Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Αξιοθέατα στη Ρόδο » Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ιαλυσού
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Ρόδου

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ιαλυσού

Η Ιαλυσία, η περιοχή της αρχαίας πόλης της Ιαλυσού, είναι το βόρειο τμήμα του νησιού. Έχουν βρεθεί ερείπια οικισμού που ανάγεται στους Μινωικούς χρόνους κοντά στο χωριό Τριάντα και νεκροταφεία Μυκηναϊκών χρόνων στους λόφους Μακριά και Μόσχου Βουνάρα γύρω από τον οικισμό. Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, τα σπουδαιότερα των οποίων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Ρόδου, επιβεβαίωσαν την συνεχή κατοίκηση της περιοχής από τουλάχιστον τις αρχές της 2 ης π.Χ. χιλιετίας.

Η Δωρική περίοδος της ιστορίας της αρχαίας Ιαλυσού αντιπροσωπεύεται με ευρήματα που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο χώρο γύρω από τον λόφο Φιλέρημο, πάνω στον οποίο βρίσκεται η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο είναι ο ναός της Aθηνάς Πολιάδος. Πρόκειται για έναν Δωρικό αμφιπρόστυλο ναό, δηλαδή με στοά στην πρόσοψη με τέσσερις κίονες και στην πίσω όψη, επίσης στοά με έξι κίονες. Ο ναός έχει πρόδομο, σηκό, όπου σώζεται η βάση του λατρευτικού αγάλματος της θεάς και οπισθόδομο. Στο εσωτερικό του σηκού ξεχωρίζουν μερικοί σπόνδυλοι κιόνων με μικρή διάμετρο που εικάζεται ότι ανήκαν στην εσωτερική κιονοστοιχία των Ελληνιστικών χρόνων (3ος και 2ος π.Χ. αιώνας). Στη δυτική πλευρά του ναού διακρίνονται κάποια λαξεύματα στον βράχο που θεωρείται ότι χρησίμευαν για λατρευτικούς σκοπούς, ή για την τοποθέτηση αφιερωμάτων των πιστών.

Ο λαμπρός ναός των Ελληνιστικών χρόνων κτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού της κλασικής εποχής, ίσως και παλιότερου. Έχει βρεθεί στο χώρο του ναού δάπεδο κεραμεική του 5ου π.Χ. αιώνα, ενώ στον γειτονικό αποθέτη της δυτικής πλευράς βρέθηκε κεραμεική που χρονολογείται από τον 9ο έως τον 5ο π.Χ. αιώνα. Επίσης, σε επιγραφές που ανάγονται στον 3ο και τον 2ο π.Χ. αιώνα τεκμηριώνεται και η λατρεία του Διός Πολιέως.

Κατά τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους κτίζεται πάνω στον κατεστραμμένο αρχαίο ναό τρίκλιτη βασιλική με αίθριο (5ος και 6ος αιώνας) και αργότερα και το σταυροειδές Βαπτιστήριό της, δίπλα στο οποίο βρίσκεται η λιθόκτιστη γοτθική αναστηλωμένη εκκλησία της Παναγίας της Φιλερήμου.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, τον 10ο αιώνα, θα κτιστεί στο βόρειο κλίτος μονόχωρος ναός με τρούλο. Μετά το 1204, κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας, στη θέση αυτή λειτουργεί μοναστήρι και καθολικός ναός.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Άλλο σημαντικό μνημείο του χώρου είναι η Δωρική κρήνη. Πρόκειται για ολόκληρο σύστημα ύδρευσης του χώρου. Από την κορυφή του λόφου που υπήρχε αρχαία πηγή έφερναν νερό σε μια κλειστή στέρνα λαξεμένη στον βράχο και κλεισμένη από την τέταρτη πλευρά με πώρινο ισοδομικό τοίχο σχήματος «Π». Λεοντοκεφαλές που στην πραγματικότητα είναι απορροές που διοχέτευαν το νερό από την κλειστή στέρνα σε μια εξωτερική ανοικτή δεξαμενή, που φρασσόταν από έξι πεσσούς με θωράκια ενδιάμεσα. Εν συνεχεία, το νερό πήγαινε με κατάλληλες σωληνώσεις στην Στοά με τους έξι δωρικούς κίονες που σχηματίζουν την πρόσοψη της Κρήνης (4ος π.Χ. αιώνας). Σε κάποιον από τους πεσσούς είχε γραφεί «ιερός νόμος», που με τις απαγορεύσεις του προστάτευε το νερό και εξασφάλιζε την λειτουργία της κρήνης.

Μετά, χρονολογικά, περνάμε σε ερείπια από Bυζαντινές οχυρώσεις στην ανατολική πλευρά του λόφου που είχαν κατασκευαστεί με δομικό υλικό από τον ναό της Αθηνάς. Πάνω στα βυζαντινά τείχη διακρίνονται επεμβάσεις της εποχής των Ιπποτών. Επίσης της ίδιας εποχής είναι και τα ερείπια καθολικού Βυζαντινής Μονής του τύπου σταυροειδής εγγεγραμμένος σε «Γ» (τέλη 10ου με αρχές 11ου αιώνα).

Από την εποχή της Φραγκοκρατίας και ιδιαίτερα της κυριαρχίας των Ιπποτών υπάρχει ένας ναός του 14ου αιώνα με θολωτή στέγη και δύο παρεκκλήσια με εξαγωνικό σχήμα. Επίσης, μια Μεσαιωνική Μονή που αναστηλώθηκε επί Ιταλοκρατίας. Η Μονή ήταν διώροφη και περιέκλειε εσωτερική αυλή με αψιδωτές στοές γύρω-γύρω που οδηγούσαν στα κελιά (ισόγειο) και στο Ηγουμενείο (όροφος).

Τέλος, ένα μονόχωρο υπόγειο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού με ωραίες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα βρίσκεται αριστερά από την κύρια είσοδο του χώρου, χαμηλότερα από τη Μονή.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στον χώρο εκτεταμένες ανασκαφές έγιναν επί Ιταλοκρατίας το 1914 και το 1923-1926 από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και ερευνήθηκαν κυρίως οι πρώιμες φάσεις του ναού της Αθηνάς και αναστηλώθηκε μετά τις ανασκαφές η Δωρική Κρήνη.

Όλος ο χώρος είναι περιφραγμένος με πέτρινο χαμηλό τοίχο και η είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Μετά μια μεγάλη σκάλα με πέτρινα σκαλοπάτια μας οδηγεί ανάμεσα από κυπαρίσσια στο Μοναστήρι της Παναγίας της Φιλερήμου που είναι αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή.

Ακριβώς απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και έξω από αυτόν ξεκινάει ένας λιθόστρωτος διάδρομος με 14 χαλκογραφίες με παραστάσεις από τα πάθη του Ιησού και την πορεία του στον Γολγοθά, από όπου και το όνομά του: «ο δρόμος του Γολγοθά». Εκτός από την θρησκευτική κατάνυξη που προκαλεί ο χώρος, από το σημείο της κορυφής του μικρού λόφου, όπου δεσπόζει ένας τεράστιος σταυρός, η θέα είναι συναρπαστική και διακρίνει κανείς ένα μεγάλο μέρος της Βορειοδυτικής Ρόδου πνιγμένο στο πράσινο από ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια, βελανιδιές και πολλούς άγριους θάμνους. Και ο σταυρός στην κορυφή και η θέα από εκεί αποτελούν προσφιλή θέματα των φωτογράφων, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται εύκολα με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα και με ταξί.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: