Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Χωριά στη Ρόδο » Πόλη της Ρόδου » Αξιοθέατα στην πόλη της Ρόδου
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Πόλη της Ρόδου
Η Πόλη της Ρόδου στους χάρτες Google
Η Πόλη της Ρόδου στο χάρτη
Η Πόλη της Ρόδου
Αξιοθέατα στην Πόλη της Ρόδου
Φωτογραφίες
Η παραλία στην Πόλη της Ρόδου
Πανοράματα
Slide Show από την Πόλη της Ρόδου

Αξιοθέατα στην πόλη της Ρόδου

Μεσαιωνική Πόλη

Η Μεσαιωνική Πόλη ορίζεται από μεγάλα τείχη που κάποτε την προστάτευαν και που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουν μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα με τάφρους, οχυρωματικούς πύργους και άλλες κατασκευές. Η πόλη έχει επτά πύλες, από τις οποίες σημαντικότερες είναι η Θαλασσινή Πύλη και η Πύλη Ντ' Αμπουάζ. Τα τείχη έχουν συντηρηθεί σε μεγάλο βαθμό και έχουν γίνει μεγάλης κλίμακας εργασίες, στην προοπτική της δημιουργίας εντός του χώρου των τειχών περιοχών στις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται και να ζουν μια καθημερινότητα, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα και πολλές πολιτιστικές πληροφορίες.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η περιήγηση στην Μεσαιωνική Πόλη θα προσφέρει στον επισκέπτη ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, μέσα σε ένα περιβάλλον, σύγχρονο και τουριστικό, μα συγχρόνως και έντονα ιστορικό. Η πόλη απέκτησε την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη που κατείχαν την πόλη από τις αρχές του 14ου αιώνα, έως το 1522 που έπεσε στα χέρια των Τούρκων.

Το σημαντικότερο μνημείο της είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, του μεσαιωνικού κυβερνήτη της πόλης και του νησιού. Αρχικά είχε κτιστεί κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, τον 7ο αιώνα, ως ακρόπολη του Βυζαντινού κάστρου. Βρίσκεται στο τέρμα της οδού των Ιπποτών, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Οι ιππότες το συντήρησαν και του πρόσθεσαν διάφορα νέα κτίρια και λειτουργίες, ώστε να γίνει κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και διοικητικό κέντρο της πόλης. Η μεγάλη πολιορκία του 1522 από τους Οθωμανούς το άφησε ανέπαφο, λόγω της γερής του κατασκευής, αλλά καταστράφηκε από μεγάλη έκρηξη της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Οι Ιταλοί κατακτητές, το 1940, το ανακατασκεύασαν κρατώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την αρχική μορφή του. Τις τελευταίες δεκαετίες συντηρήθηκε και εκσυγχρονίστηκε από την Ελληνική κυβέρνηση για να υποδεχτεί την Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ το 1988. Σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις και σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο δρόμος που οδηγεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η οδός των Ιπποτών, είναι ο σπουδαιότερος δρόμος της Μεσαιωνικής Πόλης. Με μήκος 200 μέτρα και πλάτος 6, έχει στις πλευρές του τα σπίτια των Ιπποτών με τα οικόσημά τους που τα βλέπουμε στις πόρτες τους καθώς περιδιαβάζουμε στον παλιό αυτό δρόμο. Κοντά στην αρχή του δρόμου βρίσκεται το Νοσοκομείο των Ιπποτών, το πιο σημαντικό κτίριο της εποχής των ιπποτών, που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Ακόμα, στο δρόμο θα δείτε και το Ναό της Αγίας Τριάδας του 15ου αιώνα.

Στην Μεσαιωνική Πόλη δεν υπάρχει κάποια διαδρομή προτεινόμενη, γιατί ο επισκέπτης πρέπει να δει κάθε τετραγωνικό μέτρο της. Καθώς εισέρχεται από την Πύλη της Ελευθερίας, στα Βορειοανατολικά τείχη, δίπλα στον εμπορικό λιμένα, ακολουθώντας τα λιθόστρωτα δρομάκια, θα θαυμάσει τον αρχαίο Ναό της Αφροδίτης του 3ου μ.Χ. αιώνα, το Κατάλυμα των Ιπποτών της Ωμβέρνης του 15ου αιώνα, την Οπλοθήκη, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, το Βυζαντινό Μουσείο και όλα τα άλλα κτίρια μέχρι το Καστέλο, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου.

Ακόμα αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το κτίριο της Καστελλανίας, παλιό εμπορικό κέντρο και σήμερα πολύ αξιόλογη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, την Πλατεία των Εβραίων Μαρτύρων με το επιβλητικό συντριβάνι που θυμίζει την ακμάζουσα παροικία των Εβραίων της Ρόδου που μαρτύρησαν και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και τους Βυζαντινούς Ναούς του Αγίου Φανουρίου και του Αγίου Παντελεήμονα.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Κάθε γωνιά της Μεσαιωνικής Πόλης κρύβει, ή φανερώνει και ένα πολιτιστικό θησαυρό. Στην Οδό Ορφέως βρίσκεται ο πύργος του Ρολογιού, από τον οποίο, αν ανεβείτε ψηλά, θα έχετε μια μοναδική θέα ολόκληρης της πόλης. Στα βόρεια της πλατείας των Εβραίων Μαρτύρων βρίσκεται το Παλάτι των Ναυάρχων, όπου επί Ιπποτοκρατίας ήταν η έδρα και η κατοικία του ορθόδοξου αρχιεπισκόπου της Ρόδου.

Η «Πύλη του Λιμανιού», ή «Θαλασσινή Πύλη», Νότια από την Πλατεία Ιπποκράτους, περιλαμβάνει δυο αμυντικούς πύργους που στέκουν αγέρωχοι και επιβλητικοί και δεσπόζουν πάνω από την θάλασσα στο λιμάνι.

Εντός των τειχών, στην εμπορική οδό Σωκράτους βρίσκεται και το Τζαμί του Σουλεϊμάν που έχει κτιστεί στη θέση του Βυζαντινού Ναού των Αγίων Αποστόλων, τιμώντας τον πορθητή του κάστρου της Ρόδου. Το τζαμί λειτουργεί και σήμερα και καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των Τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνων της Ρόδου.

Στο νότιο μέρος της Μεσαιωνικής Πόλης, τη Χώρα, ή Μπούργκο που κάποτε χωριζόταν με τείχος από την συνοικία των Ιπποτών, το Κολλάκιο ( Collachium ), το βόρειο τμήμα με το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και τα λοιπά σημαντικά κτίρια, κατοικούσαν οι Έλληνες και οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης. Εδώ, εκτός των άλλων κτιρίων που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω, θα συναντήσετε πολλούς βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς, όπως τον Άγιο Παντελεήμονα και την Παναγία της Νίκης βόρεια από τον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, την Αγία Αικατερίνη και την Αγία Τριάδα στο νότιο τμήμα της πόλης, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Άγιο Φανούριο και τον Άγιο Θεόδωρο βόρεια από τις Πύλες του Αγίου Αθανασίου και Αγίου Ιωάννου (ή Κόκκινη Πόρτα).
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Άλλα κτίσματα της ιπποτικής περιόδου μπορείτε να δείτε: Βόρεια από το Τελωνείο τον Πύργο των Αγγέλων και κοντά στην Πύλη της Ελευθερίας τα θεμέλια από τον Πύργο του Naillac.

Εκτός από τον Ναό της Αφροδίτης, επίσης σε δυο σημεία στο κέντρο και στα ανατολικά μπορείτε να δείτε τμήματα από το Ελληνιστικό τείχος. Ακόμη, τμήματα του Βυζαντινού τείχους και τα ερείπια από μερικούς αμυντικούς πύργους του μπορείτε να δείτε σε κάποια σημεία αριστερά από το λιμάνι, κοντά στο τζαμί του Σουλεϊμάν και κοντά στα Οθωμανικά Λουτρά.

Και η Οθωμανική κυριαρχία άφησε τα ίχνη της με αρκετά τζαμιά, χαμάμ και άλλα δημόσιου και διοικητικού χαρακτήρα κτίσματα.

Αλλά και τα κτίρια να μην προσέξετε, αλλά απλώς να περπατάτε «άσκοπα», εδώ και εκεί στην παλιά πόλη, πάλι θα μείνετε έκπληκτος από την ατμόσφαιρα του Μεσαίωνα που αναδύεται παντού, παρόλο τον τεράστιο αριθμό τουριστών και επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Και όταν σταματήσετε για να πιείτε το καφέ σας και να προγραμματίσετε την υπόλοιπη μέρα σας, μην παραξενευτείτε αν σας πουν ότι καθόσαστε στο ίδιο μέρος που 600-700 χρόνια πριν κάθονταν οι Ιππότες που γύριζαν από τους Άγιους Τόπους και ξεκουράζονταν εδώ.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ιστορικό Κέντρο της Νέας Πόλης

Στο βορειότερο τριγωνικό κομμάτι της πόλης, το οποίο ορίζεται από Δυτικά, Βόρεια και Ανατολικά από την θάλασσα και Νότια από την Μεσαιωνική Πόλη και τον λόφο του Μόντε Σμιθ (Αγίου Στεφάνου), θα συναντήσετε την γειτονιά του Νιοχωρίου, το Μανδράκι και όλα τα διοικητικά και παραθεριστικά κτίρια που έκτισαν οι Ιταλοί κατακτητές.

Το σημερινό λιμανάκι, το Μανδράκι, ήταν ο ναύσταθμος της αρχαίας Ρόδου, όπου σύμφωνα με την παράδοση έστεκε υπερήφανος ο Κολοσσός της Ρόδου, του οποίου τα ανοικτά σκέλη πατούσαν εκεί που σήμερα βρίσκονται τα δυο χαριτωμένα μπρούτζινα ελαφάκια, ο «έλαφος» και η «ελαφίνα», σήμα κατατεθέν της Ρόδου, που καλωσορίζουν τον επισκέπτη. Άλλο χαρακτηριστικό του είναι οι τρεις μεσαιωνικοί πύργοι στους οποίους σήμερα στεγάζεται η Υδρογραφική Υπηρεσία του Στρατού, ένα Μουσείο και ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Επίσης δείγματα της ιπποτικής εποχής είναι ο Φάρος και το φρούριο του Αγίου Νικολάου στον δεξιό βραχίονα του Μανδρακίου.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας στο τμήμα αυτό της πόλης βρίσκουμε, Βόρεια από την Νομαρχία, το Τζαμί με τον ωραίο μιναρέ και το Μουσουλμανικό νεκροταφείο του Μουράτ Ρέις, όπου είναι θαμμένοι διάφοροι σημαίνοντες Τούρκοι.

Τα περισσότερα και σημαντικότερα μνημεία, κτίσματα και σημεία με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον της περιοχής αυτής, ανάγονται στην εποχή της Ιταλοκρατίας (1912-1943) και στην σύγχρονη εποχή (1948 και εξής).

Τα σημαντικότερα είναι το Ενυδρείο στο βορειότερο σημείο του νησιού, η Νέα Αγορά, τα κτίρια όπου στεγάζονται σήμερα η Εθνική Τράπεζα, τα Δικαστήρια, το Εθνικό Θέατρο, το Λιμεναρχείο, το Ταχυδρομείο, το Δημαρχείο, η Νομαρχία και το Ξενοδοχείο των Ρόδων (Καζίνο). Τα περισσότερα είναι μοναδικά δείγματα φασιστικής επιρροής στην αρχιτεκτονική, που συνδυάζουν και πολλά στοιχεία εκλεκτικισμού, ενσωματώνοντας διακοσμητικές λεπτομέρειες από τους πολιτισμούς που πέρασαν από το νησί.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Αξιοθέατα Νέας Πόλης (εκτός ιστορικού κέντρου)

Η Νέα Πόλη της Ρόδου, στα δυτικά και βόρεια από την Μεσαιωνική εντοιχισμένη πόλη εκτείνεται σε έκταση πολλών χιλιομέτρων και στις δυο παραλίες, δηλαδή ανατολική και δυτική.

Από αυτό το κομμάτι της πόλης διέρχονται οι μεγάλοι δρόμοι που οδηγούν στις κοσμοπολίτικες παραλίες, στο αεροδρόμιο και στις πάρα πολλές ομορφιές του υπόλοιπου νησιού.

Εκτός από το βορειότερο κομμάτι της, το ιστορικό κέντρο, που το εξετάζουμε ξεχωριστά, η υπόλοιπη Νέα Πόλη διαθέτει αρκετά αξιοθέατα που πρέπει να δει ο επισκέπτης της πόλης.

Η πιο σημαντική περιοχή που αξίζει να περιηγηθείτε σε αυτό το κομμάτι της πόλης είναι ο λόφος Μόντε Σμιθ με την Ακρόπολη της Αρχαίας πόλης της Ρόδου, τον Ναό του θεού Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο (Ελληνιστικό Ωδείο) και το αρχαίο Στάδιο. Όλη αυτή η περιοχή είναι η ελληνιστική αρχαία Ρόδος. Ο λόφος Μόντε Σμιθ πήρε το όνομά του από τον Εγγλέζο ευπατρίδη Σερ Σίντνεϋ Σμιθ που, σε όλη τη διάρκεια του έτους 1802, καθόταν στον λόφο και παρακολουθούσε τον γαλλικό στόλο και τις κινήσεις του.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Εδώ μπορεί κανείς να έλθει με το αστικό λεωφορείο, ή και με τα πόδια, αν θέλει να κάνει έναν ωραίο περίπατο. Η θέα από το λόφο είναι καταπληκτική και μπορεί κανείς να δει τις ακτές του Αιγαίου, αλλά και μια σειρά από μικρά σπιτάκια που έκτισαν εδώ Κρητικοί Μουσουλμάνοι που έφυγαν από την Κρήτη και ονομάζονται τα «Κρητικά».

Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Βενετόκλειο Γυμνάσιο, το Τζαμί Αλί Χιμλί, το Ορφανοτροφείο και η Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης, το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών. Επίσης, πολλές αξιόλογες εκκλησίες, όπως το μικρό Ναΐδριο της Αγίας Ειρήνης και το Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης κοντά στο Πανεπιστήμιο, ο Ναός των Αγίων Αναργύρων κοντά στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο και ο Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου μέσα στο ομώνυμο πάρκο.

Στην περιοχή επίσης βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Νοτιότερα του οικιστικού ιστού της πόλης βρίσκεται και το περίφημο Πάρκο Ροδίνι.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: