Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Ρόδο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Δωδεκάνησα » Ρόδος » Χωριά στη Ρόδο » Η πόλη της Ρόδου
Greek version availableEnglish version available
Rhodes Ξενοδοχεία στη Ρόδο
Rhodes Βίλλες στη Ρόδο
Rhodes Διαμερίσματα στη Ρόδο
Rhodes Στούντιο στη Ρόδο
Rhodes Σουίτες στη Ρόδο
Rhodes Οικογενειακά Δωμάτια στη Ρόδο
Η Ρόδος στους χάρτες Google
Λεπτομερής Χάρτης
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Τουριστικά Γραφεία
Γιατί Ρόδος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Ρόδου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από τη Ρόδο
Wallpapers από τη Ρόδο
Αξιοθέατα στη Ρόδο
 PDF οδηγός για τη Ρόδο: En | Gr
Video Clip Ρόδου
Virtual Tour της Ρόδου
Ξενοδοχεία στη Ρόδο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Πόλη της Ρόδου
Η Πόλη της Ρόδου στους χάρτες Google
Η Πόλη της Ρόδου στο χάρτη
Η Πόλη της Ρόδου
Αξιοθέατα στην Πόλη της Ρόδου
Φωτογραφίες
Η παραλία στην Πόλη της Ρόδου
Πανοράματα
Slide Show από την Πόλη της Ρόδου
Τα χωριά της Ρόδου

Η πόλη της Ρόδου, Ρόδος

Η πανέμορφη πόλη της Ρόδου, πρωτεύουσα του νησιού και του Νομού Δωδεκανήσου, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού. Η πόλη δεν διαθέτει μόνο αξιόλογα αξιοθέατα, όμορφες παραλίες και πανέμορφα κτίρια, αλλά όλα εδώ είναι άρτια οργανωμένα και οι υποδομές της προσφέρουν πολλές ανέσεις και εξυπηρετήσεις στους χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, κάθε ηλικίας. Με την Μεσαιωνική Πόλη να στέκει μπροστά στον επισκέπτη, σαν να ξεπήδησε από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι, όπως ακριβώς ήταν πριν από 500 χρόνια, έχεις την αίσθηση ότι ζεις και περπατάς σε ένα ζωντανό Μουσείο. Αλλά και η κοσμοπολίτικη περιοχή του ιστορικού, νεώτερου, κέντρου της, με τα πολλά ιταλικά κτίσματα, δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ενός πρόσφατου παρελθόντος που συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα. Η σύγχρονη πόλη της Ρόδου, με 55.000 μόνιμους κατοίκους, αποτελεί το συγκοινωνιακό, διοικητικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο του νησιού.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η πόλη της Ρόδου προσφέρει όλες τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης πόλης στους επισκέπτες της, διαθέτει Νοσοκομείο για κάθε ενδεχόμενο και έχει μια μεγάλη και σύγχρονη αγορά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ψωνίσει ότι χρειάζεται, ή ωραία αναμνηστικά για να θυμάται την πιο όμορφη πόλη του κόσμου, όπως λένε πολλοί, ξετρελαμένοι με τις ομορφιές της, επισκέπτες.

Εκδηλώσεις, Φεστιβάλ και γιορτές

Οι Απόκριες
Αποκριάτικη Φιέστα στην Παλιά Πόλη

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ροδίων στην προσπάθειά του να προσελκύσει επισκέπτες και τουρίστες στην Ρόδο και άλλες εποχές, εκτός από το καλοκαίρι, διοργανώνει την ετήσια «αποκριάτικη φιέστα» στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που τείνει να καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο των ντόπιων, όσο και στους πολλούς επισκέπτες, εκτός καλοκαιρινής περιόδου, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Η Φιέστα λαμβάνει χώρα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, δηλαδή πριν την Καθαρή Δευτέρα, προσφέροντας ένα τρελό ξεφάντωμα στους νέους της Ρόδου, αλλά και στους λιγότερο νέους, όσο και στους επισκέπτες της εποχής, ένα ξεφάντωμα πριν την νηστεία της πένθιμης «Μεγάλης Σαρακοστής».
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το κύριο βάρος της διεξαγωγής της φιέστας το αναλαμβάνει οργανωτική επιτροπή που δέχεται τις δηλώσεις για συμμετοχή τους κυρίως από συλλόγους Ροδίων της παροικίας, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους, σχολές χορού, αλλά και οποιονδήποτε άλλο φορέα, σύλλογο, σωματείο, ή και άτυπη ομάδα. Αφού καταρτιστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σύμφωνα με τις συμμετοχές, αρχίζουν οι προετοιμασίες και οι προσκλήσεις και τρίτων από την Αθήνα, το εξωτερικό και άλλα μέρη της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι ντόπιες ορχήστρες, παραδοσιακής, λαϊκής και μοντέρνας μουσικής, συνήθως με τη συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων που παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τη Ρόδο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και όλη την Ελλάδα. Επίσης συμμετέχουν και πολλές ορχήστρες που έχουν προσκληθεί από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και γνωστοί καλλιτέχνες, κυρίως τραγουδιστές, που παρουσιάζουν εορταστικό και χαρούμενο ποικίλο μουσικό πρόγραμμα.

Φυσικά ο κόσμος συμμετέχει ντυμένος με αποκριάτικες στολές, κατά τα πατροπαράδοτα αποκριάτικα έθιμα, και με μεγάλο κέφι. Σε όλους τους δρόμους της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά κυρίως στις Πλατείες Εβραίων Μαρτύρων και Αριστοτέλους ο κόσμος χορεύει και τραγουδά κάτω από τους ήχους των μουσικών συγκροτημάτων που παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους από ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες, όπου και χορεύουν και τα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών. Τα τελευταία χρόνια οι αποκριάτικες αυτές εκδηλώσεις γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο. Οι διοργανωτές επιπλέον προσφέρουν στους «μασκαράδες» ποτά και αναψυκτικά και το γλέντι κρατάει μέχρι αργά το βράδυ και μερικές φορές και το πρωί.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Τα Ανθεστήρια

Στην Αρχαία Ελλάδα σε πολλά μέρη γιόρταζαν την γιορτή των Ανθέων, τα Ανθεστήρια, συνήθως με τον ερχομό της άνοιξης. Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του Δήμου Ροδίων κάθε άνοιξη και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου διοργανώνονται τα σύγχρονα Ανθεστήρια, δηλαδή μια σύγχρονη γιορτή των λουλουδιών. Με τις γιορτές αυτές των λουλουδιών ο Δήμος θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου στο μεγάλο πρόβλημα της επίδρασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Η γιορτή δίνει κάθε άνοιξη ένα οικολογικό μήνυμα αγάπης και σεβασμού της φύσης και προσπάθειας για την προστασία της. Πολλές φορές τα Ανθεστήρια συνδυάζονται με εκθέσεις λουλουδιών και καλλωπιστικών φυτών από παραγωγούς και ανθοπώλες, καθώς και με παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα τα λουλούδια κι την φύση, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις πάντα με οικολογικό και φυσιολατρικό περιεχόμενο.

Το κύριο γεγονός των εκδηλώσεων είναι η παρέλαση αρμάτων, δηλαδή αυτοκινήτων διακοσμημένων με φρέσκα λουλούδια και πεζών επίσης στολισμένων με λουλούδια στο χώρο των παρελάσεων της πόλης, από το Μανδράκι μέχρι την Νομαρχία. Τα άρματα είναι κατάλληλα διακοσμημένα ώστε κάθε σύνθεση να έχει κάποιο περιεχόμενο, φυσιολατρικό, τοπικό, εθνικό, ή ακόμα και παροικιακό. Οι πεζοί που παρελαύνουν είναι ντυμένοι με αντίστοιχες στολές που παραπέμπουν σε κάποιο μήνυμα. Στις γιορτές αυτές παίρνουν μέρος διάφοροι σύλλογοι και σωματεία, κυρίως παροικιακοί, σχολεία, διάφοροι φορείς και άτυπες ομάδες Ροδίων, ή και επισκεπτών. Το κόστος της συμμετοχής βαρύνει αποκλειστικά τους συμμετέχοντες, ενώ την οργάνωση αναλαμβάνει ο Δήμος που προσφέρει και τις ορχήστρες του και τα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών που λειτουργούν υπό την αιγίδα του. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται και κλείνουν με ένα ατελείωτο πανηγύρι όλων των Ροδίων και των επισκεπτών που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ήχος και Φως

Το θέαμα «Ήχος και Φως» που λαμβάνει χώρα στον Δημοτικό κήπο της πόλης της Ρόδου κάθε χρόνο από το 1961 συνεχώς, είναι σαν ένα θέατρο χωρίς ηθοποιούς. Στο μοναδικό αυτό θέαμα οι συντελεστές του πετυχαίνουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό σκηνικής δράσης, λόγου και αρχιτεκτονικής, επενδυμένα με μουσική και φώτα που η παρουσία τους λαμβάνει χώρα σε ένα φυσικό χώρο, δηλαδή σε ένα φυσικό σκηνικό.

Το μοντέρνο αυτό είδος της αναπαραστατικής τέχνης ( performing art ) χρησιμοποιεί την τεχνολογία της ραδιοφωνικής μετάδοσης που συνδυάζεται επιτυχημένα με το φως και το αρχιτεκτονικό πλαίσιο. Ο θεατής που παρακολουθεί για πρώτη φορά το θέαμα έχει την αληθοφανή ψευδαίσθηση ότι οι ήχοι πηγάζουν από τις πέτρες των μνημείων του χώρου που εξελίσσεται. Λέγεται ότι οι πέτρες και τα μνημεία «άκουσαν» κάποτε μια ιστορία, την απορρόφησαν και στη συνέχεια την ξαναδιηγούνται στους θεατές. Ο θεατής δεν βλέπει γύρω του το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, λες και τα μνημεία και τα δένδρα «εξαφανίζονται», και με την φαντασία του και τις συναισθηματικές εναλλαγές που πετυχαίνει το θέαμα «βλέπει», «διαβάζει» την ιστορία του τόπου σαν από ένα «ζωντανό» βιβλίο. Δεν έχει σημασία τόσο το θέμα του θεάματος, που συνήθως βασίζεται στην ιστορία ή την μυθολογία του τόπου, ούτε η μορφή του λόγου που μπορεί να είναι πεζός λόγος, αφήγηση, ή ποιητικός λόγος, αλλά το αποτέλεσμα που λειτουργεί καταλυτικά στον θεατή και συμβάλλει στην αισθητική του απόλαυση.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Αυτό το είδος του θεάματος απευθύνεται διδακτικά τόσο σε μικρούς μαθητές, όσο και σε ενήλικες που καλούνται να μάθουν την ιστορία του τόπου, ή να την ξαναμάθουν με ένα διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης. Ξεκίνησε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1959 στην Πνύκα, κάτω από την Ακρόπολη και αργότερα λειτούργησαν άλλα δυο στην Κέρκυρα και την Ρόδο. Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο αυτό της Ρόδου που, από το 1961 που εγκαινιάστηκε, παρουσιάζεται κάθε χρόνο με ξεχωριστή επιτυχία. Και δεν είναι τυχαίο αυτό, αν αναλογισθεί κανείς τις φυσικές ομορφιές της Ρόδου, την ιστορία της και τις τουριστικές και άλλες υποδομές του νησιού.

Συνήθως το υπόβαθρο της ιστορίας που παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια των θεατών είναι ο τιτάνιος αγώνας των υπερασπιστών του κάστρου της Ρόδου, των Ιπποτών που μαζί με όλο το λαό της πόλης απέκρουαν επί μήνες ολόκληρους τον ανίκητο τότε στρατό του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ανάλογα με την εξέλιξη της ιστορίας «συμμετέχει» και ο φωτισμός που «παίζει» πότε στην οδό των Ιπποτών, πότε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και πότε στο στρατόπεδο του Σουλτάνου. Το κείμενο πάντοτε βασίζεται σε αυθεντικά ιστορικά κείμενα και η αφήγηση γίνεται από γνωστούς Έλληνες και ξένους ηθοποιούς. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα είναι εξελιγμένη με χρήση ειδικών υπολογιστικών συστημάτων με εξειδικευμένο λογισμικό. Τέλος η διάρκεια του θεάματος ποικίλει, ανάλογα με την γλώσσα από 45 λεπτά, έως μια σχεδόν ώρα.
Το νησί της Ρόδου   Greekislands.com   Διαμονή σε: