Greekislands.com - Greekhotel.com
On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σάμο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σάμο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Βορειοανατολικό Αιγαίο » Σάμος » Χωριά στη Σάμο » Μαραθόκαμπος
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στη Σάμο
Δωμάτια στη Σάμο
Σουίτες στη Σάμο
Διαμερίσματα στη Σάμο
Η Σάμος στους χάρτες Google
Η Σάμος στο χάρτη
Γιατί Σάμος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Σάμου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Αξιοθέατα
Slide Show από Σάμο
Wallpapers από Σάμο
 Video Clip από Σάμο
 PDF οδηγός για τη Σάμο: En | Gr
Virtual Tour Σάμου
Ξενοδοχεία στη Σάμο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
O Μαραθόκαμπος στους χάρτες Google
O Μαραθόκαμπος στο χάρτη
O Μαραθόκαμπος
Τα χωριά της Σάμου

Μαραθόκαμπος, Σάμος

Ο Μαραθόκαμπος είναι μια κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα κτισμένος στη πλαγια του βουνού με προσανατολισμό προς τη θάλασσα στα νότια, στον ομώνυμο κόλπο. Βρίσκεται σε απόσταση 42 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα του νησιού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βόρεια από την θάλασσα, το επίνειό του τον Όρμο Μαραθοκάμπου. Τα παλιά χρόνια ήταν κτισμένος χαμηλά στον κάμπο, από τα πολλά μάραθα που φύονται εκεί πήρε και το όνομά του και αργότερα για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε ψηλότερα στην σημερινή θέση του. Μια άλλη ιστορική εκδοχή για το όνομα είναι ότι το πήρε από τους πρώτους κατοίκους του που ήρθαν από το Μαραθονήσι της Πελοποννήσου, δηλαδή το Γύθειο. Στην πραγματικότητα ο Μαραθόκαμπος δημιουργήθηκε σιγά-σιγά από Πελλοποννήσιους, Χιώτες, Κρητικούς και άλλους κυρίως νησιώτες που ήρθαν εδώ και βρήκαν καταφύγιο σε παλαιότερες εποχές. Για την ύπαρξή του υπάρχουν αναφορές ήδη από τον 17ο αιώνα. Σήμερα κατοικείται από 1400 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, με πρώτη την ελιά, την αλιεία και τα τελευταία χρόνια και με τον τουρισμό. Παλιότερα υπήρχαν πολλοί ναυτικοί και τα Μαραθονίτικα σκάφη που κυρίως τα ναυπηγούσαν στον Όρμο έφτάναν σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Και αργότερα οι Μαραθοκαμπίτες δούλευαν ως ναυτικοί σε μεγάλα ποντοπόρα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας. Για σύγκριση να αναφέρουμε ότι το 1920 οι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού ήταν 3.650!

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Από τα πιο αξιόλογα ενδιαφέροντα να δει κανείς στην περιοχή είναι τα μοναστήρια που ναι μεν δεν είναι μεγάλα, αλλά παρουσιάζουν ιστορικό, θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στα νότια του χωριού βρίσκεται η Μονή της Παναγίας ή Παναγίτσα όπως το λένε οι ντόπιοι που χτίστηκε το 1887 και έχει λιγοστά κελιά, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα με τις πηγές δροσερού νερού που χτίστηκε το 1867 από τον μοναχό Ισίδωρο κοντά στο ακρωτήριο με το ίδιο όνομα. Από τα πιο γνωστά μοναστήρια είναι του Κακοπέρατου, ή της Ευαγγελίστριας του Κέρκη, ή της Σκάλας, ή του Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται στις νότιες παρυφές του βουνού σε υψόμετρο 700 μέτρα πνιγμένο στα πεύκα με υπέροχη θέα προς την θάλασσα και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και θεωρείται πως είναι το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι του νησιού. Στα δυτικά του χωριού υπάρχει το μικρό μοναστήρι του Άγίου Γεωργίου που χτίστηκε τον 17ο αιώνα και ανήκει σήμερα σε κάποιον ιδιώτη που το αγόρασε από την Μονή της Πάτμου πριν από μερικές δεκαετίες.

Στα δυτικά του Μαραθόκαμπου βρίσκεται η λεγόμενη σπηλιά του Πυθαγόρα σε υψόμετρο 350 μέτρων, όπου όπως λέει η ντόπια παράδοση εδώ κατέφυγε ο μεγάλος φιλόσοφος κυνηγημένος από τους εχθρούς του.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Λίγο ψηλότερα, σε υψόμετρο 700 μέτρων, βρίσκεται το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, παραπάνω, σε υψόμετρο 1170 μέτρα, είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και περί τα 1000 μέτρα βορειοδυτικά η ψηλότερη κορυφή του Κέρκη και της Σάμου, η Βίγλα, ύψους 1445 μέτρων. Από εδώ, που μόνο με τα πόδια πάει κανένας, φαίνεται ολόκληρο το Αιγαίο και σε μεγάλο βάθος η Μικρά Ασία.

Επίσης μέσα στο χωριό μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει την Αστική Σχολή, κτίσμα του 1920 που φιλοξένησε το παλιό Δημοτικό σχολείο του χωριού, τις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στην κεντρική πλατεία, του προφήτη Ηλία με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και της Αγίας Παρασκευής, όπως επίσης και την μαρμάρινη βρύση με το δροσερό τρεχούμενο νερό «Λούγκα» που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η κωμόπολη βρίσκεται κοντά σε πολύ ωραίες θαυμάσιες και μεγάλες αμμουδιές και προσελκύει πολλούς επισκέπτες που βρίσκουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για διαμονή τόσο κοντά στο χωριό, αλλά κυρίως στην παραλία του Όρμου. Στις παραδοσιακές ταβέρνες και στα παραδοσιακά καφενεία μπορείτε να γευτείτε την ντόπια κουζίνα ή να απολαύσετε τις ντόπιες λιχουδιές με την συνοδεία ωραίων μεζέδων.

Το κολύμπι σας θα το απολαύσετε στην παραλία του Όρμου και στην Βελανιδιά.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Πολλές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα εδώ κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στον όρμο Μαραθόκαμπου διοργανώνεται γιορτή του κρασιού με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και άλλες εκδηλώσεις. Τέλος, οι πιστοί κάτοικοι της περιοχής και του νησιού εορτάζουν με μεγάλα πανηγύρια τις γιορτές του προφήτη Ηλία και της Αγίας Τριάδας.

Σε περίπτωση ανάγκης έχετε στην διάθεσή σας το τοπικό αγροτικό ιατρείο και φαρμακείο. Επίσης λειτουργούν αστυνομικό τμήμα και λιμεναρχείο.

Η πρόσβαση στον Μαραθόκαμπο είναι εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων από την πρωτεύουσα, με ιδιωτικά, ή νοικιασμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Το νησί της Σάμου   Greekislands.com   Διαμονή σε: