Greekislands.com - Greekhotel.com
On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σάμο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σάμο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Βορειοανατολικό Αιγαίο » Σάμος » Χωριά στη Σάμο » Πυθαγόρειο
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στη Σάμο
Δωμάτια στη Σάμο
Σουίτες στη Σάμο
Διαμερίσματα στη Σάμο
Η Σάμος στους χάρτες Google
Η Σάμος στο χάρτη
Γιατί Σάμος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Σάμου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Αξιοθέατα
Slide Show από Σάμο
Wallpapers από Σάμο
 Video Clip από Σάμο
 PDF οδηγός για τη Σάμο: En | Gr
Virtual Tour Σάμου
Ξενοδοχεία στη Σάμο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στο Πυθαγόρειο
Το Πυθαγόρειο στους χάρτες Google
Το Πυθαγόρειο στο χάρτη
Το Πυθαγόρειο
Η παραλία Πυθαγορείου
Αξιοθέατα στο Πυθαγόρειο
Πανοράματα
Slide Show από το Πυθαγόρειο
Τα χωριά της Σάμου

Πυθαγόρειο, Σάμος

Το Πυθαγόρειο είναι μια πανέμορφη παραλιακή κοσμοπολίτικη κωμόπολη, στη νότια ακτής του ανατολικού τμήματος του νησιού, νότια της πόλης της Σάμου και σε απόσταση 12 χιλιόμετρα απ' αυτήν. Το όνομά της έχει δοθεί προς τιμήν του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού της αρχαιότητας Πυθαγόρα. Η σημερινή πόλη που εκτείνεται γύρω από το λιμάνι της, κυριολεκτικά βρίσκεται κτισμένη πάνω ακριβώς από την αρχαία πόλη της Σάμου. Σήμερα κατοικείται από 1.400 περίπου μόνιμους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τον τουρισμό.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η κωμόπολη βρίσκεται στην πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού, διαθέτει εξαιρετικά καλές τουριστικές υποδομές και προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για διαμονή τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε κοντινή απόσταση στην ευρύτερη περιοχή. Στις παραδοσιακές ταβέρνες και στα παραδοσιακά καφενεία που ξεφυτρώνουν παντού στις γραφικές πλατείες και τα στενά σοκάκια μπορείτε να γευτείτε την ντόπια κουζίνα ή να απολαύσετε τις ντόπιες λιχουδιές με την συνοδεία ωραίων μεζέδων που θυμίζουν στον επισκέπτη την γειτνίαση του νησιού με την Μικρά Ασία. Φυσικά και η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι εξασφαλισμένες εδώ, ιδιαίτερα για τους νέους που εδώ θα βρουν πολλά στέκια με μοντέρνα, αλλά και παραδοσιακή μουσική. Τέλος, η αγορά της κωμόπολης προσφέρει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο επισκέπτης.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η ύπαρξη αξιόλογων Μουσείων, η διοργάνωση πολλών εκθέσεων (Ζωγραφικής, Φωτογραφίας κλπ) κυρίως τη θερινή περίοδο, όπως επίσης και Διεθνών Συνεδρίων, διαλέξεων διεθνούς ακτινοβολίας (Φιλοσοφίας, Επιστημών, Τεχνών, Νέων τεχνολογιών, Αρχαιολογίας κλπ) και η οργάνωση Φεστιβάλ (Θεάτρου, Μουσικής κλπ) αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Εδώ μπορείτε να δείτε το άγαλμα του Πυθαγόρα που δεσπόζει στο λιμάνι, το παλιό βυζαντινό κάστρο που ενισχύθηκε κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, τον πύργο του αρχηγού της επανάστασης Λυκούργου Λογοθέτη και δίπλα του τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που τον οικοδόμησε το 1831 ο Λογοθέτης και οι άλλοι αρχηγοί του νησιού, εκπληρώνοντας τάμα που έκαναν μετά την αποφασιστικά νικηφόρα ναυμαχία της Μυκάλης τον Αύγουστο του 1824. Δίπλα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα υπάρχει η παλαιοχριστιανική βασιλική του Κάστρου (6ος αιώνας) που οικοδομήθηκε στη θέση και με τα υλικά δυο πολυτελών εξοχικών κατοικιών των Ελληνιστικών χρόνων.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Η Ρωμαϊκή εποχή αντιπροσωπεύεται με τα ερείπια από τις Θέρμες, δηλαδή τα δημόσια θερμαινόμενα λουτρά. Βέβαια, τα σημαντικότερα ευρήματα, που δείχνουν και τον πλούτο και την ακμή της αρχαίας πόλης της Σάμου, είναι τα τμήματα των αρχαίων τειχών που σώζονται ακόμα, ο Πολυκράτειος μόλος στο προφυλαγμένο και οχυρωμένο πολεμικό λιμάνι (περίπου 530 π.Χ.), η αγορά, τα ιερά της Αφροδίτης, της Άρτεμης, της Δήμητρας, των Νυμφών, το στάδιο, η παλαίστρα και το γυμνάσιο, εργαστήρια κεραμικής και βιοτεχνίες μεταλλοτεχνίας, πολλές οικίες και πλήθος από τάφους. Ακόμα αξίζει να δείτε το αρχαίο θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα που σώζεται μερικώς.

Έξω από την πόλη μπορείτε να δείτε την ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής κτισμένη πάνω σε λόφο, απ΄ όπου έχετε θαυμάσια θέα ολόκληρο το Πυθαγόρειο. Στο δρόμο προς την Παναγία την Σπηλιανή θα δείτε την εξοχική κατοικία των Ελληνιστικών χρόνων. Στην κοντινή τοποθεσία «Τρία Δόντια» κοντά στο αρχαίο στάδιο κοντά στην θάλασσα υπάρχουν τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα. Όμορφο περιβάλλον δημιουργούν και οι δυο μικρές λίμνες που βρίσκονται πολύ κοντά στον οικισμό, η Μικρή και η Μεγάλη Γλυφάδα. Και τέλος υπάρχει το Ποτοκάκι, ένας κοντινός παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός με μεγάλη κίνηση.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Φυσικά το κατεξοχήν αξιοθέατο του Πυθαγόρειου και από τα σημαντικότερα μνημεία της Σάμου, αλλά και ολόκληρου του Ελλαδικού χώρου είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το υδραγωγείο της αρχαίας Σάμου, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα του αρχαίου κόσμου.

Το Πυθαγόρειο διαθέτει αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά ευρήματα από το νησί και αξιόλογες συλλογές, όπως επίσης και ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο ενός παλιού ξενοδοχείου.

Το κολύμπι σας θα το απολαύσετε στην παραλία της πόλης και στις κοντινές παραλίες Ποτοκάκι και Μυκάλη.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Πολλές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα εδώ κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον Ιούλιο οργανώνεται το Πανηγύρι των ψαράδων που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Ολόκληρο το καλοκαίρι γίνονται πολλές πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης». Στις 5 και 6 Αυγούστου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της νικηφόρας για τα ελληνικά πλοία ναυμαχίας της Μυκάλης (6 Αυγούστου 1824). Τον Σεπτέμβριο φιλοξενείται εδώ το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ. Τέλος, οι πιστοί του Πυθαγορείου και του νησιού εορτάζουν με μεγάλα πανηγύρια τις γιορτές της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου και της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση ανάγκης έχετε στην διάθεσή σας το τοπικό αγροτικό ιατρείο και φαρμακείο. Επίσης λειτουργούν καταστήματα Ταχυδρομικών υπηρεσιών (ΕΛΤΑ), τηλεφωνικής υπηρεσίας (ΟΤΕ), αστυνομικό τμήμα και λιμεναρχείο.

Η πρόσβαση στο Πυθαγόρειο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων από την πρωτεύουσα, με ταξί και ιδιωτικά, ή νοικιασμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης στο λιμάνι πιάνουν μικρά και μεγαλύτερα σκάφη, ενώ η πόλη συνδέεται επίσης με το Κουσάντασι της απέναντι ακτής της Τουρκίας.
Το νησί της Σάμου   Greekislands.com   Διαμονή σε: