Vatera Beach Hotel Vatera Beach Hotel Vatera Beach Hotel Vatera Beach Hotel
Vatera Beach Hotel Vatera Beach Hotel Vatera Beach Hotel Vatera Beach Hotel

Δραστηριότητες στα Βατερά

Τα Βατερά προσφέρονται για διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες θα ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη και προτίμηση.
Η ίδια η παραλία είναι ιδανική για καταδύσεις και ψάρεμα, καθώς και για μακρινούς περιπάτους στην ακρογιαλιά.

Ολόκληρη η περιοχή των Βατερών προσφέρεται για ποδηλασία, τρέξιμο και πεζοπορίες, καθώς διαθέτει αρκετά μονοπάτια που οδηγούν σε ενδιαφέροντα και πολλές φορές εντυπωσιακά κοντινά σημεία, όπως είναι η χερσόνησος του Άγιου Φωκά με το λιμανάκι της, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Διονύσου και να απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα (ή ανατολή!).

Ένας μικρός περίπατος (περίπου 700 μ.) από το Ξενοδοχείο θα σας οδηγήσει στον Αλμυροπόταμο, ο οποίος πηγάζει από τις θερμές πηγές του Πολιχνίτου και εκβάλλει στον κόλπο των Βατερών.

Ενώ απομακρύνεστε από την παραλία και βαδίζετε κατά μήκος του Αλμυροπόταμου, θα καταλήξετε στα ερείπια του Παλαιόπυργου, μιας βίγλας που έχτισαν οι Γατελούζοι όταν το νησί βρισκόταν υπό Βενετική κατοχή, για να προφυλάσσονται από τους πειρατές.

Ολόκληρη η περιοχή κοντά στον Αλμυροπόταμο και οι εκβολές του αποτελούν προστατευόμενο υγροβιότοπο που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται μια μεγάλη αποικία ποταμοχελώνων (Mauremys rivulata), οι οποίες έρχονται για να καλωσορίζουν τον επισκέπτη και να αναζητήσουν, φυσικά, ψωμί και λιχουδιές. Σε πολλούς επισκέπτες αρέσει επίσης να παρατηρούν τα πουλιά κατά μήκος του ποταμού.

Η περιοχή των Βατερών χαρακτηρίζεται επίσης από τα εξαιρετικά σπάνια απολιθώματά της, που είναι μοναδικά σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατες παλαιοντολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως μια μεγάλη ποικιλία απολιθωμάτων ζώων, ψαριών και φυτών, από την εποχή που τα Βατερά συνδέονταν με τη Μικρά Ασία και αποτελούσαν τις όχθες μιας τεράστιας λίμνης, που ήταν το Αιγαίο Πέλαγος. Όλα τα απολιθώματα βρίσκονται στο κοντινό χωριό Βρίσσα, όπου λειτουργεί ένα μικρό μουσείο. Στη Βρίσσα μπορείτε επίσης να δείτε μια πολύ όμορφη εκκλησία, την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, με το χειροποίητο ξύλινο τέμπλο της, ηλικίας άνω των 200 ετών.

Η φύση προίκισε τα Βατερά και με άλλο ένα δώρο: τις φυσικές θερμές πηγές στον κοντινό Πολιχνίτο. Αυτές οι πηγές είναι τα απομεινάρια και η απόδειξη ότι στην αρχαιότητα, στο νησί υπήρχε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 76 – 92οC, καθιστώντας τις ως τις θερμότερες της Ευρώπης. Τα νερά είναι ελαφρώς ραδιενεργά, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως ρευματισμοί, αρθριτικά, γυναικολογικά και δερματολογικά προβλήματα. Είναι ένα μοναδικό μέρος όπου μπορείτε να αναζωογονήσετε το σώμα σας. Πολλοί επισκέπτες συχνά συνδυάζουν τα λουτρά με ένα ανακουφιστικό μασάζ, το οποίο προσφέρεται εκεί.

Για διασκέδαση και εάν αισθάνεστε την ανάγκη να απολαύσετε τη νυχτερινή ζωή, τα Βατερά διαθέτουν επίσης μεγάλο αριθμό ταβερνών και εστιατορίων, χωρίς φυσικά να λείπουν τα μπαρ και δύο κλαμπ, εγκατεστημένα σε πολύ βολικό σημείο, απέναντι από το ξενοδοχείο, στην άλλη πλευρά των Βατερών.

Δραστηριότητες στη Λέσβο

Η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει να προσφέρει κάτι σε όλους.

Χωρίζεται σε τρία τμήματα. Τη ζώνη με την πλούσια βλάστηση, η οποία καλύπτει το κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Το μικτό βόρειο τμήμα και το ξηρό και άνυδρο δυτικό τμήμα. Κάθε τμήμα του νησιού είναι διαφορετικό και προσφέρει διαφορετικές επιλογές.

Η Λέσβος είναι διάσημη για τις παραλίες και τις φυσικές ομορφιές της. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολυάριθμων παραλιών, κάθε μία από τις οποίες προσφέρει και κάτι διαφορετικό.

Στο νησί υπάρχουν πολλά κάστρα και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά είναι το κάστρο του Μολύβου, στην κορυφή της πόλης, το οποίο έχει το ίδιο όνομα με το βόρειο τμήμα του νησιού. Μπορείτε να δείτε επίσης το κάστρο της πόλης της Μυτιλήνης, το μεγαλύτερο κάστρο της λεκάνης της Μεσογείου, που δεσπόζει πάνω από το κεντρικό λιμάνι.

Άλλα μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος είναι το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης, χωρητικότητας περίπου 14.000 θεατών, χτισμένο ψηλά πάνω από την πόλη, και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, κοντά στην πόλη Μόρια, το οποίο έχτισαν οι Ρωμαίοι κατά τον 1ο και 2ο αιώνα Μ.Χ. για να μεταφέρουν νερό από την Αγιάσο στην πόλη της Μυτιλήνης.

Και μιλώντας για ναούς, στο νησί υπάρχουν αρκετές όμορφες και ενδιαφέρουσες εκκλησίες και μοναστήρια, μερικά από τα οποία διαθέτουν το δικό τους μουσείο. Ορισμένα από τα μοναστήρια λειτουργούσαν έως το μεσαίωνα, όπως για παράδειγμα η Μονή Λειμώνος, κοντά στην Καλλονή. Άλλα αξιοσημείωτα μοναστήρια είναι η Μονή Αγίου Ραφαήλ, κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, και η Μονή Ταξιαρχών, στον Μανταμάδο. Και οι δύο μονές είναι πασίγνωστες και δέχονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστότερο ως "Παναγία της Αγιάσου", ο οποίος διαθέτει το δικό του μουσείο. Η Λέσβος είναι διάσπαρτη από μικρά εκκλησάκια και μονές, τα οποία δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλών αξιοθέατων και πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, όπως για παράδειγμα η μονή της Μελάδας, κοντά στα Βασιλικά. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Άλλα αξιοσημείωτα μοναστήρια είναι η Μονή της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας, στην κορυφή του γιγάντιου ηφαιστειακού βράχου στο χωριό Πέτρα και η Μονή Υψηλού (η οποία διαθέτει επίσης τη δική της συλλογή από αρχαία ευρήματα), στο δρόμο προς το Σίγρι. Καθώς αυτή η μονή είναι χτισμένη πολύ ψηλά, η θέα είναι μαγευτική και θα συναρπάσει κάθε ένθερμο φωτογράφο.

Στην πόλη της Μυτιλήνης μπορείτε να θαυμάσετε την Εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, χτισμένη στα τέλη του 16ου αιώνα, η οποία αποτελεί εύκολα αναγνωρίσιμο στοιχείο του λιμανιού κοντά στην αγορά της πόλης. Άλλη μια αξιοσημείωτη εκκλησία είναι η Παναγιά η Γοργόνα, η οποία έγινε γνωστή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβίλλη.

Μουσεία

Στο νησί υπάρχουν πολλά σημαντικά μουσεία: το αρχαιολογικό μουσείο της Μυτιλήνης με αρχαιολογικά ευρήματα από τη γύρω περιοχή, το Μουσείο Θεόφιλου και το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη -Teriade, που φιλοξενεί πίνακες από τον πασίγνωστο ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, ο οποίος έζησε στο νησί καθώς και πίνακες και εικόνες από διάσημους σύγχρονους καλλιτέχνες.

Άλλα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Ενδυμάτων και Κεντημάτων και το Εκκλησιαστικό – Βυζαντινό Μουσείο.

Πριν από χιλιετίες, η Λέσβος ήταν ενωμένη με τη Μικρά Ασία. Στην περιοχή υπήρχαν τρία ενεργά ηφαίστεια. Λόγω της έντονης σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας εκείνη την εποχή, ένα μεγάλο μέρος του νησιού καλύφθηκε από λάβα και στάχτη, μετατρέποντας το μεγαλύτερο μέρος του βορειοδυτικού τμήματος του νησιού σε ένα ξηρό και άνυδρο τοπίο. Εξαιτίας αυτής της διαδικασίας, που διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια, ορισμένα μέρη ενός τροπικού δάσους μετατράπηκαν σε απολιθώματα. Πρόκειται για το πασίγνωστο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, παρόμοιο με το άλλο Απολιθωμένο Δάσος, στην Αριζόνα, στις ΗΠΑ.

Μια επίσκεψη στο πολύ εκσυγχρονισμένο και καλά οργανωμένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου στο Σίγρι (Μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων) αξίζει τον κόπο. Μέσα από τα εκθέματα θα ανακαλύψετε τη γεωλογική ιστορία του νησιού, η οποία ευθύνεται και για άλλα θαύματα, όπως τα απολιθώματα που βρέθηκαν πρόσφατα και τις θερμές πηγές που υπάρχουν παντού σε όλο το νησί. Μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρίσσας (όχι πολύ μακριά από το Ξενοδοχείο) που συνδέεται με το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους είναι επίσης απαραίτητη. Εκεί εκθέτονται απολιθώματα που βρέθηκαν στην περιοχή των Βατερών, μεταξύ των οποίων τα απολιθωμένα απομεινάρια από ένα γιγαντιαίο άλογο και το καβούκι μιας χελώνας, σε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου.

Η Λέσβος κατοικείτο από τους αρχαίους χρόνους. Επίσης, αρκετές αρχαίες πόλεις-κράτη της Λέσβου έπαιξαν ιστορικό ρόλο κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους, ακόμα και κατά τον Τρωϊκό Πόλεμο. Φημολογείται ότι ο ίδιος ο Αχιλλέας επέλεξε τη Λέσβο για να οργανώνει τις επιθέσεις του ενάντια στην Τροία.

Στο κέντρο του νησιού μπορείτε να δείτε τον αρχαίο ναό της Μέσσας, όπου συγκεντρώνονταν εκπρόσωποι των αρχαίων πόλεων-κρατών του νησιού για να επιλύουν διαφωνίες, να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες και να ανταλλάσσουν αγαθά. Κοντά υπάρχουν επίσης τα ερείπια της Αρχαίας Πύρρας, μιας από τις κύριες πόλεις-κράτη της αρχαίας Λέσβου, η οποία καταστράφηκε και βυθίστηκε από έναν ισχυρό σεισμό. Υπάρχουν ερείπια αρχαίων καταυλισμών και ναών, που χρονολογούνται από τους Ελληνιστικούς Χρόνους, διασκορπισμένα σε όλο το νησί. Η Λέσβος διαθέτει τρία Αρχαιολογικά Μουσεία.
Το μεγαλύτερο, εκείνο της Μυτιλήνης, φιλοξενεί ευρήματα από ολόκληρο το νησί, από διάφορες ιστορικές περιόδους. Τα δύο μικρότερα, στην Ερεσσό και τον Μόλυβο, φιλοξενούν αρχαιολογικά ευρήματα κυρίως από τις γύρω περιοχές τους.

Η Λέσβος παράγει επίσης το πασίγνωστο ποτό Ούζο. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα γύρω από τη διαδικασία παρασκευής ούζου στο Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, στο Πλωμάρι, την πρωτεύουσα παραγωγής ούζου του νησιού.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον μουσείο που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Αγία Παρασκευή. Εκεί, μπορείτε να μάθετε πώς μάζευαν τις ελιές από τα αρχαία χρόνια έως τη βιομηχανική επανάσταση και τη σύγχρονη εποχή. Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτείτε.