Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Αξιοθέατα στη Ρόδο » H κοιλάδα με τις Πεταλούδες
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Ρόδου

H κοιλάδα με τις Πεταλούδες

Η κοιλάδα των πεταλούδων βρίσκεται κοντά στο χωριό Θεολόγος σε απόσταση 23 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πόλη της Ρόδου. Η κοιλάδα διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και είναι κοντά στην Μονή της Καλοπέτρας. Σύμφωνα με την παράδοση παλαιότερα η κοιλάδα ονομαζόταν Πελεκάνος, από το όνομα ενός δούλου του άρχοντα Αλέξανδρου Υψηλάντου. Ο άρχοντας έφερε την κόρη του που έπασχε από φυματίωση στην περιοχή για να την γιατρέψει το καλό κλίμα του τόπου και έκτισε το Μοναστήρι της Καλοπέτρας (1782) στα ερείπια παλιότερου και έβαλε τον δούλο του να την φυλάει. Η αρχοντοπούλα αγάπησε τον δούλο, αλλά ο άρχοντας Υψηλάντης αρνήθηκε να δώσει την κόρη του σε ένα δούλο. Τότε αυτός αυτοκτόνησε από την πίκρα και τον καημό του και έτσι ο τόπος πήρε το όνομά του.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο θρύλος συνεχίζει και λέει ότι τις πεταλούδες τις έφεραν οι Ιταλοί γύρω στο 1930, αλλά στην πραγματικότητα τότε απλώς τις ανακάλυψαν. Οι παλαιότεροι Ροδίτες διηγούνται ότι οι πρόγονοί τους γνώριζαν τις πεταλούδες στο μέρος αυτό. Ευρύτερα το φαινόμενο με τις πεταλούδες έγινε γνωστό μετά το 1957, οπότε και επικράτησε η ονομασία Κοιλάδα των Πεταλούδων. Έκτοτε την κοιλάδα την επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται ο αριθμός τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια την μείωση του αριθμού τους γιατί όταν τους σφυρίζουν, ή χειροκροτούν, οι πεταλούδες φοβούνται και πετάνε με αποτέλεσμα να καταναλώνουν την πολύτιμη ενέργεια που έχουν αποθηκευμένη.

Την περίοδο των βροχών που οι πεταλούδες είναι ακόμα σε μορφή κάμπιας ζουν στα δέντρα, κυρίως τις κουμαριές και τις μυρτιές του δάσους της περιοχής και τρέφονται με τρυφερά φύλλα. Γύρω στα τέλη του Μαΐου η κάμπια μετασχηματίζεται οριστικά στο τέλειο και πανέμορφο έντομο που θα μετακινηθεί σε υγρότερες περιοχές ταξιδεύοντας μόνο την νύχτα και θα παραμείνει στην κοιλάδα όλο το ζεστό καλοκαίρι. Προς το τέλος του καλοκαιριού (τέλη Αυγούστου) ζευγαρώνει και μετά λίγες εβδομάδες (Σεπτέμβριο), αφού το αρσενικό άτομο πεθάνει, το θηλυκό πετάει μακριά, μέχρι και παραπάνω από 25 χιλιόμετρα και εναποθέτει ανάμεσα στους θάμνους, κάτω από τα φύλλα που δεν τα επηρεάζει το φως, μέχρι και 100 ή 150 αυγά σε ομάδες των 20-30 η κάθε πεταλούδα, και μετά πεθαίνει και αυτή. Με τις πρώτες βροχές τα φυτά αναπτύσσονται ραγδαία και έτσι οι μικρές κάμπιες που εκκολάπτονται βρίσκουν άφθονη τροφή και μεγαλώνουν γρήγορα και μετασχηματίζονται σε νεαρές νύμφες που γρήγορα γίνονται το ενήλικο ή ακμαίο έντομο «Όμορφη η Τετραγωνόστικτη» (Pαnaxia quadripunctaria) που ανήκει στην υπεροικογένεια των «Νυκτοπεταλούδων». Το ενήλικο άτομο έχει μήκος 18 έως 23 χιλιοστά και άνοιγμα φτερών 55 έως 60 χιλιοστά. Όταν στέκει ήρεμη έχει σχήμα ισόπλευρου τριγώνου και κάθεται με το κεφάλι προς τα κάτω.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Η μείωση του αριθμού της

Η όμορφη αυτή πεταλούδα έχει πολλούς εχθρούς: βατράχους, σαύρες, καβούρια, αρκετά πουλιά, τον διώκτη της την νυκτερίδα και τον φοβερότερο εχθρό της τον . άνθρωπο. Πραγματικά, τα τελευταία χρόνια οι πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πεταλούδες που αναγκάζονται να αποσύρονται σε απόκρημνα μέρη για να αποφύγουν τους «φιλόζωους» ανθρώπους.

Η πεταλούδα αυτή δεν ζει μόνο στην Ρόδο, αλλά σε όλη την Μεσόγειο, την Ευρώπη και την Δυτική Ασία. Στη Ρόδο έχει εντοπιστεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της, αλλά στο ελλαδικό χώρο την συναντάμε και στην Βοιωτία, την Κρήτη, την Αττική, πολλά νησιά και αλλού. Λέγεται πως κυριότερος λόγος, πέρα από τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες για την μεγάλη συγκέντρωση πεταλούδων στη Ρόδο είναι η ύπαρξη του πανέμορφου, όσο και σπάνιου δέντρου «Υγράμβαρη» με την αρωματική της ρητίνη.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: