Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Αξιοθέατα στη Ρόδο » Αρχαιολογικός χώρος της Λίνδου (έξω από την Ακρόπολη)
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Ρόδου

Αρχαιολογικός χώρος της Λίνδου (έξω από την Ακρόπολη)

Η αρχαία πόλη της Λίνδου εκτείνεται γύρω από την Ακρόπολη που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει στην πόλη και φτάνει μέχρι τον σύγχρονο οικισμό του φημισμένου τουριστικού θερέτρου της σημερινής Λίνδου. Βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου.

Τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα μνημεία που μπορεί να δει ο επισκέπτης από την αρχαία πόλη της Λίνδου είναι τα εξής:

Το αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά του λόφου, κάτω από την Ακρόπολη και χαμηλότερα από τον Ναό της Αθηνάς. Το κοίλο μέρος του θεάτρου με τις κερκίδες για τους θεατές και η κυκλική ορχήστρα του είναι λαξευμένα στον βράχο, στην πλαγιά του λόφου. Το θέατρο που είχε χωρητικότητα που ξεπερνούσε τους 1800 θεατές, είχε 26 σειρές καθισμάτων που χωρίζονταν με ένα πλατύ διάζωμα δεκαεννέα σειρές κάτω από το διάζωμα και 7 σειρές πάνω. Οι τρεις πρώτες σειρές είχαν καθίσματα για τους επισήμους που χωρίζονταν από τις κλίμακες ανόδου του κοίλου με χαμηλούς τοίχους και γύρω από την ορχήστρα υπήρχαν τα επιβλητικά καθίσματα για τους υψηλούς προσκεκλημένους, οι λεγόμενες «προεδρίες» που σώζονται και σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Από τις κερκίδες σώζονται σε καλή κατάσταση μόνο οι πέντε, από ένα σύνολο εννέα.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Στην νοητή προέκταση της σκηνής του θεάτρου σώζονται τα ερείπια ενός τετράπλευρου και τεράστωου κτιρίου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τέσσερις σειρές από κίονες, μια σε κάθε πλευρά που στήριζαν την δίρριχτη ξύλινη στέγη του. Οι τέσσερις στοές που σχημάτιζαν οι κίονες έκλειναν μια εσωτερική αυλή (αίθριο). Στη βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου βρισκόταν η είσοδό του που είχε ως συμπλήρωμα μια σειρά από κίονες που σχημάτιζαν «πρόσταση» και έφεραν επιστύλιο. Η χωρητικότητα του κτιρίου υπολογίζεται σε περισσότερους από 1500 θεατές και εικάζεται ότι η χρήση του ήταν για θρησκευτικούς σκοπούς. Τους επόμενους χριστιανικούς αιώνες στο χώρο του κτιρίου κτίστηκαν και λειτούργησαν τρεις χριστιανικοί ναοί (διαδοχικά).

Στη θέσι Βιγλί στα Βορειοανατολικά της Ακρόπολης βρίσκεται το Βουκόπιον, ένα μέρος για θρησκευτικές θυσίες, όπως μαρτυράει και το όνομά του. Γύρω από το χώρο υπάρχουν 38 επιγραφές, από τις οποίες με σιγουριά ταυτίστηκε η χρήση του χώρου. Υπάρχει μικρός ναΐσκος από μικρούς ακατέργαστους λίθους, με σηκό, πρόναο και έναν προθάλαμο που θεωρείται ότι το χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη αναθημάτων σχετικών με τις θυσίες, δηλαδή πήλινα και χάλκινα ειδώλια που παριστάνουν κυρίως βόδια. Ο ναός χρονολογείται από τον 10ο ή 9ο π.Χ. αιώνα, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ποια θεότητα λατρευόταν εκεί.

Τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης βρίσκονται γύρω από τον οικισμό και διακρίνονται δυο σημαντικά ταφικά μνημεία.

Ο Tάφος του Kλεοβούλου, όχι του τυράννου της πόλης, αλλά κάποιας πλούσιας οικογένειας του τόπου. Είναι ένα κυκλικό κτίσμα με πολύ καλή τοιχοδομία και θολωτή στέγη. Στο γείσο της εισόδου του υπάρχει διακόσμηση με ανθέμια. Στον εσωτερικό τοίχο υπάρχει λαξευμένη στο βράχο μια σαρκοφάγος του 2ου, ή 1ου π.Χ. αιώνα, της οποίας δεν σώζεται το κάλυμμα. Διακρίνονται κάπου αμυδρά ίχνη από χριστιανικές τοιχογραφίες και διαβάζεται καθαρά το όνομα «Άγιος Αιμιλιανός», που δείχνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε κατά τους χριστιανικούς χρόνους ως ναός.

Δυτικά από την Ακρόπολη, στο λόφο, στη θέση «Καμπάνα» της Κράνας διακρίνουμε ένα αρχαίο ταφικό μνημείο που είναι λαξευμένο στον βράχο. Το όνομα του μνημείου είναι Aρχοκράτειο, αλλά παλιότερα το έλεγαν «Φραγκοκλησιά», όνομα που μας δείχνει βάσιμα ότι ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί ως χριστιανικός ναός κατά τους χρόνους της Ιπποτοκρατίας.

Το μνημείο στην εξωτερική του διώροφη πρόσοψη έχει ημικίονες με επιστύλιο με μετόπες και τρίγλυφα στο ισόγειο και στον όροφο εναλλάσσονται πεσσοί με τυφλά ανοίγματα, όπου είχαν τοποθετηθεί επιτύμβιοι βωμοί με τα ονόματα των νεκρών χαραγμένα στη βάση τους. Εσωτερικά ένας διάδρομος οδηγούσε σε ένα χώρο που γίνονταν ταφικές τελετές. Στο χώρο των ταφικών τελετών υπάρχουν 19 συνολικά τάφοι λαξευμένοι στις πλευρές του. Στην μεγάλη αίθουσα του μνημείου υπάρχουν πεσσοί που εναλλάσσονται με πίνακες με κονίαμα.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται μέσα από τον σύγχρονο οικισμό της Λίνδου.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: