Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Χωριά στη Ρόδο » Λίνδος
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στη Λίνδο
Η Λίνδος στους χάρτες Google
Η Λίνδος στο χάρτη
Η Λίνδος
Η παραλία της Λίνδου
Αξιοθέατα
Πανοράματα
Slide Show από τη Λίνδο
Τα χωριά της Ρόδου

Λίνδος, Ρόδος

O σημερινός οικισμός της Λίνδου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 48 χιλιόμετρα Νότια από την πρωτεύουσα στην ίδια θέση που κατείχε και η αρχαία πόλη. Ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος και παρουσιάζει στο επισκέπτη σχεδόν την εικόνα που είχε και τα παλιά χρόνια. Η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο μεγάλος σεισμός του 1610 κατάστρεψε ολοσχερώς την Λίνδο, με την φροντίδα όμως των πλούσιων καραβοκύρηδων ξανακτίστηκε και λαμπρύνθηκε και με νέα κτίσματα. Το σχετικά άγονο έδαφος της περιοχής έστρεψε γρήγορα τους Λίνδιους στην θάλασσα και σύντομα κυριάρχησαν στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Μέχρι τους τελευταίους αιώνες ονομαστοί ήταν οι καπετάνιοι και οι καραβοκύρηδές της. Σήμερα οι περισσότεροι από τους περίπου 800 μονίμους κατοίκους ασχολούνται με επαγγέλματα σχετικά με τον τουρισμό.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο επισκέπτης μπαίνει στον οικισμό από τον δρόμο που έρχεται στην Λίνδο από τον Βορρά και βρίσκεται μπροστά στην μοναδική πλατεία με τον γιγαντιαίο πλάτανο που ποτίζεται αενάως από την κρήνη με το πηγαίο νερό που η κατασκευή της ανάγεται στην εποχή των Ιπποτών, αν και αρκετά αρχαία υπολείμματα τριγύρω μας υπενθυμίζουν την ύπαρξη πανάρχαιων υδραγωγείων. Κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται και το νεκροταφείο του παλιού χωριού, στο χώρο του οποίου δεσπόζει η εκκλησία της Φανερωμένης. Εκεί κοντά και κάτω από την κεντρική πλατεία βρίσκονται και τα υπολείμματα του παλιού τούρκικου νεκροταφείου, στο οποίο διατηρούνται ακόμα λίγοι τάφοι.

Αξιοθέατα της Λίνδου

Ο ναΐσκος του Tαξιάρχη Mιχαήλ του Στρατηλάτη βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του σύγχρονου οικισμού. Μέσα σε μια ρηχή κόγχη διατηρείται η παράσταση του Αρχαγγέλου Mιχαήλ του Ψυχοπομπού που χρονολογείται στους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Μικρά ίχνη από παλαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούν το ναΐσκο την εποχή του Βυζαντίου.

Δυτικότερα διακρίνουμε τα απομεινάρια του μουσουλμανικού νεκροταφείου , όπου σε μια ρηχή κόγχη σώζεται η παράσταση ενός έφιππου αγίου που χρονολογείται τον 15ο αιώνα και ονομάζεται ως ο Άγιος Γεώργιος ο Καμμένος.

Ο Ενοριακός Ναός του οικισμού είναι ο Ναός της Παναγίας, ένας επιμήκης ναός με εγκάρσιο κλίτος που σχηματίζει έναν σταυρό. Το 1489 ο Μεγάλος Μάγιστρος Pierre D' Aubusson χρηματοδότησε την συντήρηση και επισκευή του παλαιότερου ναού και έκτισε και ένα σταυροθολιακό προστώο. Το οικόσημο του Μάγιστρου το διακρίνουμε στην νότια πλευρά του μικρού καμπαναριού δίπλα στο οικόσημο του τότε διοικητή του κάστρου Pierre D' Aymer. Υπάρχουν και διάφορες επιγραφές που η παλαιότερη χρονολογείται στο 1637. Σώζονται και οι παλιές αγιογραφίες, όπως και οι καινούριες του ζωγράφου Γρηγορίου από την Σύμη που το 1779 ζωγράφισε και κατέστησε τον ναό κατάγραφο.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Στη τοποθεσία «Bιγλί», ανατολικά από την Ακρόπολη και κάτω από αυτήν διακρίνουμε τα ίχνη από δάπεδο με ψηφιδωτό και μαρμαροθετήματα από μια παλαιοχριστιανική βασιλική που η κατασκευή της τοποθετείται στον 5ο αιώνα.

Στη βορειοδυτική άκρη του οικισμού βρίσκεται ο Ναός του Aγίου Γεωργίου (ο Xωστός). Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και στη κόγχη του ιερού σώζονται ίχνη από πέντε στρώματα παλιών τοιχογραφιών, τα παλιότερα από τα οποία ανάγονται στην αμέσως μετά την εικονομαχία περίοδο (9ος και 10ος αιώνας) και τα τελευταία στους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Λίγο ψηλότερα υπάρχει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου (ο Παχυμαχιώτης ή ο Πάνω) που είναι σταυροειδής με τρούλο. Ο ναός κτίστηκε το περίπου το 1394, όπως μας μαρτυρεί μια ενεπίγραφη πλάκα στο νότιο μέρος της αψίδας. Στο νότιο τοίχο του ναού διατηρούνται τοιχογραφίες που παριστάνουν ολόσωμους αγίους που φορούν πολυτελή ενδύματα κατά τα βυζαντινά πρότυπα και στα τόξα του Ιερού Βήματος διακρίνονται τοιχογραφίες με παραστάσεις από ιεράρχες.

Παρόμοιος ναός με τον Άγιο Γεώργιο τον Χωστό είναι ο Ναός του Αγίου Μηνά, στον οποίο σώζονται αρκετά ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που ανάγονται στην χρονική περίοδο από τον 12ο αιώνα (Βυζαντινοί χρόνοι) έως τον 15ο αιώνα (εποχή των Ιπποτών).

Τέλος ο Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται βορειοανατολικά από την είσοδο της Ακρόπολης και είναι ένας μικρός καμαροσκέπαστος ναός. Παράσταση του έφιππου Αγίου υπάρχει σε μια τυφλή αψίδα στον βόρειο τοίχο της που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε να προσκυνήσετε και στον μικρό Ναό του Αγίου Παύλου στο ομώνυμο λιμανάκι, όπου σύμφωνα με την παράδοση προσορμίστηκε ο Απόστολος των Εθνών το έτος 58 μ.Χ. όταν ήλθε στο νησί για να διδάξει τον Χριστιανισμό.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ρυμοτομικά ο οικισμός μας θυμίζει έντονα τους παλιούς, μεσαιωνικούς οικισμούς του Αιγαίου με την συνεχή δόμηση των σπιτιών και τις αυλές να βρίσκονται στο εσωτερικό τους για λόγους προστασίας. Κύριο δομικό υλικό των περισσοτέρων παλιών σπιτιών είναι ο ντόπιος πωρόλιθος και απλές ασβεστολιθικές πέτρες που μετά τις σοβατίζουν και ασβεστώνουν. Από τα παλιά σπίτια άλλα είναι απλά που μοιάζουν με τα υπόλοιπα της υπαίθρου του νησιού, πολλά έχουν αυλή και μερικά είναι τα παλιά αρχοντικά. Ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά που σώζονται μέχρι σήμερα, διακρίνουμε τα παλαιότερα και ομορφότερα, που ανήκαν στις οικογένειες των μεγάλων καραβοκύρηδων του 17ου και 18ου αιώνα: του Παπακωνσταντή, του Κυριάκου Κολιοδού, του Κρίκη, του Μακρή, της Μαρκουλίτσας, του Ιωαννίδη, όπου φυλάσσεται και εκτίθεται μικρή Λαογραφική συλλογή. Αργότερα από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα κτίστηκαν και κάποια σπίτια πλουσίων Λινδίων οικογενειών νεοκλασικού τύπου. Τυπικό δείγμα αυτής της νέας αρχιτεκτονικής είναι το νεοκλασικό κτίριο του παλιού σχολείου που βρίσκεται δίπλα στον ναό της Παναγίας. Το όμορφο αυτό κτίριο το χρησιμοποιούν σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις και στεγάζει πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής , ενώ το σχολείο σήμερα έχει μεταφερθεί σε ένα σύγχρονο κτίριο κοντά στο Μεγάλο Γιαλό.

Φυσικά ένας τρόπος για να δείτε και τον παλιό οικισμό και την αρχαία πόλη είναι να ανεβείτε με γαϊδουράκι στην Ακρόπολη, διασχίζοντας ολόκληρο τον οικισμό.

Οι δυνατότητες για διαμονή στην πόλη και την γύρω περιοχή είναι μεγάλες. Επίσης στη Λίνδο μπορείτε να χαρείτε καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και παραλιακές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι, όπως και να διασκεδάσετε στα πολλά σχετικά μαγαζιά που λειτουργούν στον οικισμό και τις γύρω κοντινές παραλίες. Ακόμα μπορείτε να ψωνίσετε και ωραία αναμνηστικά και χειροποίητα κεντήματα από τα πολλά μαγαζιά με τουριστικά είδη και είδη δώρων.

Κοντά στην Λίνδο βρίσκονται και τα μικρά παραθαλάσσια και μεσόγεια χωριά και τουριστικοί οικισμοί που αξίζει τον κόπο να τα επισκεφτείτε: τα Βλύχα, 4 χιλιόμετρα Βόρεια, οι Πευκοί, 5 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά, η Λάρδος, 8 χιλιόμετρα Δυτικά, το Κιοτάρι, 16 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικα και το Γεννάδι, 20 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην παραλία της Λίνδου και στις παραλίες βορειότερα από την Λίνδο στο όρμο των Βλυχών, ή στις νότιες παραλίες μέχρι το κατώτερο άκρο του νησιού.

Για περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο και στο φαρμακείο του οικισμού, ή το φαρμακείο στη Λάρδο. Επίσης στον οικισμό λειτουργεί αστυνομικός σταθμός, Λιμεναρχείο, γραφείο με υπηρεσίες Ταχυδρομείου (ΕΛΤΑ) και τέλος και γραφείο τουριστικών πληροφοριών στον Δήμο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι δημοτικές αρχές διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή κόσμου που εξελίσσονται σε γλέντια με χορό, τραγούδι και πολύ κέφι. Επίσης οι ντόπιοι κάθε χρόνο τιμούν τις γιορτές του Αγίου Παύλου στις 29 Ιουνίου και της Κοίμησης της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο, με μεγάλα θρησκευτικά πανηγύρια. Οι κάτοικοι της Λίνδου τιμούν επίσης και την μνήμη του Οσιομάρτυρα Μαλαχία του Λίνδιου που μαρτύρησε στα Ιεροσόλυμα το 1580.

Η πρόσβαση γίνεται από την πρωτεύουσα με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Συνηθισμένος τρόπος να μεταβεί κάποιος στην Λίνδο από την πόλη της Ρόδου είναι και τα εκδρομικά καΐκια που συνδέουν καθημερινά το Μανδράκι στη Ρόδο με το λιμανάκι της Λίνδου. Επίσης αν διαθέτετε δικός σας, ή νοικιασμένο σκάφος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Λίνδο. για ανεφοδιασμό.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: