Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Αξιοθέατα στη Ρόδο » Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Καμείρου
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Η παραλία Καμείρου στους χάρτες Google
Η παραλία Καμείρου στο χάρτη
Η παραλία Καμείρου
Αξιοθέατα
Πανοράματα

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Καμείρου

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης της Καμείρου βρίσκεται στην Βορειοδυτική παραλία του νησιού, 43 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πόλη της Ρόδου, ένα χιλιόμετρο από τον παραλιακό δρόμο και την ακτή του Ακρωτηρίου του Αγίου Μηνά (αρχαίο Μυλάντιο). Ο χώρος εκτείνεται σε λόφο στις υπώρειες του όρους Ακραμύτις.

Κατά τους προϊστορικούς χρόνους εδώ λατρεύονταν οι Μυλάντιοι θεοί, οι οποίοι δίδαξαν στους ανθρώπους τις τέχνες του αλέσματος του σιταριού και του ζυμώματος του ψωμιού. Στην θέση «Καλαβάρδα», 3 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Κάμειρο, έχουν βρεθεί και ανασκαφεί νεκροταφεία της Μυκηναϊκής εποχής.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Στην Ακρόπολη του χώρου πολλά ευρήματα που χρονολογούνται στους Γεωμετρικούς χρόνους επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ναού της θεάς Αθηνάς, την οποία οι νέοι κάτοικοι και κατακτητές του νησιού Δωριείς λατρεύουν εδώ. Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί προκάλεσαν πολλές καταστροφές στα μνημεία. Ο μεγάλος σεισμός του 226 π.Χ. κατάστρεψε ολοκληρωτικά την πόλη των κλασικών χρόνων και τον ναό της Αθηνάς της Καμειράδας. Αμέσως μετά, οικοδομείται σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα η περίφημη πόλη των Ελληνιστικών χρόνων που λειτουργεί σε τρία επίπεδα. Πάνω - πάνω, στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει η Ακρόπολη, ο ναός της θεάς Αθηνάς και η Στοά. Ο οικισμός εκτείνεται στο μεσαίο άνδηρο και ακόμα χαμηλότερα, στο πρώτο επίπεδο, βρίσκονται ο ελληνιστικός ναός, η αγορά της πόλης, ο περίβολος των βωμών και η δωρική κρήνη. Ολόκληρος ο χώρος κοσμείται με πολλά αναθήματα των πιστών, στήλες και εξέδρες με αγάλματα θεών και ηρώων. Νέος μεγάλος σεισμός προκαλεί το 142 π.Χ. νέα μεγάλη καταστροφή της πόλης.

Οι πρώτες ανασκαφές ανάγονται ήδη στα μέσα του 19ου αιώνα και πραγματοποιήθηκαν από τους Ιταλούς αρχαιολόγους Μπιλιόττι και Σάλτζμαν (1852-1864). Κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας και συγκεκριμένα το 1928 συνεχίστηκαν οι αρχαιολογικές έρευνες υπό την εποπτεία της Ιταλικής αρχαιολογικής σχολής. Οι ανασκαφές ήταν συστηματικές και συνοδεύτηκαν από εκτεταμένες αναστηλώσεις των μνημείων του χώρου. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της Ιταλικής κατοχής το 1943.

Τα σημαντικότερα μνημεία του οικισμού της αρχαίας Καμείρου είναι τα παρακάτω:

Η Ακρόπολη στην κορυφή του λόφου και ο ναός της Αθηνάς Καμειράδας. Ο δωρικός ναός των Ελληνιστικών χρόνων είναι τετράστυλος και περίπτερος με στοές και στις τέσσερις πλευρές του που ορίζονταν εξωτερικά από κίονες. Κτίστηκε στα ερείπια του προηγούμενου κλασικού ναού που καταστράφηκε στον μεγάλο σεισμό του 226 π.Χ. του οποίου σώζεται η θεμελίωση.

Η μεγάλη Δεξαμενή πόσιμου νερού, μια κατασκευή ορθογωνίου σχήματος με εσωτερική επένδυση από κονίαμα που την έκανε υδατοστεγή. Στον πυθμένα της υπάρχουν δυο οπές με μεγάλα λίθινα καλύμματα από όπου το νερό διοχετευόταν μέσα από σύστημα πήλινων σωλήνων στον οικισμό για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι χωρούσε περισσότερα από 600 κυβικά μέτρα νερού που, όπως πιστεύουν οι ειδικοί ερευνητές, ήταν ποσότητα επαρκής για ένα σύνολο από 300 έως 400 οικογένειες. Στα πλαϊνά τοιχώματα της δεξαμενής υπήρχαν σκαλοπάτια που διευκόλυναν τον καθαρισμό της. Θεωρείται ότι ήταν καλυμμένη με κάποια κατασκευή που δεν σώζεται. Η κατασκευή της δεξαμενής τοποθετείται χρονολογικά κατά τον 6ο ή και 5ο αιώνα π.Χ. Κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους μετά την καταστροφή του σεισμού του 226 π.Χ. εγκαταλείπεται, και στη θέση της οικοδομείται Στοά που ενσωματώνει σύστημα ύδρευσης του οικισμού.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η Ελληνιστική Στοά αποτελείται από δυο σειρές κιόνων δωρικού ρυθμού, ανάμεσα στους οποίους λειτουργούν καταστήματα και ξενώνες για τους προσκυνητές των ναών και των βωμών του χώρου. Οι κίονες είχαν στην πρόσοψη της Στοάς επιστύλιο με μετόπες, τρίγλυφους και γείσο. Κάτω από το δάπεδο της στοάς υπήρχε εκτεταμένο σύστημα ύδρευσης του 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα που σώζεται σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι σήμερα. Το σύστημα ύδρευσης περιλαμβάνει ολόκληρο σύστημα από πηγάδια που σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες ονομάζονταν «έλυτρα» που τροφοδοτούσαν υπόγειες στεγανές δεξαμενές, απ' όπου το νερό με σύστημα πήλινων σωλήνων διοχετευόταν στον οικισμό.

Στο μπροστινό μέρος της Δωρικής στοάς σώζεται ένα τετράπλευρος βωμός των Ελληνιστικών χρόνων.

Στο δεύτερο και πιο εκτεταμένο άνδηρο εκτείνεται ο οικισμός των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, ο οποίος έχει κτιστεί σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα. Υπάρχουν παράλληλοι και κάθετοι σε αυτούς δρόμοι που σχηματίζουν τέλεια τετράγωνα σταθερών διαστάσεων που στην αρχαία πολεοδομία ονομάζονται νησίδες (insulae). Οι οικίες που σώζονται τα θεμέλιά τους και μέρος της τοιχοποιίας τους έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την εσωτερική περίστυλη αυλή, το γνωστό μας αίθριο, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η μια πλευρά του να είναι ψηλότερη από τις άλλες τρεις, το λεγόμενο «Ροδιακό περιστύλιο». Επίσης, οι οικίες κοσμούνται με ψηφιδωτά δάπεδα, με προσόψεις με επιστύλια και γραπτή διακόσμηση (κονίαμα). Διακρίνουμε δημόσια λουτρά (με ξεχωριστές αίθουσες ψυχρού και ζεστού νερού) και εκτεταμένα υπόκαυστα σε υπόγειες εγκαταστάσεις για την θέρμανση του χώρου.

Στο πρώτο επίπεδο, άνδηρο, του χώρου υπάρχει ένας Ελληνιστικός ναός, με δυο κίονες μεταξύ παραστάδων («δίστυλος εν παραστάσι»), με πρόναο, οπισθοδόμο και σηκό. Ο ναός είναι κτισμένος με πωρόλιθο και στον σηκό σώζεται η βάση του λατρευτικού αγάλματος, μάλλον του Πυθίου Απόλλωνα. Πίσω από αυτό υπάρχει ο «θησαυρός», δηλαδή σκαμμένος λάκκος που φύλαγαν τα χρήματα του ναού.

Ένας Ιωνικός ναΐσκος από πωρόλιθο με κονίαμα στους τοίχους που χρησίμευε για να στεγάζει ένα αναθηματικό άγαλμα.

Η Κρήνη με δωρικούς πώρινους ημικίονες με επένδυση από κονίαμα που σχηματίζουν την πρόσοψή της και που στήριζαν θριγκό. Ανάμεσα στους ημικίονες θωράκια έκλειναν τον χώρο. Στο εσωτερικό υπήρχε μια ανοιχτού τύπου δεξαμενή, απ' όπου αντλούσαν νερό περί τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα. Αργότερα, τον 3 ο π.Χ. αιώνα αντικατέστησαν την δεξαμενή με πηγάδι και τότε χάραξαν στους κίονες τα ονόματα των επώνυμων ιερέων της Καμείρου («δαμιουργοί»). Τέλος, πίσω από την κρήνη υπάρχουν υπολείμματα στοάς. Και στις τρεις πλευρές της στοάς υπάρχει αναλημματικός τοίχος που στηρίζει τις επιχώσεις του δεύτερου ανδήρου.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Η Αγορά, μια τετράπλευρη μεγάλη πλατεία μπροστά από την κρήνη χρησίμευε για την συγκέντρωση των πολιτών στις θρησκευτικές τελετές και είχε τρεις βαθμίδες στις δυο πλευρές της (ανατολική και νότια). Αργότερα κατασκευάστηκαν τοίχοι που έκλειναν τις άλλες δυο πλευρές της (βόρεια και δυτική πλευρά) και είχαν πόρτες από τις οποίες περνούσαν οι πιστοί. Ο βόρειος τοίχος ήταν κοσμημένος με ημικίονες και στην γωνία ανάμεσα στη νότια και την ανατολική πλευρά υπήρχε ένα ανάθημα. Τα βάθρα με τις επιγραφές στις βαθμίδες της ανατολικής πλευράς είναι αποτέλεσμα των αναστηλωτικών εργασιών των Ιταλών αρχαιολόγων. Στη δυτική πλευρά ανάμεσα σε διάφορα αναθήματα είναι το ανάθημα του Παναιτίου με την ενδιαφέρουσα επιγραφή «ΘΕΟΙΣ ΠΑΣΙ». Πίσω από την είσοδο της βόρειας πλευράς της αγοράς υπάρχουν δυο ημιτελή ενεπίγραφα αναθήματα που παριστάνουν ταύρους, όσο φυσικά μας επιτρέπει να διακρίνουμε το ημιτελές της κατασκευής.

Ο Περίβολος με τους βωμούς
Ο Περίβολος στην βορειοανατολική πλευρά του πρώτου ανδήρου, κατά μήκος ενός αναλημματικού τοίχου που στηρίζει τις επιχώσεις του επόμενου επιπέδου, περιλαμβάνει ενεπίγραφους βωμούς που είναι τοποθετημένοι σε δυο επίπεδα και είναι αφιερωμένοι στον Αγαθό Δαίμονα, την Αρτέμιδα, τον Δία, τον Ποσειδώνα και άλλους θεούς. Στο κατώτερο από τα δυο επίπεδα υπάρχει σε καλή κατάσταση μεγάλος και επιμήκης βωμός που είναι αφιερωμένος στον Θεό Ήλιο.

Η ημικυκλική εξέδρα μπροστά από τον περίβολο με τους βωμούς είχε ανάθημα που δεν σώζεται και μεια μνημειώδης κλίμακα μεταξύ της Αγοράς και του περιβόλου οδηγεί τον επισκέπτη στο κέντρο του οικισμού.

Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με ιδιωτικά μέσα, αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: