Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Χωριά στη Ρόδο » Έμπωνας
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ο Έμπωνας στους χάρτες Google
Ο Έμπωνας στο χάρτη
Ο Έμπωνας
Τα χωριά της Ρόδου

Έμπωνας, Ρόδος

Το πανέμορφο εύφορο ορεινό χωριό Έμπωνας βρίσκεται 52 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πόλη της Ρόδου σε υψόμετρο 450 περίπου μέτρα στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Ρόδου, του Αττάβυρου. Κατοικείται από περισσότερους από 1.200 μόνιμους κατοίκους που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους ότι διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και είναι ξακουστοί σε όλη τη Ρόδο για τα γλέντια τους, τους χορούς και τα τραγούδια τους. Εκτός των άλλων παράγεται εδώ, ίσως το εκλεκτότερο κρασί του νησιού.

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία λέξη «άμβων» που σημαίνει πλαγιά βουνού.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Υπάρχει δυνατότητα διαμονής και φαγητού στο χωριό.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται το «Φυσικό δάσος κυπαρισσιού» που με απόφαση της κυβέρνησης το 1986 ανακηρύχτηκε σε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης γιατί είναι ένα «σημαντικό βιογενετικό καταφύγιο» με μεγάλη επιστημονική αξία. Η έκταση του δάσους ξεπερνά τα 1350 στρέμματα και διασχίζεται από τον επαρχιακό δρόμο Έμπωνα-Σιαννών.

Από το χωριό ξεκινά μονοπάτι που φτάνει στην κορυφή του Αττάβυρου πάνω από τα 1.200 μέτρα, όπου υπάρχουν τα ερείπια ναού του Ατταβυρίου Δία που, σύμφωνα με την μυθολογία, τον έκτισε ο μυθικός ήρωας Αλθαιμένης ο οικιστής της αρχαίας πόλης Καμειρίδας. Η περιοχή αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς και πολλούς νεώτερους περιηγητές που ανέβηκαν εδώ πάνω για να θαυμάσουν την θέα όλων σχεδόν των Δωδεκανήσων και, αν το επέτρεπε ο καιρός, της Κρήτης.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Σήμερα το χωριό προσελκύει πολλούς τουρίστες που έρχονται εδώ τα βράδια του καλοκαιριού στις γιορτές του κρασιού με τους παραδοσιακούς χορούς, τους παραδοσιακούς ντόπιους μουσικούς που παίζουν με τα παλιά τους όργανα παλιούς σκοπούς και σύγχρονη μουσική και καλούν τους νέους και τις νέες της περιοχής να χορέψουν με τις πατροπαράδοτες στολές του τόπου. Επίσης οι εκδηλώσεις των γιορτών του κρασιού πλαισιώνονται και από άλλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως θέατρο, εκθέσεις , παζάρι παραδοσιακών προϊόντων και φυσικά γλέντι. Στους επισκέπτες, ξένους και ντόπιους προσφέρεται εκτός των άλλων και τοπική μουσταλευριά, η «ματσοκοφτή» όπως την λένε εδώ.

Ο παλιός πυρήνας του χωριού, ή «Πάνω χωριό» γύρω από την εκκλησία με στενά δρομάκια και σπίτια που θυμίζουν τα κατάλευκα κυκλαδίτικα αξίζει να τον επισκεφτείτε. Επίσης ο Ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο αξίζει την προσοχή σας.

Επισκεφτείτε ακόμα τις εγκαταστάσεις της οινοποιίας «Έμερυ» όπου υπάρχει και μικρή συλλογή λαογραφικού περιεχομένου. Αφού περιηγηθείτε τους χώρους του οινοποιείου θα σας προσφέρουν να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους. Κρασί, ούζο, λικέρ και σαμπανιζέ κρασί.

Σε απόσταση 7 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε και να προσκυνήσετε στην Ιερά Μονή Αρταμίτη, που έχει ανακαινισθεί πρόσφατα, με το ωραίο τέμπλο της.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Μέσα στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε παλιό παραδοσιακό σπίτι, δωρεά του ντόπιου ποιητή Ιωάννη Κωνσταντάκη, όπου θα δείτε ένα ολόκληρο νοικοκυριό του παρελθόντος μαζί με αγροτικά εργαλεία και άλλα σκεύη και προσωπικά αντικείμενα του δωρητή.

Οι κάτοικοι του Έμπωνα έχουν πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, με αποκορύφωμα την φημισμένη γιορτή του κρασιού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και το μεγάλο πανηγύρι στην γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Επίσης λειτουργούν και υπηρεσίες ταχυδρομείου.

Η πρόσβαση στον Έμπωνα γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και μοτοσικλέτα.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: