Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σάμο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σάμο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Βορειοανατολικό Αιγαίο » Σάμος » Χωριά στη Σάμο » Καρλόβασι
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στη Σάμο
Δωμάτια στη Σάμο
Σουίτες στη Σάμο
Διαμερίσματα στη Σάμο
Η Σάμος στους χάρτες Google
Η Σάμος στο χάρτη
Γιατί Σάμος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Σάμου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Αξιοθέατα
Slide Show από Σάμο
Wallpapers από Σάμο
 Video Clip από Σάμο
 PDF οδηγός για τη Σάμο: En | Gr
Virtual Tour Σάμου
Ξενοδοχεία στη Σάμο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στο Καρλόβασι
Το Καρλόβασι στους χάρτες Google
Το Καρλόβασι στο χάρτη
Το Καρλόβασι
Η παραλία Καρλόβασι
Πανοράματα
Αξιοθέατα στο Καρλόβασι
Slide Show από το Καρλόβασι
Τα χωριά της Σάμου

Καρλόβασι, Σάμος

Το Καρλόβασι είναι μια σύγχρονη μικρή πόλη που βρίσκεται 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Σάμου στην βορειοδυτική ακτή του νησιού. Η σύγχρονη πόλη άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1950 οπότε ενώθηκαν οι παλιότεροι ανεξάρτητοι οικισμοί και αποτέλεσαν τον Δήμο Καρλοβάσου και σήμερα η πόλη εκτείνεται σε μεγάλη έκταση στον κάμπο μέχρι την θάλασσα και το λιμάνι και είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες πόλεις της Ελλάδας, με 5.700 κατοίκους περίπου. Η περιοχή άρχισε να κατοικείται από το 1600 περίπου και η προέλευση του ονόματος διχάζει τους μελετητές. Υποστηρίζεται ότι προέρχεται από τούρκικη έκφραση που σημαίνει «χιονισμένη πεδιάδα», κάτι που κρίνεται αβάσιμο, επειδή δύσκολα πιάνει χιόνι στα πεδινά της Σάμου, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι παραφθορά της λέξης Καριοβα, δηλαδή αποικία Ικαριωτών και τέλος επικρατέστερη φαίνεται η άποψη που θεωρεί ότι το όνομα της πόλης προήλθε από τον ιδιοκτήτη της περιοχής. Φυσικά, πρώτα κτίστηκε το Παλιό Καρλόβασι, όπως μαρτυράει και το όνομά του, μακριά από την θάλασσα για προστασία, μετά οι άλλοι οικισμοί και τέλος το λιμάνι και ο Όρμος στα τέλη του 19ου αιώνα. Πρώτοι κάτοικοι της πόλης θεωρείται ότι ήταν Χιώτες απόγονοι Σαμιωτών που είχαν εγκαταλείψει παλιά το νησί και αργότερα προστέθηκαν Πελοποννήσιοι, Κρήτες και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το Καρλόβασι είναι μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία, κυρίως την ελιά και το αμπέλι, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Εδώ εδρεύει και η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παλιότερα, καθώς το νησί διέθετε τις πρώτες ύλες για την κατεργασία των δερμάτων, υπήρχαν εδώ πολλά βυρσοδεψεία που έφερναν μεγάλο πλούτο στο νησί. Τα περισσότερα καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου, της κατοχής και του μετέπειτα εμφυλίου πολέμου και τα τελευταία έκλεισαν μετά την ευρεία χρήση χημικών πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια.

Το Καρλόβασι διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές και άλλες υπηρεσίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς επισκέπτες. Η διαμονή εξασφαλίζεται σε πάρα πολλά καταλύματα όλων των τύπων και μέσα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν όλες τις υπηρεσίες και παροχές που μπορεί να τους δώσει μια μικρή, αλλά και σύγχρονη πόλη. Έτσι, το φαγητό σε κάθε είδους ταβέρνα και εστιατόριο είναι καλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας. Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία καλύπτει όλα τα γούστα, κυρίως των νέων, με ωραία μπαρ και μαγαζιά με μουσική, τόσο ντόπια, σύγχρονη ελληνική, αλλά και μοντέρνα ευρωπαϊκή.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα εδώ, πάρα πολλές παλιές εκκλησίες, αρχοντικά και μεγάλα παλιά σπίτια ανακαινισμένα, παλιά εργοστάσια και εργαστήρια, μνημεία του παρελθόντος και σύγχρονες κατασκευές που κοσμούν την πόλη. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να δει το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παλιό ανακαινισμένο νεοκλασικό στο Νέο Καρλόβασι και περιλαμβάνει πολλές συλλογές από έπιπλα, σκεύη, εργαλεία και ενδυμασίες των αρχών του περασμένου αιώνα και παλιότερα.

Οι σημαντικότερες εκκλησίες είναι ο μητροπολιτικός ναός Κοίμηση της Θεοτόκου (τέλη του 19 ου αιώνα), η Οσία Ματρώνα (μέσα του 19ου αιώνα) με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και ηγεμονικό θρόνο, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Νέο Καρλοβασι, τα Εισόδια της Θεοτόκου, ο Τίμιος Σταυρός, η Αγία Πελαγία, η Αγία Μαρίνα και ο Άγιος Αθανάσιος στο Μεσαίο Καρλόβασι, ο Άγιος Ιωάννης στο λιμάνι, η Αγία Τριάδα στην κορυφή του λόφου, ο Χριστός, τα Εισόδια της Θεοτόκου και ο Άγιος Νικόλαος στο Παλαιό Καρλόβασι. Επίσης εκτός της πόλης αξιόλογες εκκλησίες και Μονές είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου κτισμένο σε ένα σπήλαιο σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια, ο Άγιος Νικόλαος και η Βυζαντινή Μεταμόρφωση του Σωτήρα κοντά στην παραλία Ποτάμι, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου σε απόσταση 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Μεσαίο Καρλόβασι και η Μονή του Προφήτη Ηλία 3,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Νέο Καρλόβασι.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Εκτός από τις εκκλησίες υπάρχουν και άλλα σημαντικά κτίσματα και κτίρια που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Πρέπει να δείτε το κτίριο της Πορφυριάδας Σχολής στο Νέο Καρλόβασι όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο και το καλοκαίρι φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Χατζηγιάννειο κτίριο του 1903 όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Μαθηματικής Σχολής, την πρώην Εμπορική Σχολή που ανακαινισμένη φιλοξενεί την Μαθηματική Σχολή, το Ηγεμονικό Μέγαρο όπου στεγάζονται τα γραφεία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα Παλιά Βυρσοδεψεία, βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα στο Νέο Καρλόβασι, τα εργαστήρια Αγγειοπλαστικής, τόσο στο Νέο, όσο και στο Μεσαίο Καρλόβασι, το άγαλμα του επισκόπου Κυρίλλου στην κεντρική πλατεία στο Μεσαίο Καρλόβασι, το παλιό καρνάγιο στο λιμάνι, το παραδοσιακό Παλιό Καρλόβασι που κτισμένο πάνω στο λόφο διατηρεί και θυμίζει την αίγλη του παρελθόντος, τα ερείπια του Βυζαντινού Κάστρου πάνω από την Μεταμόρφωση του Σωτήρα, την εξαιρετικής ομορφιάς περιοχή με τους καταρράκτες, την σχεδόν τροπική πυκνή βλάστηση με τρεχούμενα νερά και δυο λιμνούλες στο Ποτάμι και τέλος το κοντινό γραφικό χωριουδάκι Κοντακαίικα.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε στις παραλίες Όρμος και Πιάκη και στις κοντινές Μεγάλο και Μικρό Σεϊτάνι.

Διάσημο είναι το καρναβάλι που γίνεται στις Απόκριες και οι γιορτές του Φεστιβάλ της Σάμου στο όνομα του μεγάλου μουσικού και άξιου τέκνου του νησιού Μανώλη Καλομοίρη τους καλοκαιρινούς μήνες. Πανηγύρια γίνονται στις γιορτές του Προφήτη Ηλία (20 Ιουνίου), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (6 Αυγούστου) και τον Δεκαπενταύγουστο.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Σε περίπτωση ανάγκης έχετε στην διάθεσή σας το τοπικό αγροτικό ιατρείο και φαρμακεία. Επίσης λειτουργούν αστυνομικό τμήμα και λιμεναρχείο, όπως ακόμα και ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Η πρόσβαση στον Καρλόβασι είναι εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων από την πρωτεύουσα, με ιδιωτικά, ή νοικιασμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης η πόλη διαθέτει το ένα από τα δυο μεγάλα λιμάνια του νησιού και συνδέει τη Σάμο με την υπόλοιπη νησιώτική και ηπειρωτική Ελλάδα.
Το νησί της Σάμου   Greekislands.com   Διαμονή σε: