Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Κω. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Κω συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Κως » Χωριά στην Κω » Πυλί
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στην Κω
Διαμερίσματα στην Κω
Σουίτες στην Κω
Δωμάτια στην Κω
Bungalows στην Κω
Η Κως στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Γιατί Κως?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Κω
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Κω
Wallpapers από Κω
Αξιοθέατα στην Κω
Κως: Βίντεο κλιπ
 PDF οδηγός για την Κω: En | Gr
Virtual Tour της Κω
Ξενοδοχεία στην Κω: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Το Πυλί στους χάρτες Google
Το Πυλί στο χάρτη
Το Πυλί
Πανοράματα
Τα χωριά της Κω

Πυλί, Κως

Το Πυλί, η αρχαία πόλη Πέλη, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πόλη της Κω και 4 χιλιόμετρα Νότια από το τουριστικό θέρετρο Μαρμάρι που είναι το επίνειό του. Είναι μια κωμόπολη 2.500 μονίμων κατοίκων που είναι κτισμένη στο μέσο περίπου του νησιού, μέσα σε ένα καταπράσινο κάμπο με μεγάλα ελαιόδενδρα και πολλά κηπευτικά.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τα σπίτια του, μερικές εκατοντάδες, είναι κτισμένα γύρω από την κεντρική πλατεία που συγκεντρώνει την κοινωνική ζωή του χωριού. Η γραφική αυτή πλατεία, με τα ωραία παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, τα παραδοσιακά καφενεία και τις μικρές ταβέρνες, είναι το κέντρο της καθημερινής ζωής στο Πυλί. Εδώ ξεχωρίζει το «Πυλιώτικο Σπίτι», ένα παλιό σπίτι που στους τρεις χώρους του αναπαριστώνται η κουζίνα, η σάλα και το υπνοδωμάτιο ενός παραδοσιακού σπιτιού των παλιών χρόνων, με τα έπιπλα και τα σκεύη, όπως τα «άφησαν» οι ιδιοκτήτες τους πριν από 70 και περισσότερα χρόνια. Σε μικρότερη απόσταση από 100 μέτρα υπάρχει μια μεγάλη πηγή που τα κρύα της νερά τρέχουν από 6 μεγάλες βρύσες. Δίπλα στην πηγή υπάρχουν οι αρχαίοι θόλοι, που η ντόπια παράδοση τους θέλει να συνδέονται με τον τοπικό ήρωα του νησιού. Κοντά στον οικισμό, δίπλα στο μικρό εκκλησάκι του Σταυρού, στέκει εντυπωσιακό το Χαρμύλειον, ένα ταφικό σύνολο που ανάγεται στους Ελληνιστικούς χρόνους και συνδέεται επίσης με την λατρεία του ήρωα και των απογόνων του.

Δυο περίπου χιλιόμετρα πριν τον οικισμό υπάρχει μια τεχνητή λιμνούλα με τα νερά της οποίας ποτίζονται οι πλούσιες καλλιέργειες του κάμπου.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Σε απόσταση 3-4 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά βρίσκεται το παλιό Πυλί. Το Παλιό Πυλί είναι ένας μισοερειπωμένος και εγκαταλειμμένος παλιός οικισμός. Εδώ στο όρος Δικαίο, βρισκόταν στα παλιά χρόνια το Πυλί, με το βυζαντινό κάστρο του να ορθώνεται στη κορυφή ενός λόφου και να δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή. Το κάστρο κτίστηκε τα χρόνια της Μακεδονικής δυναστείας που βασίλευε στο Βυζάντιο από τον 9ο έως τον 11o αιώνα. Όταν το νησί κατέλαβαν οι Ιωαννίτες Ιππότες συντήρησαν και ενίσχυσαν το κάστρο (15ος αιώνας) εξασφαλίζοντας την άμυνα της περιοχής. Όποιος επισκέπτης ανέβει στο λόφο και στο κάστρο αποζημιώνεται με την υπέροχη θέα που έχει ως κάτω στην θάλασσα πέρα από το Μαρμάρι, βλέποντας την Ψέριμο και την Κάλυμνο και ακόμα και τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας (Χερσόνησος της Αλικαρνασσού). Επίσης, στο Παλιό Πυλί θα δείτε την παλιά εκκλησία της Υπαπαντής (14ος αιώνας), με τις ωραίες τοιχογραφίες, ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και κολώνες από κάποιον αρχαίο ναό που προϋπήρχε στο σημείο αυτό, ίσως της Θεάς Δήμητρας. Ακόμα μπορείτε να δείτε την μικροσκοπική εκκλησία του βυζαντινού άρχοντα Μιχαήλ. Μέσα σε μια μεγάλη συστάδα από έλατα υπάρχει μια βρύση που χρησίμευε για το πότισμα των ζώων των παλιών κατοίκων του χωριού.

Τέλος, δίπλα στο λιμάνι στο Μαρμάρι βλέπουμε τις παλιές αλυκές του νησιού.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το χωριό προσφέρει δυνατότητες για διαμονή. Το φαγητό είναι καλό, στις ταβέρνες με την ντόπια και ευρωπαϊκή κουζίνα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το μπάνιο του, να απολαύσει την ηλιοθεραπεία του και να διασκεδάσει με πολλά θαλάσσια σπορ στην καλά οργανωμένη και εκτεταμένη παραλία στο Μαρμάρι.

Αν βρεθείτε στο Πυλί τον Φεβρουάριο δεν πρέπει να χάσετε το καρναβάλι που γίνεται εδώ και που συνοδεύεται με ένα γνήσιο αποκριάτικο γλέντι. Του Αγίου Γεωργίου οι κάτοικοι και οι λιγοστοί επισκέπτες της εποχής γιορτάζουν την γιορτή του Αγίου με πανηγύρι και ιπποδρομίες. Επίσης, το καλοκαίρι, στις 23 Ιουνίου, οι ντόπιοι και οι πρώτοι τουρίστες συμμετέχουν στο πανηγύρι που γίνεται για την γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα. Τέλος, τον Αύγουστο οι δημοτικές αρχές διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πολύ κόσμο.

Έκτακτα περιστατικά υγείας καλύπτονται από το τοπικό Αγροτικό Ιατρείο. Στο χωριό εδρεύει επίσης αστυνομικός σταθμός.

Η πρόσβαση γίνεται από την πρωτεύουσα (15 χιλιόμετρα) με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και με μοτοσικλέτα. Αν διαθέτετε μικρό σκάφος, ιδιωτικό ή νοικιασμένο μπορείτε να δέσετε στο λιμανάκι στο Μαρμάρι και να προγραμματίσετε από εκεί τις εκδρομές σας σε ολόκληρο το νησί και τα γύρω επίσης όμορφα νησιά.
Το νησί της Κω   Greekislands.com   Διαμονή σε: