακό χώρο, όπως μας αποκαλύπτουν τα ευρήματα στο σπήλαιο «Άσπρη Πέτρα» στο λόφο Ζηνί στην Κέφαλο.

Στην περιοχή της πόλης της Κω η πρώτη εγκατάσταση υπολογίζεται γύρω στα τέλη της 3 ης χιλιετίας και έκτοτε η πόλη κατοικείται συνεχώς μέχρι τις μέρες μας. Ακμάζει κατά τους Μινωικούς και Μυκηναϊκούς χρόνους, ολόκληρη την 2 η π.Χ. χιλιετία και μάλιστα συμμετέχει στον Τρωικό πόλεμο με 30 πλοία. Μετά την «κάθοδο των Δωριέων», το νησί περνά στα χέρια τους και γνωρίζει νέες μέρες δόξας κατά τους ιστορικούς χρόνους. Κατά τη διάρκεια του 7 ου και του 6 ου αιώνα η Κως με τις δωρικές πόλεις της απέναντι Μικράς Ασίας (Κνίδος και Αλικαρνασσός) και της Ρόδου (Ιάλυσος, Κάμειρος και Λίνδος) σχηματίζουν την «Δωρική Εξάπολη», μια συμμαχία με πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα και με θρησκευτικό κέντρο το ναό του Τριοπίου Απόλλωνα στην Κνίδο.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αργότερα το νησί περνά στα χέρια των Περσών και υποχρεώνεται να συμμετάσχει στους Μηδικούς Πολέμους στο πλευρό των Περσών. Μετά όμως την νίκη των Ελλήνων στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές, η Κως συντάσσεται με την Αθηναϊκή Συμμαχία. Τότε έζησε και δίδαξε και ο περίφημος Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής. Αργότερα γνώρισε πολλές περιπέτειες με συχνές επιδρομές και ολιγόχρονη κατοχή από Πέρσες, Μακεδόνες, Αιγυπτίους των Πτολεμαίων, Μιθριδάτη και στο τέλος υποτάχτηκε στους Ρωμαίους.

Γνώρισε μέρες ακμής κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, αν και καταστράφηκε πολλές φορές από σεισμούς. Λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές τον 11 ο αιώνα και μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους πέρασε στα χέρια των Βενετών, των Γενουατών και τέλος των Ιωαννιτών Ιπποτών, κατάλοιπο της εποχής των οποίων είναι τα πολλά και ισχυρά κάστρα που βλέπουμε σήμερα. Το 1523 το νησί πέρασε στα χέρια των Οθωμανών και παρέμεινε υπό την κατοχή τους μέχρι το 1912 οπότε μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα πέρασε στην κυριαρχία των Ιταλών.

Το 1943, μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας ήρθαν για δυο δύσκολα χρόνια οι Γερμανοί και, με το τέλος του πολέμου, διοικήθηκε από τον Βρετανικό στρατό μέχρι το 1948, οπότε, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, πέρασε οριστικά στην Ελλάδα.

Η Κως είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα πόλεων και περιοχών της Ελλάδας που έχουν για χιλιάδες χρόνια το ίδιο όνομα. Η προέλευσή του είναι δύσκολο να εντοπιστεί και δίνονται διάφορες εξηγήσεις. Πάντως, το νησί, μέσα από πολλές περιπέτειες, που ξεκινούν από την Μυθολογική μάχη του Ποσειδώνα με τον Γίγαντα Πολυβότη, μέχρι τα δεινά της ξενικής κατοχής που έληξαν το 1948 με την οριστική ενσωμάτωση της Κω στην Ελλάδα, έφτασε στην σημερινή εποχή που δείχνει να έχει βρει το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ιστορικές Προσωπικότητες του νησιού

Ιπποκράτης

Ο Ιπποκράτης θεωρείται από τον σύγχρονο ιατρικό κόσμο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, υπήρξε ωστόσο και ένας σπουδαίος φιλόσοφος και μεγάλος ανθρωπιστής.

Κατά τον βιογράφο του Σωρανό τον Εφέσιο πρέπει να γεννήθηκε γύρω στο 460 π.χ. ενώ άλλοι μελετητές της αρχαίας ιστορίας υπολογίζουν ότι γεννήθηκε νωρίτερα, ίσως το 470, ή και ακόμα νωρίτερα. Πιστεύεται ότι γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της αρχαίας Κω την Αστυπάλαια, κοντά στην Κέφαλο. Περί της καταγωγής του από την Κω βεβαιώνουν οι μαρτυρίες του Πλάτωνα, του ιατρού Μένωνα, που ήταν μαθητής του Αριστοτέλη και του σπουδαίου βιογράφου του Σωρανού. Το Ασκληπιείο προϋπήρχε του Ιπποκράτη στο νησί, όπως επίσης λειτουργούσε στα χρόνια του και φημισμένη ιατρική σχολή.

Η μυθολογία και η ντόπια παράδοση τον θέλουν απόγονο του Ηρακλή γιατί ο πατέρας του Ηρακλείδης, και αυτός φημισμένος γιατρός, εθεωρείτο απόγονος του Ηρακλή. Η μητέρα του λεγότανε Φαιναρέτη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η σύζυγός του λεγότανε Αβλαβία και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ιπποκράτης τα πέρασε στην Θεσσαλία, απ' όπου και το προσωνύμιο Θεσσαλός. Η αρχαία παράδοση λέει ότι πέθανε σε ηλικία 104 χρόνων και ετάφη κοντά στην Λάρισα και ότι για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του στον τάφο του υπήρχε ένα σμήνος από μέλισσες το μέλι των οποίων είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλά επαρκή ιστορικά στοιχεία για την ζωή του δεν μας παραδίδονται από τους αρχαίους συγγραφείς. Βέβαια μεγάλη σημασία έχουν οι αναφορές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη για τον Ιπποκράτη. Ο Αριστοτέλης μάλιστα τον αποκαλεί και «Μέγα».

Αυτό που σήμερα ονομάζουμε ορθολογική ιατρική είναι έργο του Κώου Ιπποκράτη που έβαλε τις βάσεις της ιατρικής ως επιστήμης στη διάρκεια του Χρυσού Αιώνα στην Αθήνα. Συνεχίζοντας την μακριά παράδοση των ιατρών του νησιού του, ο Ιπποκράτης ταξινόμησε με αξιοθαύμαστο τρόπο τα δεδομένα της εποχής του για τις ασθένειες και το ανθρώπινο σώμα και θεώρησε ότι ο άνθρωπος ασθενεί όποτε εξασθενεί το σώμα του και παραμελεί την ισχυροποίησή του με φυσικό τρόπο.

Πολλά έργα αποδίδονται στον Ιπποκράτη, αν και η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι κάποια απ' αυτά οφείλονται στους άμεσους μαθητές του και κάποια άλλα σε άλλους επιφανείς γιατρούς της εποχής. Πολλά έφτασαν μέχρι τις μέρες μας γιατί κυκλοφορούσαν συνεχώς υπό μορφή κατατοπιστικών φυλλαδίων, ενώ πολλά σώθηκαν στο Βυζάντιο από τις αντιγραφές των μοναχών στα ορθόδοξα μοναστήρια.. Τα έργα του έγιναν αντικείμενο μελέτης και σχολιασμού από επιφανείς γραμματικούς της αρχαιότητας και των Μέσων χρόνων. Τα γνωστότερα έργα του Ιπποκράτη είναι τα παρακάτω: «Περί Επιδημιών», «Περί Τροφής», «Περί Αρχαίης Ιητρικής», «Περί Ιατρού», «Περί Ευσχημοσύνης», «Παραγγελίαι», «Περί Κρίσεως», «Περί κρισίμων», «Επιστολαί», «Δόγμα», «Επισώμιος», κλπ.

Ο όρκος που συνέταξε ο Ιπποκράτης για τους λειτουργούς της Ιατρικής ισχύει μέχρι σήμερα.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Μυθολογία

Τιτανομαχία

Πριν κυβερνήσουν τον κόσμο οι Ολύμπιοι θεοί κυρίαρχοι του κόσμου ήταν, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, οι Τιτάνες και τα αδέλφια τους οι Γίγαντες, όλοι παιδιά της Γαίας και του Ουρανού. Αρχηγό είχαν τον Κρόνο. Η επόμενη γενιά όμως των θεών, με αρχηγό τον γιο του Κρόνου τον Δία συγκρούστηκε μαζί τους διεκδικώντας την εξουσία. Η σύγκρουση ήταν εξαιρετικά βίαιη και έλαβε χώρα σε ολόκληρο το χώρο της Μεσογείου. Σε μια από τις μεγάλες μάχες ο θεός της Θάλασσας και αδελφός του Δία Ποσειδώνας κυνήγησε τον γίγαντα Πολυβότη και τον πρόφτασε κοντά στη νήσο Κω. Τότε, ο θυμωμένος Ποσειδώνας άρπαξε ένα τεράστιο κομμάτι από την Κω και το πέταξε πάνω στον νικημένο γίγαντα και τον καταπλάκωσε. Ο γίγαντας Πολυβότης δεν σκοτώθηκε, αλλά πλακωμένος από τον τεράστιο βράχο βρυχάται και βγάζει φωτιές από τα ρουθούνια του. Είναι το νησί Νίσυρος με το ενεργό ηφαίστειο που, όποτε «ξυπνάει», βρυχάται και πετάει φωτιά και λάβα. Να μια ωραία μυθολογική εξήγηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Νίσυρο. Ας σημειώσουμε ότι η σύγχρονη επιστήμη πράγματι θεωρεί ότι η Νίσυρος αποσπάστηκε από την Κω μετά από ένα μεγάλο σεισμό, σε παλαιότερες γεωλογικές εποχές.

Κιννίς, το μυθικό όνομα της Κω

Η μυθική ονομασία της Κω, «Κιννίς», σύμφωνα με άλλον αρχαιοελληνικό μύθο οφείλεται στον Τιτάνα Κίννο που μαζί με τους αδελφούς του Φοίβο και Κίο κυνηγημένοι από τους Ολύμπιους θεούς κατέφυγαν στην Κω.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο Ηρακλής στη Κω

Επίσης το νησί συνδέεται και με τον πιο σημαντικό ήρωα των αρχαίων Ελλήνων, τον ημίθεο και αήττητο Ηρακλή. Ο μύθος λέει ότι, όταν ο Ηρακλής επέστρεφε με τους συμπολεμιστές του από μια εκστρατεία κατά της Τροίας με τα έξι πλοία του φορτωμένα με τους λεηλατημένους θησαυρούς της, έπεσε σε μια τρομερή καταιγίδα που την είχε ξαποστείλει εναντίον του ήρωα η Θεά Ήρα που τον μισούσε πολύ. Η μεγάλη καταιγίδα βούλιαξε τα πέντε από τα πλοία του Ηρακλή και μόνο το δικό του σώθηκε. Ο ίδιος, με λίγους φίλους του κατάφεραν να βγουν κολυμπώντας στην κοντινή στεριά και μάλιστα στο ακρωτήριο της Κω Γουρνιάτης.

Εκεί οι ήρωες συνάντησαν ένα βοσκό, τον Ανταγόρα που έβοσκε τα πρόβατά του και του ζήτησαν φαγητό και φιλοξενία. Ο δυνατός και ρωμαλέος Ανταγόρας όμως αρνήθηκε και μάλιστα με σκαιό τρόπο και γι' αυτό συνεπλάκη με τον Ηρακλή που θύμωσε πάρα πολύ. Η πάλη κρατούσε πολλή ώρα, χωρίς να υπάρχει νικητής. Τότε επιτέθηκαν στον Ηρακλή και οι φίλοι του Ανταγόρα από την γειτονική πόλη Αντιμάχεια και σε αυτόν οι συμπολεμιστές του Ηρακλή. Κάποια στιγμή ο Ηρακλής ξέφυγε από την μάχη και κατέφυγε στο σπίτι μιας θρακιώτισσας γυναίκας, όπου μεταμφιέστηκε με τα ρούχα της και κρύφτηκε στο δάσος. Το ίδιο έκαναν και οι φίλοι του και όλοι έφτασαν στην αρχαία πόλη που ήταν κοντά στο σημερινό Πυλί. Οι κάτοικοι της πόλης, που ονομαζόταν Φιξί, καλοδέχτηκαν τους κυνηγημένους, ανακήρυξαν βασιλιά τους τον Ηρακλή και κήρυξαν τον πόλεμο στους Αντιμαχιώτες, που τον κυνήγησαν. Οι Αντιμαχιώτες είχαν βασιλιά τους τον γιο του Ποσειδώνα, τον Ευρύπυλο. Οι σχεδόν ισοδύναμοι ημίθεοι, Ηρακλής και Ευρύπυλος συγκρούστηκαν σκληρά και για πολύ ώρα. Ο Ηρακλής τραυματίστηκε, αλλά στο τέλος κατόρθωσε και σκότωσε τον αντίπαλό του. Τότε, οι κάτοικοι της Αντιμάχειας ανακήρυξαν βασιλιά τους τον Χάλκωνα και έδωσαν στον Ηρακλή ως γυναίκα του την Χαλκιόπη, την αδελφή του νέου τους βασιλιά. Από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Θεσσαλός που αργότερα θα γινότανε βασιλιάς της Κω και της Νισύρου.
Το νησί της Κω   Greekislands.com   Διαμονή σε: