Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Κω. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Κω συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Κως » Αξιοθέατα στην Κω » Aρχαιολογικό Μουσείο Κω
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στην Κω
Διαμερίσματα στην Κω
Σουίτες στην Κω
Δωμάτια στην Κω
Bungalows στην Κω
Η Κως στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Κως?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Κω
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Κω
Wallpapers από Κω
Αξιοθέατα στην Κω
Κως: Βίντεο κλιπ
 PDF οδηγός για την Κω: En | Gr
Virtual Tour της Κω
Ξενοδοχεία στην Κω: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Κω

Aρχαιολογικό Μουσείο Κω

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω στεγάζεται σε ένα ωραίο διώροφο κτίριο με τρεις εισόδους που στεφανώνονται με αψίδες. Εδώ στεγάζονται πολλά έργα γλυπτικής, τα οποία κυρίως ήρθαν στο φως μετά τις ανασκαφές που έκαναν οι Ιταλοί μετά τον μεγάλο σεισμό του 1933. Τα γλυπτά εκτίθενται σε τρεις μεγάλες αίθουσες που περιβάλλουν την περίστυλη αυλή, στην οποία βγαίνει ο επισκέπτης περνώντας από ένα προθάλαμο. Το περιστύλιο διακοσμείται με το ωραιότατο ψηφιδωτό που παριστάνει την άφιξη του Ασκληπιού. Στον πρώτο όροφο του μουσείου υπάρχει η μεγάλη συλλογή από αγγεία και άλλα κεραμικά, που όπως δεν είναι προσιτή στο ευρύ κοινό, γιατί απαγορεύεται η είσοδος. Το μουσείο θα είχε περισσότερα ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά οι Ιταλοί στα τέλη της δεκαετίας του 1930 τα μετέφεραν στην Ρόδο και τα τοποθέτησαν στο περίφημο παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου που το αναστήλωσαν τότε.

Στο πρόγραμμα του Μουσείου είναι και η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές, που θα συμβάλλουν στην εξοικείωση των παιδιών με το αρχαιολογικό υλικό και στην γνωριμία τους με την ιστορία του τόπου τους.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Οι σημαντικότερες συλλογές του Μουσείου είναι οι παρακάτω:

1. Η κλειστή στο κοινό συλλογή προϊστορικών αγγείων και μεταλλικών αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όλα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Λόφο των Σεραγιών, όπου ήταν η πόλη της Κω κατά την εποχή του Χαλκού (20ος-12ος αιώνας π.Χ.), από το νεολιθικό σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας (Κέφαλος, 3.000 π.Χ.) και από άλλες μικρότερης σημασίας τοποθεσίες.

2. Η, επίσης κλειστή στο κοινό, μεγάλη συλλογή αγγείων από τους Γεωμετρικούς έως τους Ελληνιστικούς χρόνους (8ος- 1ος π.Χ. αιώνες).

3. Η συλλογή γλυπτών, ανδρικών και γυναικείων αγαλμάτων, κυρίως Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (4ος π.χ.-3ος μ.Χ. αιώνας). Τα περισσότερα προέρχονται από ανασκαφές που έγιναν στη πόλη της Κω (Ρωμαϊκό Ωδείο), στο Πυλί (Ιερό της Δήμητρας) και σε άλλα μέρη στο νησί. Ακόμα η συλλογή, εκτός από αγάλματα, περιλαμβάνει και αναθηματικά και επιτύμβια ανάγλυφα, βωμούς, επιτύμβιους και λατρευτικούς, καθώς επίσης και τραπεζοφόρα. Τα περισσότερα από τα παραπάνω προέρχονται από τις ανασκαφές στη πόλη.

4. Πολύ ωραία ψηφιδωτά δάπεδα από πολλές ρωμαϊκές οικίες.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Από τα παραπάνω εκθέματα τα σημαντικότερα και πιο ενδιαφέροντα για τον επισκέπτη είναι τα παρακάτω:

Α. Ο " Ιπποκράτης". Ένα άγαλμα (4ος π.Χ. αιώνας) ενός γενειοφόρου ανδρός που φοράει ιμάτιο, το οποίο αφήνει γυμνό το στήθος στα δεξιά και το οποίο βρέθηκε στην ανασκαφή στο Ωδείο. Σημαντικό είναι να πούμε ότι το άγαλμα το «βάφτισαν» οι εργάτες της ανασκαφής που το βρήκαν.

Β. Τρία αγάλματα που θεωρούνται ότι παριστούν την Δήμητρα, την Περσεφόνη και τον Άδη (μεταξύ 4ου και 3ου π.Χ. αιώνα). Οι θεές φορούν πέπλο και ιμάτιο και, σύμφωνα με τις ενεπίγραφες βάσεις τους, είναι αναθήματα κάποιων ιδιωτών και των ιερειών κάποιου μικρού αγροτικού ιερού. Ο Άδης είναι ένας όρθιος γενειοφόρος άνδρας με ιμάτιο.

Γ. Ένα επιτύμβιο ανάγλυφο (3ος π.χ. αιώνας) ενός νεαρού, αγένειου αθλητή που στέκεται όρθιος, φοράει ιμάτιο και κρατά το στεφάνι που κέρδισε για τη νίκη του σε κάποιο αγώνισμα. Στο στήθος του υπάρχουν χαραγμένα τα γράμματα «ΔΑΙΔ...» και βρέθηκε στο Ρωμαϊκό θέατρο.

Δ. Κάποια αγάλματα των Ελληνιστικών χρόνων (3ος έως 2ος π.Χ. αιώνας), που παριστάνουν γυναίκες που φορούν τις χαρακτηριστικές Κώιες εσθήτες που είναι διαφανείς και αφήνουν να διακρίνονται από κάτω οι βαρύτεροι χιτώνες.

Ε. Ένα στήριγμα τραπεζιού (τραπεζοφόρο), που φέρει ανάγλυφη παράσταση του κρεμασμένου Μαρσύα που αναμένει την τιμωρία του από τον θεό της μουσικής Απόλλωνα, τον οποίο προκάλεσε σε Μουσικό Αγώνα. Αντίγραφο παλαιότερου Ελληνιστικών χρόνων (2ος π.Χ. αιώνας).

Στ. Ένα ψηφιδωτό δάπεδο από την Ρωμαϊκή οικία που αναστηλώθηκε, με παράσταση του βυθού της θάλασσας με πολλά ψάρια (Ελληνιστικοί χρόνοι) και ένα πολύ ωραίο ψηφιδωτό που παριστάνει την άφιξη του Ασκληπιού στην Κω και την υποδοχή του από τον Ιπποκράτη (3ος μ.Χ. αιώνας).

Ζ. Το ψηφιδωτό του Ερμή (2ος μ.Χ. αιώνας) από την οικία του Ψηφιδωτού της Ευρώπης. Εικονίζει τον θεό Ερμή, καθιστό σε ένα βράχο, με ιμάτιο που καλύπτει την πλάτη, αλλά αφήνει γυμνό τον κορμό (πέτασο), κρατάει το κηρύκειο και φορά τα γνωστά φτερωτά σανδάλια του.

Η. Επίσης, από την οικία του ψηφιδωτού της Ευρώπης, προέρχεται ένα πολύ ωραίο σύμπλεγμα του θεού Διονύσου, του Πάνα και ενός Σατύρου. Ο θεός είναι μεθυσμένος, υποστηριζόμενος από νεαρό Σάτυρο και στηριζόμενος σε θύρσο (καλάμι με τυλιγμένους κλάδους αμπέλου), πάνω στον οποίο κάθεται μικρούλης Πάνας που παίζει φλογέρα. Στα πόδια του μεθυσμένου θεού υπάρχει Ερωτιδέας με έναν ήμερο πάνθηρα.

Και τέλος

Θ. Το ακέφαλο άγαλμα του Ασκληπιού που βαστάζει βακτηρία με τυλιγμένο γύρω της φίδι - το γνωστό σύμβολο του θεού - και έχοντας τον μυθικό θεό της ανάρρωσης στα πόδια του, τον Τελεσφόρο. Επίσης και αυτό το κομμάτι προέρχεται από την οικία του Ψηφιδωτού της Ευρώπης (2ος μ.χ. αιώνας).
Το νησί της Κω   Greekislands.com   Διαμονή σε: