Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Αξιοθέατα στη Ρόδο » Το Ροδίνι
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα αξιοθέατα της Ρόδου

Το Ροδίνι

Το Ροδίνι είναι μια μικρή κοιλάδα μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης της Ρόδου με πλούσια άγρια βλάστηση που οφείλεται στην ύπαρξη άφθονων ρεόντων υδάτων. Η βλάστηση περιλαμβάνει υπεραιωνόβια τεράστια πλατάνια, πολλές ροδοδάφνες, ιτιές, πολλούς θάμνους, διάφορα δέντρα και άλλα ακόμα μικρότερα είδη φυτών, που όλα μαζί δίνουν καταφύγιο σε μια μεγάλη ποικιλία μικρής πανίδας. Η βλάστηση διασχίζεται από ένα ρέμα με τρεχούμενο καθαρό νερό που περνά κάτω από την αρχαία γέφυρα του Κορακόνερου.

Ο Δήμος Ροδίων συντηρεί και λειτουργεί το χώρο ως πάρκο, έχοντας κάνει μικρές επεμβάσεις ανάπλασης στο πανέμορφο περιβάλλον, όπως ένα αναψυκτήριο και καθαρούς δρόμους ανάμεσα στα φυτά και τα λουλούδια. Από την ιστορία μαθαίνουμε ότι και επί Τουρκοκρατίας το Ροδίνι ήταν χώρος αναψυχής. Ακόμα και επί της εποχής των Ιπποτών εδώ βρισκόταν η έπαυλη αναψυχής των Μεγάλων Μαγίστρων.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ολόκληρη η περιοχή γύρω από το Ροδίνι είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος με τεράστια ιστορική και αρχαιολογική σημασία για την ιστορία της πόλης και του νησιού της Ρόδου. Οι αρχαιολόγοι και οι μελετητές του χώρου πιστεύουν ότι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον πρέπει να έχει μείνει σχετικά αναλλοίωτο από την εποχή της αρχαιότητας και ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα με τα μεγάλα ταφικά μνημεία και τα σπήλαια να προβάλλουν από παντού πίσω από την άγρια βλάστηση, κάτι που μας θυμίζει έντονα τα «Νυμφαία» σπήλαια της Ακρόπολης των Αθηνών, μας δείχνουν ένα χαρακτηριστικό και μοναδικό δείγμα της «αρχιτεκτονικής του τοπίου» που διαμορφώθηκε εδώ σε χώρο αναψυχής και θρησκευτικής λατρείας κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους που ήταν και η περίοδος της μεγάλης ακμής της Ρόδου (3ος και 2ος αιώνας π.Χ. ).

Στον αρχαιολογικό χώρο μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία είναι τα παρακάτω.

Στη θέση «Πευκάκια» το ταφικό μνημείο των Πτολεμαίων είναι ένα πολύ μεγάλων διαστάσεων μαυσωλείο που είναι λαξευμένο σε έναν βράχο ενός λοφίσκου. Σύμφωνα με την παράδοση ανήκει στον Πτολεμαίο Α΄, γι' αυτό ονομάζεται και τάφος των Πτολεμαίων. Έχει σχήμα τετράγωνο με πλευρά 28,50 μέτρα με ημικίονες στις τέσσερις εξωτερικές πλευρές. Εσωτερικά διακρίνουμε ένα ορθογώνιο προθάλαμο, όπου ξεχωρίζουν κονιάματα και μετά έναν επίσης ορθογώνιο θάλαμο. Στους κατακόρυφους τοίχους του θαλάμου υπάρχουν λαξευμένες θήκες όπου τοποθετούσαν τις σαρκοφάγους των νεκρών. Στο εσωτερικό η οροφή είναι αμφικλινής και εξωτερικά μάλλον δημιουργείτο τύμβος από χώμα, ή κάτι παρόμοιο.

Ολόκληρο το μνημείο στέκει πάνω σε ένα κρηπίδωμα με τρεις λαξευμένες στο βράχο βαθμίδες.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο « Kορινθιακός» τάφος είναι ένα ταφικό συγκρότημα που είναι λαξευμένο στον βράχο και έχει τρεις υπόγειους θαλάμους. Στην πρόσοψη υπάρχουν ημικίονες και «τυφλά» ανοίγματα εναλλάξ. Πιστεύεται ότι τα μη διασωθέντα κιονόκρανα ήταν Κορινθιακού ρυθμού. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η ονομασία του ταφικού συνόλου.

Υπάρχουν και πολλές σπηλαιώδεις κατασκευές στις οποίες διαμορφώνονται κόγχες όπου τοποθετούσαν μικρά αγάλματα, οροφές με θόλο, βωμοί σε μικρά κρηπιδώματα. Όλα αυτά λειτουργούν άριστα μέσα στην άγρια βλάστηση του χώρου. Ο αρχαιολογικός χώρος δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα βγουν πολλά ακόμα μνημεία στο φως. Ας σημειώσουμε τέλος ότι οι σπηλαιώδεις κατασκευές έγιναν από τους Ιταλούς αρχαιολόγους το 1924 μετά από μελέτη των αρχαίων δεδομένων.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: