Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σάμο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σάμο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Βορειοανατολικό Αιγαίο » Σάμος » Χωριά στη Σάμο » Αξιοθέατα στο Πυθαγόρειο
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στη Σάμο
Δωμάτια στη Σάμο
Σουίτες στη Σάμο
Διαμερίσματα στη Σάμο
Η Σάμος στους χάρτες Google
Η Σάμος στο χάρτη
Γιατί Σάμος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Σάμου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Αξιοθέατα
Slide Show από Σάμο
Wallpapers από Σάμο
 Video Clip από Σάμο
 PDF οδηγός για τη Σάμο: En | Gr
Virtual Tour Σάμου
Ξενοδοχεία στη Σάμο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στο Πυθαγόρειο
Το Πυθαγόρειο στους χάρτες Google
Το Πυθαγόρειο στο χάρτη
Το Πυθαγόρειο
Η παραλία Πυθαγορείου
Αξιοθέατα στο Πυθαγόρειο
Πανοράματα
Slide Show από το Πυθαγόρειο

Ο Πύργος του Λυκούργου

Ο πύργος χτίστηκε το 1824 από τον Λυκούργο Λογοθέτη τον αρχηγό των επαναστατών της Σάμου το 1821, που ήθελε με αυτό τον τρόπο να έχει ένα ισχυρό αμυντικό οχυρό που θα προστάτευε τους επαναστάτες και τους κατοίκους από τους Τούρκους. Ο πύργος βρίσκεται εντός του Πυθαγορείου και η πρόσβασή γίνεται με τα πόδια.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου, Σάμος

Η Αρχαιολογική Συλλογή του Πυθαγορείου στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού καταστήματος, ενός κτιρίου που κτίστηκε στις αρχές του αιώνα, μετά την απελευθέρωση της νήσου. Το κτίριο επισκευάσθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές λόγω του πολέμου και κατά την δεκαετία του 1990 έγιναν αρκετές σωστικές επεμβάσεις στην ανατολική όψη του.

Οι σημαντικότερες συλλογές του περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Έναν ικανό αριθμό από αρχαϊκές στήλες, από μαρμάρινα πορτρέτα Ρωμαίων αυτοκρατόρων, αντικείμενα κεραμικής που καλύπτουν όλο το διάστημα από τον 9ο έως τον 2ο π.χ. αιώνα και άλλα πολλά αντικείμενα τέχνης και καθημερινής ζωής της αρχαιότητας.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ανάμεσα στα εκθέματα τα σημαντικότερα είναι το μαρμάρινο καθιστό άγαλμα του Αιάκη που όπως αναφέρεται στην επιγραφή του αφιερώθηκε στην Ήρα από τον Αιάκη, τον πατέρα του Πολυκράτη από τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την πειρατεία (βρέθηκε στο Πυθαγόρειο και χρονολογείται γύρω στα 540 π.χ.), μια μαρμάρινη μνημειακή σαρκοφάγος μεγάλου μεγέθους που αναπαριστά ναόσχημο οικοδόμημα (δεύτερο μισό του 6ου π.χ αιώνα), μια μικρή πώρινη επιτύμβια στήλη με επιγραφή (γύρω στο 530 π.χ.), μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με ανθεμωτή επίστεψη (βρέθηκε στην Χώρα και χρονολογείται γύρω στις αρχές του 5ου π.χ. αιώνα), το υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα του αυτοκράτορα Τραϊανού με ύψος πάνω από 2 μέτρα και 70 εκατοστά, το μαρμάρινο πορτρέτο του αυτοκράτορα Αυγούστου (ύψος μισό μέτρο), το μαρμάρινο πορτρέτο του αυτοκράτορα Κλαυδίου (ύψος 53 εκατοστά) και άλλα.

Ευπαλίνειο Όρυγμα, Σάμος

Σε απόσταση δυο χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο ευρίσκεται η αρχαία σήραγγα που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως το Αμφίστομο όρυγμα και σήμερα είναι γνωστή ως το Ευπαλίνειο όρυγμα που ονομάστηκε έτσι από τον περίφημο μηχανικό Ευπαλίνο που το σχεδίασε και το κατασκεύασε.

Στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο υδραγωγείο που φέρνει νερό από την πηγή Αγιάδες που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως Μεγάλη Πηγή εκεί που σήμερα είναι ο μικρός ναός του Αγίου Ιωάννη. Η σήραγγα κατασκευάστηκε την εποχή του τύραννου Πολυκράτη περίπου το 550 π.χ. με σκοπό να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της πόλης με νερό, γεγονός που του προσέδωσε κύρος και μεγάλη λαϊκή υποστήριξη.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Η σήραγγα έχει μήκος 1036 μέτρα και διαστάσεις διατομής 1,80 Χ 1,80 του μέτρου και διασχίζει όλο το όρος Κάστρο κατά τον άξονα από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, 189 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού και 55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο εσωτερικό του σε βάθος 2 έως 9 μέτρα βρίσκεται η αύλακα που φέρνει το νερό στην πόλη μέσα σε κεραμικούς σωλήνες.

Το έργο αυτό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα ολόκληρου του αρχαίου κόσμου. Είναι σκαμμένο στο βράχο με κατάλληλη ξύλινη υποστήριξη από κορμούς δέντρων και οι δυο είσοδοι ήταν κτισμένες με πέτρα και τούβλα. Κοντά στις εισόδους υπήρχαν σπηλαιώδη δωμάτια που μάλλον χρησίμευαν για το προσωπικό που επόπτευε την συντήρηση του υδραγωγείου. Το πλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της κατασκευής ήταν ότι οι εργασίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού και κατόρθωσαν να συναντηθούν στην μέση της απόστασης με μια μικρή απόκλιση μόλις 5 μέτρων!

Όλο το έργο ολοκληρώθηκε με εργασία Λεσβίων αιχμαλώτων υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του Ευπαλίνου που καταγόταν από τα Μέγαρα της Αττικής. Ο διάσημος πλέον μηχανικός κατασκεύασε αργότερα και το υδραγωγείο της πατρίδας του. Προς τιμή του ονομάστηκε μια από τις σήραγγες της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου «Ευπαλίνος».

Το υδραγωγείο χρησιμοποιήθηκε αδιαλείπτως μέχρι το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων.

Παναγία Σπηλιανή

Βορειοδυτικά του Πυθαγορείου, σε μικρή απόσταση, μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένo στα Εισόδια της Θεοτόκου. Υπάρχει μια αρχαία μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας, της οποίας όμως δεν διακρίνεται η μορφή. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει Αγίασμα.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Έξω από την σπηλιά υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και μερικά κελιά. Το μετόχι της Σπηλιανής ανήκει στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Η Σπηλιανή λέγεται από τους ντόπιους και Καληαρμένισσα.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται εύκολα με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα από το Πυθαγόρειο, ακόμα και με ταξί.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου, Σάμος

Ένας από τους κύριους στόχους του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου" ήταν η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, στόχος που επιτεύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου. Το Μουσείο δεν διαθέτει ιδιόκτητο οίκημα και στεγάζεται στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από την ιδιωτική τουριστική επιχείρηση που το ίδρυσε.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το Λαογραφικό Μουσείο εντάσσεται σε ένα γενικότερο «τουριστικό χωριό» με σπίτια που διαθέτουν στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σάμου. Όλα τα συστατικά στοιχεία του χωριού δένουν αρμονικά με το μουσείο και δημιουργούν ένα σύνολο που δείχνει ανάγλυφα στον επισκέπτη την συνολική εικόνα της καθημερινής ζωής αυτά τα χρόνια. Έτσι το μουσείο συμπληρώνεται με λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινες μάντρες σπιτιών, αυλές με φούρνους, πλυσταριά και πηγάδια με μαγκάνι και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής.

Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου διατίθενται προς πώληση και διάφορα αντικείμενα σχετικά με το Μουσείο., όπως οπτικό υλικό, κάρτες και διάφορες εκδόσεις του ίδιου του Μουσείου.

Η πρόσβαση στο Μουσείο γίνεται εύκολα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο τροχοφόρο, ακόμα και με τα πόδια από κοντινές αποστάσεις.
Το νησί της Σάμου   Greekislands.com   Διαμονή σε: