Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Χωριά στη Ρόδο » Κρητηνία και Σκάλα Καμείρου
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Η Κρητηνία στους χάρτες Google
Η Κρητηνία στο χάρτη
Η Κρητηνία
Πανοράματα
Τα χωριά της Ρόδου

Κρητηνία και Σκάλα Καμείρου, Ρόδος

Η Κρητηνία είναι ένα ορεινό γεωργικό χωριό, βρίσκεται σε απόσταση 54 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (Σκάλα Καμείρου, 4-5 χιλιόμετρα περίπου Βόρεια). Επειδή είναι κτισμένη σε λόφο έχει υπέροχη θέα στο κάστρο, στην θάλασσα και τα απέναντι νησιά. Κατοικείται από 550 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία, καλλιεργώντας ελιές, αμπέλια και κηπευτικά και φυσικά με τον τουρισμό. Η Σκάλα Καμείρου είναι το επίνειό της και από το λιμανάκι της φεύγουν τα εκδρομικά καΐκια για την Χάλκη που μεταφέρουν πολλούς επισκέπτες.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το όνομα Κρητηνία είναι το καινούριο όνομα που δόθηκε στο παλιό χωριό Καστέλος, γιατί σύμφωνα με την μυθική παράδοση του τόπου, εδώ αποβιβάστηκε το πριγκηπόπουλο από την Κρήτη Αλθαιμένης, όταν έφυγε από την πατρίδα του για να μην σκοτώσει τον πατέρα του Κατρέα, όπως του είχε πει το Μαντείο. Έτσι ο Αλθαιμένης μαζί με τους φίλους του κατέφυγε στην Ρόδο και ίδρυσε τις πόλεις Κάμειρο και Κρητηνία. Όμως, πάντα σύμφωνα με την Μυθολογία, δεν μπόρεσε να αποφύγει το κακό του χρησμού του Μαντείου. Συνάντησε τον πατέρα του που τον έψαχνε απεγνωσμένα και χωρίς να τον αναγνωρίσει, τον σκότωσε γιατί τον πέρασε για εισβολέα. Όταν κατάλαβε ότι δεν μπόρεσε να αποφύγει την μοίρα του, έφυγε κυνηγημένος από τις τύψεις του και ανέβηκε στο ιερό βουνό Ατάβυρος, όπου ίδρυσε τον παλιό ναό του Δία. Επίσης το σύγχρονο όνομα Κρητηνία παραπέμπει και στην κρητική καταγωγή των σημερινών κατοίκων του όμορφου χωριού.

Κοντά στο χωριό, 2 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά, βρίσκεται το παλιό μεσαιωνικό κάστρο που το έκτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες τον 16ο αιώνα για να προστατεύουν την δυτική ακτή του νησιού, από τους Τούρκους. Από αυτό το κάστρο προέρχεται το παλιό όνομα του χωριού, Καστέλος. Από εδώ, επειδή η θέα είναι εντυπωσιακή σας συνιστούμε να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες, ιδιαίτερα κατά το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία με τον τεράστιο γερο-πλάτανο και τα γραφικά καφενεία και ταβερνάκια βλέπουν ως μακριά στην θάλασσα και προσφέρουν υπέροχη θέα στους πελάτες τους.

Στο χωριό υπάρχει η ωραία εκκλησία του 19ου αιώνα, ο Άγιος Γεώργιος με το εξαιρετικά ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Επίσης, μέσα στο χωριό, οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, με τις ενδιαφέρουσες αγιογραφίες του 16ου αιώνα.

Στο χωριό λειτουργεί και ένα μικρό λαογραφικό Μουσείο με ωραία και ενδιαφέροντα εκθέματα της καθημερινής ζωής του τόπου, από τα παλιά χρόνια.

Στην Σκάλα Καμείρου μπορεί κανείς να δει τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει δυνατότητα για διαμονή και στην Σκάλα Καμείρου σερβίρεται πάντα φρέσκο ψάρι στις ωραίες και γραφικές ψαροταβέρνες δίπλα στην θάλασσα.

Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στις κοντινές παραλίες Σκάλα Καμείρου (4,5 χιλιόμετρα Βόρεια), Μαντρικό (12 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά) και Κοπριά.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Οι ευσεβείς κάτοικοι που έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη, έφεραν και τα έθιμά τους μαζί. Έτσι, γιορτάζουν με πανηγύρια τις γιορτές της Παναγίας της Αμάρτου στις 8 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο Κέντρο υγείας στον Έμπωνα (9 χιλιόμετρα Ανατολικά).

Η πρόσβαση στην Κρητηνία γίνεται κυρίως με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Επίσης για όσους διαθέτουν ιδιόκτητο, ή μισθωμένο σκάφος υπάρχει και το μικρό λιμανάκι της Σκάλας Καμείρου.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: